Policija izmeklē iespējamu amatpersonas bezdarbību Rīgas brīvostā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valsts policija (VP) pirms vairākiem gadiem sāktā kriminālprocesā izmeklē iespējamu amatpersonas bezdarbību Rīgas brīvostā.

Iepriekš VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde saistībā ar iespējamiem likumpārkāpumiem sāka resorisko pārbaudi, pamatojoties uz Valsts kontroles (VK) secinājumiem. 2016.gada vasarā VP pieņēma lēmumu par to, ka VK ziņojumā minētie apstākļi ir jāvērtē kriminālprocesā. Kriminālprocess tobrīd tika kvalificēts pēc Krimināllikuma nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā".

Tagad VP preses pārstāve Ilze Jurēvica aģentūrai LETA teica, ka pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Kriminālprocess ir ierosināts pēc Krimināllikuma 319.panta trešās daļas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas.

Izmeklēšanas interesēs jebkādus plašākus komentārus policija nesniedz, līdz ar to nav zināms, vai lietā ir aizdomās turētie.

Jau ziņots, ka VK revīzijas laikā konstatēts, ka Rīgas Brīvostas pārvalde (RBP), noslēdzot līgumus ar ārpakalpojumu sniedzējiem un samaksājot tiem par tādu uzdevumu veikšanu, kas ir noteikti RBP darbinieku amata aprakstos, pretēji normatīvajā aktā noteiktajam, izlietoja finanšu līdzekļus vismaz 611 888 eiro apmērā.

Revīzijā arī tika konstatēti papildu izdevumi saistībā ar noliktavu celtniecību. 2009.gadā tika akceptēts RBP pārvaldes sagatavotais būvprojekts Krievu salas infrastruktūras izbūvei, 2011.gadā komersantam tika izsniegtas būvatļaujas atklāta tipa noliktavu celtniecībai uz zemes gabala Zilajā ielā, uz kura saskaņā ar akceptēto RBP būvprojektu bija paredzēti būvdarbi. VK ieskatā RBP atbildīgās amatpersonas nebija izpildījušas ar normatīvajiem aktiem uzliktos pienākumus, tādējādi pieļāva, ka uz zemes vienībām tika veikta ar projektu nesaistīta, citai juridiskajai personai piederoša objekta būvniecība.

Projekta īstenošanai nepieciešamās teritorijas atbrīvošana, pārvietojot uzbūvēto objektu - atklāta tipa noliktavu - uz citu teritoriju, RBP izmaksāja 1 012 467 eiro, kas ir amatpersonu bezdarbības rezultātā Rīgas brīvostas pārvaldei nodarīti zaudējumi.

Papildu izdevumi par aizdevuma izmaksu atjaunošanu radās, jo RBP projekta "Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra" īstenošanai nepieciešamā pārvaldes pašu finansējuma nodrošināšanai tika noslēgts aizdevuma līgums starp RBP un kredītiestādēm, kas apņēmās projekta finansēšanai izsniegt RBP aizdevumu 80,2 miljonu eiro apmērā.

Satiksmes ministrija, konstatējot novirzes no projekta mērķiem un noteiktajā termiņā nesaņemot ar Rīgas brīvostas valdes lēmumu Rīgas brīvostas pārvaldniekam pieprasīto informāciju, lūdza Valsts kasi neveikt jau apstiprināto maksājumu pieprasījumu deklarēšanu līdz Rīgas brīvostas valdē apstiprinātā projekta potenciālo risku izvērtējuma un turpmākās rīcības plāna iesniegšanai.

Aizdevējs paziņoja par finansējuma apturēšanu pārvaldei, norādot, ka tā nesniedz informāciju par projekta īstenošanas gaitu, saskaņā ar aizdevuma līgumu būvniecības grafiks un būvniecības izpildes termiņi ir neatņemama līguma sastāvdaļa, tādējādi jebkāda būvniecības grafikā noteikto termiņu neievērošana var būt pamats aizdevuma līgumā noteikto aizdevuma daļu izmaksu atteikšanai un līguma laušanai.

Aizdevējs, precizējot informāciju par projekta gaitu, vienojās ar RBP par finansējuma atjaunošanu ar nosacījumu, ka tā samaksā aizdevējiem vienreizēju maksu par aizdevuma izsniegšanas atjaunošanu 120 300 eiro apmērā.

VK ieskatā pārvaldnieks, nenodrošinot normatīvajā aktā noteiktā pienākuma kvalitatīvu izpildi, ir radījis RBP papildu izdevumus 120 300 eiro apmērā.

Šis ir jau otrais kriminālprocess par iespējamiem pārkāpumiem Rīgas brīvostā. Patlaban apelācijas instancē atrodas krimināllietu, kurā bijušais Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs un viņa vietnieks Aigars Pečaks apsūdzēti par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Lietu turpinās skatīt 23.aprīlī.

Arī šī lieta arī tika sākta pēc VK revīzijas RBP.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti