Rīta Panorāma

Svinam Rīgai 818!

Rīta Panorāma

Filma "Tur": mūsdienu tehnoloģijās balstīts stāsts par mīlestību bez robežām

Telefonintervija ar Kristīni Černaju-Mežmali

«PNB bankas» klientiem izmaksās 279 miljonus eiro (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēc "PNB bankas" darbības apturēšanas bankas klientiem no Noguldījumu garantiju fonda būs jāizmaksā 279 miljonus eiro. FKTK un finanšu ministrs intervijās Latvijas Radio un LTV uzsvēra – 99,2% klientu jau tuvākajās dienās varēs saņemt savus noguldījumus. 

FKTK precizējusi Noguldījumu garantiju fonda izmaksājamo summu "PNB bankas" klientiem. Tie ir būs jāizmaksā 279 miljonus eiro. Iepriekš LTV raidījumā "Rīta Panorāma" FKTK vadītāja minēja 297 miljonus eiro. 

Izmaksas sola tuvākajās dienās

Noguldījumu garantiju sistēma paredz katram "PNB bankas" klientam noguldījumu izmaksu garantētās atlīdzības veidā līdz 100 000 eiro.

“Nauda klientiem tiks izmaksāta no valsts garantētā fonda, un naudiņas tiešām visiem pietiks,” apliecināja FKTK priekšsēdētāja Kristīne Černaja-Mežmale.

Banku uzraugs publiskojis kontakttālruņus AS “PNB Banka” klientiem.

Arī finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") apliecināja, ka 99,2% bankas klientu noguldījumi ir līdz 100 000 eiro katram un tie tiks izmaksāti no Noguldījumu garantiju fonda. Bažu par to, ka Noguldījumu garantiju fonds pārskatāmā laikā būs mazāks, nav, un valsts līdzekļi naudas atmaksai nebūs nepieciešami.

Pašlaik banku uzraugs strādā pie ērtākā un ātrākā mehānisma, lai “PNB bankas” klienti varētu tikt pie savas naudas. Noguldījumus paredzēts sākt izmaksāt līdz 27.augustam.

FKTK padomes locekle Nora Dambure
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Tā kā liela daļa bankas klientu ir seniori, FKTK kopā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru jau strādā pie rīka, lai atrisinātu situāciju pensiju saņēmējiem. Līdz ar to senioriem pagaidām jāgaida turpmākie norādījumi, un banku uzraugs sola tuvākajās dienās informēt par risinājumu, pastāstīja FKTK padomes locekle Nora Dambure.

"PNB banka" - individuāls gadījums

Černaja-Mežmale apliecināja, ka citas Latvijā strādājošās bankas turpina veiksmīgi darboties. “Šis ir viens individuāls gadījums, ar kuru mēs pašlaik strādājam,” piebilda FKTK vadītāja.

Finanšu ministrs Jānis Reirs
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Arī finanšu ministrs noliedza, ka šis gadījums liecinātu par reformu nepieciešamību banku sektorā. “PNB banka” nav sistēmiska banka un tā nav jāglābj, sacīja Reirs, norādot uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Eiropas Vienotā noregulējuma valdes lēmumu.

Jau pavasarī FKTK šīs bankas uzraudzību nodeva ECB. Reirs skaidroja, ka tas bija saistīts ar “PNB bankas” tiesvedību pret Latviju.

KONTEKSTS:

15.augustā lemts apturēt "PNB bankas" (iepriekš "Norvik banka") darbību. Bankai bija pilnībā jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. Tādējādi no 15.augusta vakara "PNB bankas" karšu, internetbankas maksājumu un bankomātu darbība ir apturēta.

Tas saistīts ar ECB lēmumu "PNB banku" atzīt par finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs 2018. gada beigās bija 12,48%, bet regulatora minimālā prasība ir 14%. Bankā kopš 2017. gada beigām konstatēti kapitāla prasību pārkāpumi.

Šogad jūlija beigās bankas pārstāvji informēja, ka "PNB bankai" ir teju 500 darbinieku un apmēram 100 tūkstoši klientu, no kuriem aptuveni divas trešdaļas ir seniori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti