Politiķi nav pārliecināti par nepieciešamību FKTK pievienot Latvijas Bankai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimas Finanšu un budžeta (nodokļu) komisijas deputāti trešdien lēma uzdot Finanšu ministrijai izskatīt iespējas Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) pievienot Latvijas Bankai. Komisijas pārstāvji no dažādām frakcijām uz šādu pievienošanas nepieciešamību raugās atšķirīgi. Visatbalstošākais pievienošanai bija "Attīstībai/Par!" pārstāvis Daniels Pavļuts, bet "Saskaņas" deputāts Vjačeslavs Dombrovskis šaubījās, vai apvienošana būtu lietderīga.

Politiķi nav pārliecināti par nepieciešamību FKTK pievienot Latvijas Bankai
00:00 / 03:38
Lejuplādēt

Kopš FKTK izveidošanas bijis daudz izmaiņu. Piemēram, Latvija ir iestājusies eirozonā un ir mainījušās Latvijas Bankas funkcijas, tādēļ šāda apvienošana noteikti ir izskatāma, skaidroja "Attīstībai/Par!" pārstāvis Daniels Pavļuts.

"Ir pagājis diezgan ilgs laiks, situācija ir mainījusies. Mēs redzam, ka pa šo laiku ir mainījušās Latvijas Bankas kā centrālās bankas funkcijas. Primāri ar to, ka Latvija ir iestājusies eirozonā, šīs funkcijas ir mainījušās. Es neteiktu, ka tās ir mazākas. Protams, Latvijas Banka turpina darīt daudzas un dažādas būtiskas lietas – pārvalda naudu Latvijā, nodrošina starpbanku norēķinu sistēmu un daudzas citas nozīmīgas lietas. Bet tomēr tā vairs nav tāda loma, kāda kādreiz bija. Mēs redzam, ka citās valstīs, arī tepat kaimiņos, darbojas modeļi, kur centrālā banka un banku tirgus uzraugs ir vienā institūcijā. Un šeit ir zināmi apsvērumi, ka tāda apvienošana nākotnē ļautu arī zināmā mērā ietaupīt resursus," norādīja Pavļuts.

"KPV LV" savienības pārstāve Iveta Benhena-Bēhena Latvijas Radio pauda, ka pašlaik konkrētu viedokli par atbalstu lēmumam paust ir pāragri. Viņasprāt, ir jābūt izvērtējumam, tomēr darbinieku skaita samazināšana kā galvenais faktors nedrīkst tikt uzstādīts.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Dana Reizniece-Ozola no Zaļo un Zemnieku savienības vērš uzmanību uz to, ka jautājums ir vērtējams, tomēr ir sīki jāizspriež, kā tieši šis mehānisms darbotos.

"Sava argumentācija par labu apvienošanai ir tas, ka mēs esam maza valsts un ir vērts koncentrēt zināšanas un prasmes, bet pirms gatavot kādus likumprojektus pār galvu, pār kaklu, ir jābūt arī izvērtējumam, kā tas praktiski notiks, kāda būs pārvaldība, kāds būs finansēšanas mehānisms," norādīja Reizniece-Ozola.

"Saskaņas" deputāts Vjačeslavs Dombrovskis neuzskata, ka apvienošana būtu lietderīga. Viņš norādīja, ka jautājums noteikti ir apspriežams, tomēr nepiekrīt, ka šādi varētu mazināt nepieciešamo ekspertu skaitu nozarē.

"Pagaidām nav skaidrs, kādi varētu būt ieguvumi no tā. Finanšu uzraudzība un tas, ko dara Latvijas Banka, ir ļoti atšķirīgas lietas. Līdz ar to tie cilvēki, kas ir speciālisti monetārajā politikā, pēc definīcijas nevar būt finanšu uzraudzības jomā. Un otrādi. Līdz ar to runāt par kādu darbinieku ietaupījumu diez vai ir iespējams. Šis efekts būs tuvu nullei vai daži cilvēki," uzsvēra Dombrovskis.

Dombrovskim nav skaidrs, kā pēc šādu ideju parādīšanās notiks FKTK jaunā vadītāja meklējumi. Viņš ir pārliecināts, ka neviens labs vadītājs nebūtu gatavs pieteikties amatam iestādē, par kuras nākotni nav skaidrības. Tikmēr Daniels Pavļuts FKTK vadītāja vietu nākotnē redzētu Latvijas Bankas padomē.

KONTEKSTS:

Līdz 2001. gadam banku sektora uzraudzība jau bija Latvijas Bankas kompetencē. Tas mainījās 2001. gadā, kad Latvijas Bankai šī funkcija tika noņemta un tika izveidota Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Pašlaik Finanšu ministrijai ir uzdots vērtēt iespējas komisiju apvienot ar Latvijas Banku - būtībā veikt atgriezenisku darbību. Savs redzējums ministrijai jāsniedz līdz nākamā gada vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti