«PNB banka» tiesā apstrīd FKTK lēmumu par darbības apturēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“PNB banka” paziņoja, ka ceturtdien, 22.augustā, vērsusies tiesā pret Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pagājušās nedēļas lēmumu apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu bankā, kā arī noguldījumu nepieejamību. 

Pēc FKTK iesnieguma tiesai ar prasību atzīt banku par maksātnespējīgu “PNB bankas” vadība norādīja, ka ir gatava cīnīties un pašlaik, konsultējoties ar ārvalstu speciālistiem, gatavo savu aizstāvību, un piebilst, ka bīstas no tā, kā Latvijā notiek maksātnespējas procesi.

“PNB Bankas” klientiem

“PNB Bankas” klientiem

Kas un kā var saņemt garantēto atlīdzību var uzzināt šiet.

“No bankas puses mēs iesniedzām šodien tiesā lūgumu atzīt FKTK ceturtdienas lēmumu par spēkā neesošu. Uz doto brīdi banka nevar sevi aizstāvēt pilnā apmērā,” sacīja AS “PNB Banka” valdes locekle Anna Verbicka.

“Mēs tagad gatavojam pierādījumu tiesai, ka bankai nav maksātnespējas pazīmes un ka problēma ar kapitāla trūkumu tiek risināta, piesaistot papildu kapitālu,” sacīja Verbicka.

Banka paziņojumā medijiem informēja, ka pieteikumu iesniedza Rīgas Administratīvajā apgabala tiesā, tajā norādot, “ka FKTK lēmums nav pamatots un ir nesamērīgs. Nepastāvēja nekāda steidzama nepieciešamība ieviest aizliegumu veikt finanšu operācijas.”

“Banka šobrīd atrodas Eiropas Centrālās bankas (ECB) tiešā uzraudzībā, tāpēc tikai tā var pieņemt saistošos uzraudzības lēmumus vai tos izpildīt, vai arī dot tādas instrukcijas FKTK.

ECB lēmumā, uz kuru savā lēmumā savukārt atsaucās FKTK, nav šādu instrukciju noteikt Bankas darbības ierobežojumus,” paziņojumā norādīja “PNB banka”.

Banka arī norādīja, ka akcionāri ir gatavi ieguldīt bankā "papildu kapitālu 146 miljonu eiro apmērā, par ko regulējošās iestādes tika informētas savlaicīgi". Banka uzskata, ka FKTK lēmums nodarīja kaitējumu arī budžetam un bankas klientiem pensionāriem.  

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Kristīne Černaja-Mežmale savukārt otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja, ka AS "PNB banka" jaunajiem akcionāriem vēlme stiprināt bankas kapitālu bija jāpauž agrāk, nevis pēc tam, ziņoja aģentūra LETA.

FKTK Juridiskās daļas vadītājs Guntis Cerbulis norādīja, ka bankas akcionārs  nav vērsies pie komisijas ar tādu informāciju.

“Tā būs tiesas kompetence, kā viņi skatīsies uz iepriekšējā lēmuma pārsūdzēšanu, bet principā, kā mēs uz to skatāmies –  šobrīd civilprocesa likumā ir noteikti skaidri termiņi, kuros tiesai ir jāiekļaujas un šī lieta jārosina,” sacīja Cerbulis.

Tiesai dienas laikā, proti, jau piektdien, 22.augustā, lieta ir jāierosina vai jāatsaka.

FKTK uzskata, ka abi tiesas procesi savā starpā neesot saistīti, taču skaidru atbildi gaida no tiesas jau piektdien.

KONTEKSTS:

15.augustā lemts apturēt "PNB bankas" (iepriekš "Norvik banka") darbību. Bankai bija pilnībā jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. Tādējādi no 15.augusta vakara "PNB bankas" karšu, internetbankas maksājumu un bankomātu darbība ir apturēta.

Tas saistīts ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu "PNB banku" atzīt par finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs 2018.gada beigās bija 12,48%, bet regulatora minimālā prasība ir 14%. Bankā kopš 2017.gada beigām konstatēti kapitāla prasību pārkāpumi.

Klientiem kopumā būs jāizmaksā 297 miljoni eiro. No Noguldījumu garantiju fonda garantētās atlīdzībās varēs saņemt līdz 100 000 eiro, un  tas attiecas uz 99,2% "PNB bankas" klientu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija 17.augustā pieņēmusi lēmumu par garantēto atlīdzību izmaksu kārtību "PNB bankas" klientiem, sākot ar 22.augustu, uzticot garantēto atlīdzību izmaksu veikt bankai "Citadele".

Šogad jūlija beigās bankas pārstāvji informēja, ka "PNB bankai" ir teju 500 darbinieku un apmēram 100 tūkstoši klientu, no kuriem aptuveni divas trešdaļas ir seniori.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti