Polija vēršas pret «Gazprom» Stokholmas šķīrējtiesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Polijas lielākā enerģētikas kompānija “Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo” (PGNiG) vērsusies Stokholmas šķīrējtiesā pret Krievijas gāzes kompānijām  “Gazprom” un “Gazprom eksport”, prasot pārskatīt dabasgāzes piegādes ilgtermiņa līgumā notiktās cenas, vēsta raidsabiedrība BBC.  

 “Gazprom” ir lielākais dabasgāzes piegādātājs Polijā.  

PGNiG paziņojumā medijiem skaidroja, ka prasība iesniegta, lai padarītu gāzes piegādes līgumu atbilstošu situācijai Eiropas gāzes tirgū.  

Vēršanās šķīrējtiesā neizslēdz iespēju panākt abpusēji izdevīgu risinājumu sarunu ceļā, norādīts paziņojumā.  Kompānijā arī skaidro, ka pagaidām vēl nevar pateikt, kāds ir prasības apmērs un kad varētu pieņemt lēmumu.  

Polijas kompānija vērsusies tiesā pēc tam, kad bez rezultātiem noslēgušās 2014.gada novembrī uzsāktās sarunas ar “Gazprom” par cenu pārskatīšanu.  Jau 2012.gada novembrī “Gazprom” un  PGNiG saskaņā ar šķīrējtiesas lēmumu parakstījuši papildu vienošanos, kas mainīja gāzes cenu noteikumus, 

Polijas kompānija toreiz norādījusi, ka saskaņā ar vienošanos gāzes cena sarukusi par 10%, bet vēlāk paziņojusi, ka turpinās cīnīties par turpmāku cenu samazinājumu.  

“Gazprom” un “Gazprom eksport” pašreizējo situāciju un Polijas kompānijas prasību oficiāli nekomentē.  

Jau ziņots, ka aprīlī Eiropas Komisija oficiāli izvirzījusi apsūdzību koncernam „Gazprom” ļaunprātīgā tirgus stāvokļa izmantošanā, pārkāpjot pretmonopola likumdošanu. "Gazprom" gan nekavējoties noraidījis izskanējušos pārmetumus. Kompānija apgalvo, ka stingri ievēro visas starptautisko tiesību normas un to valstu likumdošanas, kur „Gazprom” darbojas. Cenu veidošanas princips esot atbilstošs standartiem, ko pielieto arī citi gāzes ražotāji un eksportētāji. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti