Panorāma

Miera sarunas varētu atsākties pirmdien

Panorāma

Panorāma

Krievijas ekonomika samazināsies par 35 %

Plāno jaunas sankcijas pret Krieviju par iebrukumu Ukrainā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) turpina darbu pie jaunu sankciju gatavošanas pret Krieviju un Baltkrieviju. Par kādām sankcijām šobrīd tiek domāts un kā veicas ar jau pieņemto sankciju piemērošanu?

Jaunā sankciju kārta, visticamāk, skars kriptovalūtu, ostas, oligarhu ģimenes un trasta fondus. Ir diskusija par to, ka varētu slēgt Eiropas ostas Krievijas kuģiem, līdzīgi kā Krievijas lidmašīnām ir slēgta Eiropas gaisa telpa. Tāpat tiek plānots noteikt augstākus tarifus Krievijas precēm, pastiprinot ekonomisko spiedienu uz Maskavu. 

Tikmēr Itālija ziņo, ka Krievijas pilsoņiem piederošās jahtas un villas ir arestētas. Tai skaitā villa Sardīnijā, kas pieder krievu oligarham Ališeram Usmanovam, kā arī māja Komo ezerā uz Maskavas televīzijas raidījumu vadītāja Vladimira Solovjova vārda. Policija konfiscējusi divas jahtas, kas piederēja Krievijas oligarhiem Aleksejam Mordašovam un Genādijam Timčenko – jahtas vērtība 50-60 miljoni eiro. Francijā arestētā jahta bija 100 miljonu eiro vērta.

Simboliski, kas ES sankcijām pievienojusies arī neitrālā Šveice un pat gājusi soli tālāk - jau iesaldējusi arī kriptovalūtas aktīvus, kas pieder Krievijas pilsoņiem un uzņēmumiem.

Pēdējos gados Šveice kļuvusi par vienu no lielākajiem kriptovalūtu centriem.

Krievija cenšas veikt pretpasākumus, lai mazinātu sankciju ietekmi. Krievijas centrālā banka paaugstināja procentu likmes līdz 20%. Cilvēki, kuri pirms dažām dienām stāvēja rindā, lai izņemtu naudu, tagad atgriežas, lai noguldītu naudu bankā.

Krievijas rubļa vērtība pret ASV dolāru samazinājās gandrīz par piekto daļu. Starptautiskās reitingu aģentūras "Fitch" un "Moody's" samazināja Krievijas valsts parāda reitingu līdz "junk" (grabažas) statusam, un Krievijas centrālās banka un Finanšu ministrijas nespēja apturēt rubļa vērtības kritienu. "JPMorgan" prognozē, ka Krievijas ekonomika piedzīvos 35% samazinājumu otrajā ceturksnī.

KONTEKSTS:

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 21. februārī atzina Doneckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību no Ukrainas. Putins piedraudēja Ukrainai, pieprasot, lai Ukraina nekavējoties pārtrauc karadarbību pret separātistiem, "pretējā gadījumā visa atbildība par iespējamo asinsizliešanas turpināšanu pilnībā būs uz Ukrainā valdošā režīma sirdsapziņas".

Taču 24. februārī Putins paziņoja, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicināja Ukrainas armiju "nolikt ieročus". Krievijas sāktais karš Ukrainā notiek jau vairāk nekā nedēļu, un tiek ziņots, ka Krievija arvien nežēlīgāk bombardē Ukrainas pilsētas.

Krievijas uzbrukums Ukrainai izraisījis vispārēju starptautiskās sabiedrības nosodījumu, pret Krieviju tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti