Plānojot atbalstu vietējiem ražotājiem, Saldus un Brocēnu novados apzina mājražotājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mājražotāji jau var sākt gatavot projektus, lai 2016.gadā varētu saņemt atbalstu „Leader” programmā. Pašlaik Saldus un Brocēnu novados tiek apzināti mājražotāji  un amatnieki, lai noskaidrotu viņu attīstības ieceres  un vajadzības. Aptaujas laikā iegūtās  ziņas tiks izmantotas, lai mērķtiecīgi varētu atbalstīt vietējās produkcijas ražotāju intereses un tās iestrādātu arī Saldus rajona vietējās attīstības stratēģijā 2014. -2020.gadam.

„Zvaigznes laikam lika, ka man tomēr vajag saldētavu. Vedām pie citiem un likām saldētavās, bet tā nevarēja turpināt. Sapratu, ka man vajag saldētavu pašai. Ja jau projektu raksta, tad paņēmu arī cidoniju griezēju un sulas spiedi,” stāsta viena no aktīvajām Saldus novada mājražotājām Aina Muša, kuras aizraušanās ir sukāžu ražošana.

Gardumi top no rabarberiem, cidonijām, ķirbjiem un dzērvenēm, Ainai padomā arī pīlādži. Mājražotāja ne tikai savā saimniecībā izaudzē ogas un dārzeņus, bet tos arī pārstrādā. Savu produkciju viņa realizē gan Saldus apkārtnē, gan Kalnciema tirgū Rīgā.

Sukāžu ražotāju skaits tikai vairojoties, bet no konkurences Aina nebaidās: „Pašā sākumā Kalnciema tirdziņā, kad man bija tikai dzērvenītes un pa kādai ķirbja paciņai, tad noiets bija ļoti liels. Tagad mēs jau esam kādi četri, pieci. Nezinu, vai var savu asti celt? Man ļoti bieži saka, ka esam izgaršojuši daudz, bet pie jums visgaršīgāk.”

Saldus rajona attīstības biedrības izpilddirektore Sandra Fridrihsone šobrīd aicina Brocēnu un Saldus apkārtnes mājražotājus piedalīties aptaujā, kas ļautu gan apzināt novada mājražotājus, gan uzzināt par viņu vajadzībām. „Šobrīd mums svarīgākais ir saprast, kas īsti notiek novados, ar kāda mājražotāji nodarbojas. Tirgū mēs redzam, ka cilvēki tirgojas ar skābiem kāpostiem, maizi un citām lietām, bet ir skaidrs, ka mēs par šiem ļaudīm tā īsti neko nezinām. Viņi vienkārši mājās ražo un paši pārdod. Mēs gribam apzināt viņu vajadzības,” skaidro Fridrihsone.

Latvijas lauku izglītības un konsultāciju centra Saldus nodaļas uzņēmējdarbības konsultante Kristiāna Rožuleja stāsta, ka iecere, apvienot mājražotājus, radusies, redzot pozitīvos piemērus citur Latvijā. Notikusi anketēšanu, ar mājražotājiem braukts pieredzes apmaiņā un viņiem rīkoti arī izglītojoši semināri.

„Bija semināri par mārketingu, par Pārtikas un veterinārā dienesta, Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts darba inspekcijas prasībām. Mēģinājām aptvert visu, kas baida reģistrēties un visu darīt oficiāli. Mājražotāji varēja semināros pārliecināties, ka kontrolējošās iestādes nemeklēs katru putekli. Galvenais ir gribēt un uzsākt to darīt,” saka Rožuleja.

Saldus rajona attīstības biedrības izpilddirektore Sandra Fridrihsone aktīvāk mājražotājus piedalīties anonīmajā aptaujā aicinās pavasarī, kad viņi daudz lielākā skaitā parādīsies tirgū. Līdz šim anketas saņemtas no 36 mājražotājiem. Šīs aktivitātes kalpos kā pamudinājums mājražotājiem pieteikties atbalstam „Leader” programmā, kas būs pieejama 2016.gadā. Arī saldo sukāžu ražotājai Ainai Mušai no Saldus puses kāds projekts jau padomā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti