Plāno visām akciju sabiedrībām noteikt pienākumu iesniegt ziņas par akcionāriem Uzņēmumu reģistrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Visām akciju sabiedrībām neatkarīgi no izvēlētā akciju veida plāno noteikt pienākumu iesniegt informāciju par akcionāriem Uzņēmumu reģistrā. Tā otrdien, 14. decembrī, lēma Ministru kabinets, informēja Tieslietu ministrijā.

Valdības atbalstītie grozījumi Komerclikumā, likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” un Finanšu instrumentu tirgus likumā paredz, ka informācija par vārda akciju turētājiem Uzņēmumu reģistrā būtu jāiesniedz, tiklīdz tiek veiktas izmaiņas akcionāru reģistrā.

Savukārt akciju sabiedrībai, kuras akcijas ir reģistrētas finanšu instrumentu kontos, Uzņēmumu reģistrā būtu jāsniedz informācija par lielākajiem akcionāriem, un tā būtu sniedzama, tiklīdz akcionāri ir informējuši akciju sabiedrību par akciju iegūšanu.

Tāpat grozījumiem plānots modernizēt akcionāru sapulču sasaukšanas kārtību, kā arī akcionāru un dalībnieku sapulču dokumentu pieejamību un akcionāru sapulces norises kārtību, piemēram, akcionāru un dalībnieku sapulču dokumentus nodrošinot primāri elektroniskā vidē, nevis papīra formātā sabiedrības juridiskajā adresē.

Plānots, ka grozījumi likumos stāsies spēkā 2023. gada 1. jūlijā, un akciju sabiedrībām tiks dots viens gads laika, lai visu nepieciešamo informāciju iesniegtu Uzņēmumu reģistram.

Tās akciju sabiedrības, kuras nebūs izpildījušas šo pienākumu un atklājušas savus akcionārus, varēs tikt pakļautas to darbības izbeigšanai un izslēgšanai no Komercreģistra.

Par grozījumiem vēl jālemj Saeimai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti