Polijā lielā dējējvistu fermā konstatēta augsti patogēnā putnu gripa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Polijā, Volštinas apriņķī, kas atrodas valsts rietumu daļā, konstatēts šoruden pirmais augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojums lielā dējējvistu fermā ar vairāk nekā 920 tūkstošiem mājputnu, paziņojumā medijiem informēja Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Polijas kompetentā uzraudzības iestāde veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus.

Augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojumi mājputnu novietnēs šajā rudenī konstatēti arī Nīderlandē, Lielbritānijā, Vācijā, Francijā, Dānijā, Zviedrijā un Horvātijā. Tāpat vairākās valstīs slimība konstatēta arī savvaļas putniem.

Lai pasargātu mājputnus no iespējamas saslimšanas ar putnu gripu, PVD aicina mājputnu īpašniekus būt piesardzīgiem un ievērot biodrošības pasākumus:

  • par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu, nekavējoties jāziņo praktizējošam veterinārārstam vai PVD teritoriālajai struktūrvienībai;
  • jānodrošina, ka nepiederošas personas nepiekļūst mājputnu turēšanas vietām;
  • mājputnu barošana un dzirdināšana jāorganizē mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu;
  • jānodrošina, lai mājputnu barībai un pakaišiem nevar piekļūt savvaļas putni.

PVD iesaka mājputnu turētājiem, iegādājoties jaunputnus, izvairīties no to iegādes augsti patogēnās putnu gripas skartajās valstīs. Informācija par skartajām valstīm ir pieejama PVD mājaslapā.

Tāpat PVD aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un ziņot par atrastiem beigtiem savvaļas ūdensputniem, zvanot uz PVD uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402 vai informējot tuvāko PVD teritoriālo pārvaldi.

PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga Latvijas Radio sacīja, ka lielākie riski ir nelielām saimniecībām, bet arī lielajās komerciālajās novietnēs nedrīkst zaudēt modrību.

Pēc viņas teiktā, Latvijai riskus varētu radīt tas, ka nelielas saimniecības mēdz iepirkt jaunputnus Polijā, tāpēc PVD aicina izvērtēt, kur iegādājas putnus.

PVD pārstāve Kristīne Lamberga: Par putnu gripu Polijā
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kas rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās. Slimības klīniskās pazīmes putniem ir pēkšņa un strauja slimības norise, nespēks, depresija un atteikšanās no barības, izspūrušas spalvas, drudzis, izmainīta gaita, smakšana, zilgana ādas krāsa un masveida putnu nobeigšanās.

Vīrusa izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt subklīniski – bez raksturīgajām pazīmēm.

Mājputni var inficēties, nonākot tiešā kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem vai uzņemot slimības ierosinātāju ar inficētu barību vai ūdeni.

Latvijā augsti patogēnā putnu gripa  nav reģistrēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti