Polija bloķē starptautisko uzņēmumu nodokļu reformu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Polijas valdība turpina bloķēt starptautisko vienošanos par minimālo uzņēmuma nodokli. Varšava vēlas, lai 15% likmes ieviešana lielajām korporācijām Eiropā tiktu sasaistīta ar jauno digitālo nodokli. Tomēr Briseles gaiteņos arvien skaļāk izskan bažas, ka patiesībā Varšava apmaiņā pret piekrišanu reformai vēlas ieraudzīt zaļo gaismu savam ekonomikas atveseļošanas plānam, ko līdz šim kavē problēmas ar tiesiskumu Polijā.

Polija bloķē starptautisko uzņēmumu nodokļu reformu
00:00 / 04:27
Lejuplādēt

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD panāktā vienošanās par starptautisku nodokļu reformu tiek dēvēta par revolucionāru. Tā praktiski izbeidz valstu savstarpējo sacensību par lielo korporāciju pievilināšanu ar īpašu nodokļu atlaižu palīdzību. Ir paredzēts, ka korporācijām ar gada apgrozījumu virs 750 miljoniem eiro nodoklis nedrīkstēs būt zem 15%.

Tomēr tagad šī vienošanās ir jāievieš dzīvē un Polijas valdība to bloķē. Varšava vēlas, lai minimālais uzņēmumu nodoklis tiktu ieviests tikai kopā ar otro OECD reformas daļu, kas skar digitālo nodokli.

Eiropas Parlamenta deputāts no Zaļo grupas Ernests Urtasuns nesen notikušajās debatēs par šo jautājumu bija skarbs:

"Mums ir skaidri jāpasaka Polijai, ka tai ir jāatbloķē šī vienošanās un ka tas ir jādara tagad. Ja tas nenotiks, ja Eiropas Savienība nepiemēros šo vienošanos, tad arī ASV varētu izlemt to nedarīt, un tad viss izjuks."

Daļa no problēmas slēpjas tajā, ka sarunas par digitālo nodokli, kas tiktu uzlikts tādiem uzņēmumiem kā "Google", "Meta" un "Amazon", joprojām ir atvērtas. Tādēļ sasaistīt likuma stāšanos spēkā ar starptautiskās vienošanās panākšanu ir juridiski sarežģīti. To atgādināja Eiropas Savienības (ES) finanšu tirgu komisāre Mareida Makginesa:

"Mēs jau daudz ko esam panākuši, un uz šo tiek liktas lielas cerības. Tādēļ tagad ir jārīkojas dalībvalstīm. Es gribētu pasvītrot, ka mēs pilnībā atbalstām to, ka sarunām par pirmā pīlāra noteikumiem būtu jānoslēdzas pēc iespējas ātrāk. Tomēr radīt saikni starp abiem pīlāriem no juridiskā viedokļa būtu problemātiski, ņemot vērā iepriekšējos Eiropas Savienības Tiesas lēmumus."

Pēdējā laikā arvien skaļāk skan aizdomas, ka patiesībā Varšavu satrauc nevis digitālais nodoklis, bet gan tas, ka tā joprojām nav saņēmusi ne centa no diezgan ievērojama ekonomikas atjaunošanas plāna. Šī dokumenta apstiprināšanu bloķē tas, ka Polija atsakās risināt problēmas ar tiesiskumu un tiesu neatkarību. Uz to tieši norādīja sociāldemokrātu grupas deputāts Pauls Tangs:

"Tad, kad solidaritāte ir tik svarīga, Polijas valdība mūs bloķē un liedz iegūt papildu 60 miljardus eiro gadā. [Polijas premjerministram Mateušam] Moraveckim neinteresē Eiropa. Viņam neinteresē izbeigt to, ka starptautiskās korporācijas izvairās no nodokļiem. Viņam neinteresē, ka viņa pilsoņi no minimālā nodokļa iegūs divus miljardus eiro gadā. Viņam interesē tikai viņa kompetences un vara. Viņš izmisīgi izmanto šo jautājumu, lai izspiestu no Briseles atļauju darīt visu, ko viņš vēlas. Viņš grib apmainīt savu "jā" pret to, ka mēs pieveram acis uz to, ka viņš atlaiž tiesnešus, kuri nevēlās sekot viņa gribai."

Tomēr šķiet, ka Eiropas Komisija un Varšava varētu būt atradušas kopīgu valodu un vienojušās par soļiem, kas būtu jāsper, lai atrisinātu problēmas ar tiesu neatkarību. Tādēļ pastāv cerība, ka jūnija vidū nodokļu reformu dalībvalstīm tomēr izdosies apstiprināt.

Par to šonedēļ cerīgi izteicās pašreiz prezidējošās Francijas ekonomikas un finanšu ministrs Bruno Lemērs:

"Esmu piedalījies sarunās par šo jauno starptautisko nodokļu sistēmu jau piecus gadus ar mērķi panākt taisnīgumu un efektivitāti. Tādēļ es varu pagaidīt vēl dažas dienas vai nedēļas. Bet mēs nekad nedrīkstam atteikties no mūsu mērķa, kas ir pilnīga starptautiskās nodokļu sistēmas pārskatīšana, balstoties uz pirmo un otro pīlāru."

Vienošanos par minimālo korporatīvo nodokli ir svarīgi apstiprināt līdz atvaļinājumu sezonas sākumam, jo tas varētu kalpot par stimulu arī ASV Kongresam nobalsot par tādu pašu likumu savā zemē pirms rudenī gaidāmajām vēlēšanām. Jo republikāņiem, kas varētu pārņemt kontroli Kongresā, šī nodokļu reforma nebūt nav pa prātam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti