Polija eksportējusi slimu govju gaļu, kas nonākusi arī Baltijas valstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Plašumā vēršas skandāls par slimu govju nokaušanu kādā Polijas lopkautuvē. Šī prakse vispirms atmaskota Polijas telekanāla "TVN" slēptajā filmēšanā, bet atbildīgo dienestu izmeklēšanā noskaidrots, ka liellopu gaļa no kautuves eksportēta uz 11 Eiropas Savienības (ES) valstīm, tostarp Latvijas kaimiņvalstīm Igauniju un Lietuvu.

Šokējoši kadri no lopkautuves Mazovijas reģionā Polijas centrālajā daļā šonedēļ pārraidīti telekanāla "TVN" ēterā. Tajos redzams, ka nakts aizsegā uz kautuvi atved govis, kas dažādu slimību dēļ pat nevar nostāvēt kājās. Bez jebkādas veterināro dienestu kontroles lopi tiek nokauti, bet liemeņi sagriezti un sagatavoti tirgum.

Vietējie gaļas ražotāji cenšas mazināt skandāla nozīmi, apgalvojot, ka tā esot tikai viena neliela uzņēmuma problēma un pārējie esot droši. Tikmēr Polijas veterinārais dienests jau uzdevis pastiprināt kontroli visās lopkautuvēs valstī.

"Tas var apdraudēt daudzu cilvēku veselību un dzīvību, jo, iespējams, saindēta gaļa nonākusi pārtikas ķēdē. Visi piegādātāji tiks pārbaudīti, lai atklātu jebkādu nelegālo praksi,"

teica Polijas policijas pārstāvis Marjušs Cjarka.

Drīz vien noskaidrojies, ka divarpus tonnas gaļas no šīs lopkautuves nonāca tieši ES pārtikas ķēdē. Tā eksportēta uz vismaz 11 valstīm – to vidū Zviedrija, Somija, Igaunija un Lietuva, kā arī Francija, Vācija, Ungārija un Slovākija.

Par to, vai gaļa no šaubīgās kautuves Polijā nonākusi arī Latvijas tirgū, oficiāla apstiprinājuma pagaidām nav, portālam Rus.lsm.lv teica Latvijas Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

PVD seko līdzi informācijai Ātrās brīdināšanas sistēmā un gadījumā, ja produkti būs sūtīti arī uz Latviju, nekavējoties rīkosies.

"Ja kāds no saņēmējvalstu uzraudzības dienestiem, kuru uzdevums ir veikt pārbaudes uzņēmumos, kas saņēmuši nekvalitatīvo izejvielu, konstatēs, ka tā izmantota ražošanā, šo produktu partijas tiks atsauktas no visiem tirgiem, kur tās izplatīta," teica PVD pārstāve Ilze Meistere.

PVD atzīst, ka ir uzņēmumi, kuros nonākusi liellopu gaļa no citiem Polijas uzņēmumiem.

Tiesa, PVD rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka, iespējams, kāds Latvijas uzņēmums šaubīgo gaļu saņēmis.

"Mums ir informācija no ģenerāldirektora, ka, iespējams, kāds no Latvijas uzņēmumiem ir saņēmis šo gaļu, tādēļ šajā uzņēmumā tiks veiktas pārbaudes," teica PVD pārstāve Ilze Plīkša.

Vienlaikus PVD speciālisti mierina, ka Latvija no Polijas tikpat kā neimportē liellopu liemeņus, bet lielākoties jau apstrādātu gaļu, kam veiktas papildu pārbaudes.

Par pārtikas drošību atbildīgais eirokomisārs paziņojis, ka šobrīd galvenais ir izsekot un izņemt no Eiropas tirgus visus šī uzņēmuma piegādātos produktus.

Statistika liecina, ka Polija ir septītais lielākais liellopu gaļas ražotājs ES. 2017. gadā tur saražoti 560 000 tonnu liellopu gaļas – un 85% no tās tika eksportēti.

Slimu govju gaļa Polijā maksā piecas sešas reizes mazāk par veselu govju gaļu. Decembrī kādas citas lopkautuves īpašniekam par šādu praksi piespriests cietumsods.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti