«PNB bankas» klientiem līdz šim garantētajās atlīdzībās izmaksāti 49 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No garantēto atlīdzību izmaksu sākuma 22.augusta rītā līdz piektdienas, 23.augusta, pulksten 14 gandrīz 10 000 AS "PNB bankas" klientu saņēmuši savus finanšu līdzekļus. Kopā no Noguldījumu garantiju fonda (NGF) izmaksāti jau 49 miljoni eiro jeb 17,6% no visas izmaksājamās summas, informēja banka "Citadele", kurai uzticēta atlīdzību izmaksa  "PNB bankas" klientiem.

Pilnīgai garantēto atlīdzību izmaksai AS "PNB banka" klientiem būs nepieciešami aptuveni 279 miljoni eiro.

22.augustā - pirmajā valsts garantēto atlīdzību izmaksu dienā - izmaksas no NGF veiktas gandrīz 6 600 "PNB bankas" klientiem, kopumā izmaksājot gandrīz 32 miljonus eiro jeb 11,5% no visas izmaksājamās summas.

Savukārt piektdien, 23.augustā līdz plkst.14 izmaksas saņēmuši 3 000 “PNB bankas” klientu.

Pirmajā izmaksu dienā visvairāk "PNB bankas" klientu bija devušies uz filiāli Raiņa bulvārī 11, Rīgā. Savukārt no reģionu filiālēm vislielākā klientu aktivitāte bijusi vērojama Daugavpilī.

"Liels klientu pieplūdums bija vērojams visās "PNB bankas" filiālēs, jo garantēto atlīdzību izmaksas pirmajā dienā uz filiālēm bija devusies ievērojama daļa Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pensiju un pabalstu saņēmēju.

Ņemot vērā, ka klientiem ir jāveic gan dokumentu noformēšana, gan jāiziet no filiāles ar skaidrību par savas pensijas vai pabalsta turpmāko saņemšanu, gaidīšanas laiks rindā bija ilgs," norāda bankā.

Tikmēr bankas "Citadele" filiālēs bijusi vērojama vienmērīga klientu plūsma. Filiāļu darbinieki skaidrojuši atlīdzību izmaksas procesu, iepazīstinājuši klientus ar jaunajiem produktiem un pakalpojumiem. Liela uzmanība tiekot pievērsta tam, lai klientiem vizīte filiālē būtu ērta un jauniegūtā informācija – skaidra.

Bankā "Citadele" atgādina, ka juridiskajām personām nav jādodas uz filiālēm, bet jāzvana uz bankas "Citadele" diennakts informatīvo tālruni 6701000 un jāpierakstās uz konsultāciju konkrētā dienā un laikā. Tāpat banka atgādina, ka "PNB bankas" klientiem, kuri nav VSAA pensijas vai pabalsta saņēmēji, nav jādodas uz "PNB bankas" filiālēm. Savukārt pensiju un pabalstu saņēmējiem nav jādodas uz banku "Citadele".

KONTEKSTS:

15.augustā lemts apturēt "PNB bankas" (iepriekš "Norvik banka") darbību. Bankai bija pilnībā jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. Tādējādi no 15.augusta vakara "PNB bankas" karšu, internetbankas maksājumu un bankomātu darbība ir apturēta.

Tas saistīts ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu "PNB banku" atzīt par finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs 2018.gada beigās bija 12,48%, bet regulatora minimālā prasība ir 14%. Bankā kopš 2017.gada beigām konstatēti kapitāla prasību pārkāpumi.

Klientiem kopumā būs jāizmaksā 297 miljoni eiro. No Noguldījumu garantiju fonda garantētās atlīdzībās varēs saņemt līdz 100 000 eiro, un  tas attiecas uz 99,2% "PNB bankas" klientu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija 17.augustā pieņēmusi lēmumu par garantēto atlīdzību izmaksu kārtību "PNB bankas" klientiem, sākot ar 22.augustu, uzticot garantēto atlīdzību izmaksu veikt bankai "Citadele".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti