Panorāma

Pēc šķiršanās tēvi pieprasa lielāku lomu bērna dzīvē

Panorāma

"Farmācijas neredzamā vara": Lielbritānijas pieredze

Plūdu zonā aizvien nevar novākt ražu

Plūdu zonā aizvien nevar novākt ražu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ plūdos cietušajiem lauksaimniekiem neizdodas novākt uz lauka palikušo ražu. Ja arī turpmākajās dienās saglabāsies apmācies un lietains laiks, tūkstošiem hektāru labības vairs nebūs derīga pat lopbarībai.

Tikmēr Lauku atbalsta dienests sāk apskatīt tos laukus, kurus zemnieki jau pieteikuši kā pilnībā nopostītus kompensāciju saņemšanai.   

Kārsavas novada Salnavas pagasta zemnieku saimniecībā “Signija” jau trīs dienas apstājušies pēc plūdiem atsāktie labības novākšanas darbi. Līdzīgi tas ir arī citās novada saimniecībās. Kulšanu apturējis lietus.

Pirms plūdiem izdevies novākt 150 no 600 hektāriem apsēto lauku. Pēc – vēl 150. Atlikušie graudi pēc dienām ilgas mirkšanas ūdenī derīgi vairs tikai lopbarībai, un tik un tā, lai tos varētu novākt, laukiem pirms kulšanas jāapžūst.

Kompensācijām zemnieki var pieteikt tikai pilnībā nopostītos laukus. Pagaidām Lauku atbalsta dienests saņēmis 42 pieteikumus par kopumā aptuveni tūkstoš hektāru lielu platību, tomēr tas ir tikai sākums.

Daudzi, pirms vērsties pēc kompensācijas, vēl gaida, vai laukus tomēr neizdosies nokult, turklāt tuvākajās dienās Lauku atbalsta dienesta darbinieki sāks apbraukāt plūdos vissmagāk cietušā Kārsavas novada saimniecības, lai klātienē saņemtu kompensāciju pieteikumus. Pēc tam visi pieteiktie lauki arī jāapseko.

Pirmie kompensācijām pieteiktie lauki apsekoti jau otrdien. No 35 laukiem par pilnībā nopostītiem atzīti 20.  

Kā tieši tiks aprēķinātas kompensācijas, pagaidām nav zināms.

Zemkopības ministrija iepriekš paudusi, ka lauksaimniekiem tiks atmaksāts sējumos un zemes sagatavošanā ieguldītais, bet ne negūtā peļņa. Zemnieki lēš, ka ar kompensācijām par pilnībā nopostītajiem laukiem un ienākumiem par to ražu, ko vēl iespējam izdosies novākt, varētu pietikt, lai šo gadu, kurā tika prognozēta rekordliela raža, izdotos pabeigt pa nullēm.  

Jau ziņots, ka augustā Latgalē piedzīvotas ilgstošas un stipras lietavas, kas bijušas stiprākās valsts austrumos kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma. Daudzviet arī applūduši lauki un māju pagrabi. Savukārt upēs ūdens līmenis kāpis par diviem metriem, mazajās upēs gan ūdens kāpums ir beidzies.

Diennakti ilgušās lietavas visplašāk skārušas Latvijas austrumu un ziemeļu daļu. Ziemeļlatgalē pilnībā applūdušas plašas lauku teritorijas un bloķēta satiksme vairākos vietējas un reģiona nozīmes ceļos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti