Plāno stingrāk uzraudzīt ātro kredītu jomu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Pēc sabiedrībā augušā sašutuma par ātro kredītu "pakaļ mešanu", Ekonomikas ministrijā (EM) nolemts veidot darba grupu, kam jārod risinājumi stingrākai uzraudzībai ātro kredītu jomu. Darba grupa priekšlikumi jāizstrādā līdz 1.aprīlim. Viens no priekšlikumiem ir ierobežot ātro kredītu gada procentu likmi.

Rīdziniece Sanita (vārds mainīt) stāsta, ka bija spiesta pārdot visu savu mantu, lai varētu atdot dēla paņemtos ātros kredītus. Šādi bēdu stāsti par cilvēku nonākšanu kredītu slazdā nav maz. Patērētāju tiesības aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa atzīst - ka centrā arvien vairāk saņem sūdzību no cilvēkiem, kuri nespēj nokārtot savas saistības."Tas [sūdzību] skaits tā būtiski nepieaug, bet pēdējā laikā parādījušās sūdzības, līdzīgas kā iepriekš bija par hipotekārajiem kredītiem par to, ka cilvēki šos kredītus nespēj atmaksāt, ka iedoti varbūt kredīti cilvēkiem, kuriem tos nevarēja dot, jo viņiem nav pietiekami ienākumi. Līdz ar to cilvēki iekļūst problēmās, jo viņiem nav šo te līdzekļi, ko atmaksāt. Tad tiek pagarināts, un ir pagarināšanas maksa un galu galā tas pakalpojums izmaksā ļoti dārgi cilvēkiem."

Lai arī šī problēma nav jauna, pēc tās aktualizēšanas medijos sarosījušās vairākas institūcijas, nākot klajā ar idejām noteikt stingrāku regulējumu ātro kredītu tirgū. PTAC savos priekšlikumos rosina kredītņēmēja maksātspēju vērtēt arī tad, ja kredīta summa ir mazāka par 100 latiem. Tāpat - ja ātro kredītu iedot cilvēkam ar nepietiekamiem ienākumiem, tad kredītņēmējs problēmu gadījumā varētu maksāt vien pamata procentu. Vēl centrs mudina ierobežot kredītu gada procentu likmi, kas gan rūpīgi esot jāizvērtē.

Latvijas Ātro kredītu devēju asociācija (LĀKDA) nevēlas mainīt kreditētāju kontroles prasības, jo ir pagājis vien gads kopš licenču ieviešanas šajā jomā. Asociācija ir gatava izveidot kopēju klientu datu bāzi, kas ļautu labāk novērtēt ātro kredītu ņēmēju maksātspējas un mazināt burbuli nozarē, par ko satraucas EM. "Tas ir rīks, kā, mūsuprāt, var reāli risināt to situāciju un to problēmu, par ko runā Ekonomikas ministrija. Nevis ierobežot procentu likmes vai kaut kā savādāk ierobežot ātro kredītu uzņēmumu darbību. Procentu likmes ierobežot nevajag – tas ir pārsteidzīgs lēmums. Tas var rezultēties tikai lielu, nopietnu, ilgtermiņa uzņēmumu problēmās finansiālās, mazākos nodokļu ienākumos, darba vietu zaudēšanā," stāsta asociācijas valdes loceklis Matīss Ansviesulis.

Asociācijā atzīst, ka ir bijušas situācijas, kad kredītdevēji arī agresīvi vērsušies pret kredītņēmējiem, taču tie ir atsevišķi gadījumi un pēc tiem nevajag spriest par visu jomu. Jāatzīmē, ka ātro kredītu tirgus pēdējos gados ir strauji pieaudzis un tagad tā vēriens lēsts aptuveni 20 miljonu latu apjomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti