Plāno mainīt aizsargāto elektroenerģijas lietotāju atbalsta modeli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Iespējams, jau no nākamā gada daudzbērnu ģimenes, kā arī mazturīgie un trūcīgie iedzīvotāji varēs brīvi izvēlēties, no kura elektroenerģijas tirgotāja iegādāties elektrību. Patlaban izvēles iespējas ir ierobežotas – elektroenerģijas piegādes tā dēvētajiem aizsargātajiem lietotājiem nodrošina „Latvenergo”. Tas, vai šī sistēma mainīsies, ir atkarīgs no Saeimas deputātiem.

Plāno mainīt aizsargāto elektroenerģijas lietotāju atbalsta modeli
00:00 / 03:03
Lejuplādēt

Līdz ar elektrības cenu pieaugumu iedzīvotāji biežāk aizdomājas par to, no kura elektroenerģijas tirgotāja ir izdevīgāk pirkt elektrību. Tā dēvēto aizsargāto lietotāju, piemēram, mazturīgo un trūcīgo, iespējas izvēlēties sev izdevīgāko variantu šobrīd ir ierobežotas. Tiem, kas vēlas pirmās 100 kilovatstundas iegādāties ar atlaidi, elektrība ir jāpērk no „Latvenergo”. Par šo situāciju pirms mēneša Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” sūrojās „Latvenergo” konkurentu – „Lattelecom” valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. Viņš apgalvoja, ka „Lattelecom” jau vairākkārt veltīgi vērsies Ekonomikas ministrijā ar aicinājumu ļaut uzņēmumam apkalpot arī aizsargātos lietotājus.

„Šajā gadījumā acīmredzot strādā Ekonomikas ministrijas interešu konflikts, ka viņi vienlaikus ir viena tirgotāja akcionārs un arī atbalsta dalītājs,” teicis Gulbis.

Aizejošās valdības ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens Latvijas Radio apgalvoja, ka par „Lattelecom” mēģinājumiem dzird pirmo reizi. „Attiecībā uz to, ka jāvar tirgot aizsargātajiem lietotājiem, nav šaubu. Ne reizi vien esmu to norādījis ministrijai, un jābrīnās, ka tas vēl arvien nav izdarīts. Tirgum ir jāstrādā, un tas ir normāls brīvā tirgus mehānisms,” paudis Ašeradens.

Tikmēr Ekonomikas ministrijas Enerģijas tirgus un infrastruktūras departamenta direktors Edijs Šaicāns stāsta, ka ministrija jau izstrādājusi priekšlikumus, kas pilnībā mainītu aizsargāto lietotāju atbalsta sistēmu. Lai tas notiktu, nepieciešams mainīt Elektroenerģijas tirgus likumu. Patlaban tas atrodas Saeimā.

„Šobrīd likumā paredzētā kārtība ir tāda, ka notiek publiskais iepirkums un šo pakalpojumu sniedz viens tirgotājs. Mēs esam paredzējuši šo sistēmu mainīt tā, ka padarīt to daudz draudzīgāku. Proti, neierobežot nevienu tirgotāju, kurš šo pakalpojumu sniedz, bet izveidot automātisku informācijas tehnoloģiju sistēmu, kuras izstrāde jau ir uzsākta un notiek, kas visus šos datus apkopos, un jebkurš tirgotājs varēs šos pakalpojumus sniegt. Citiem vārdiem, mēs vēlamies atļaut šos pakalpojumus sniegt jebkuram tirgotājam,” stāstot par plānotajām izmaiņām, teica Šaicāns.

Aplēsts, ka aizsargātā elektroenerģijas lietotāja statusam atbilst aptuveni 160 tūkstoši elektroenerģijas lietotāju. Tomēr iespēju mazāk maksāt par elektrību šobrīd izmanto vien aptuveni puse, bet liela daļa iedzīvotāju, kam pienāktos atlaides, par to nemaz nezina. Ekonomikas ministrijā cer, ka, iedibinot jaunu elektroenerģijas lietotāju atbalsta sistēmu, izdosies nodrošināt atlaižu automātisku piemērošanu visiem, kam tās pienākas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti