Panorāma

Alūksnes slimnīca Covid-19 pacientus uzņems tikai no 1. novembra

Panorāma

Senioru vakcinācijas rādītāji joprojām zemi

Vienojas par atbalstu uzņēmumiem 150 miljonu apmērā

Plāno 150 miljonu eiro atbalstu Covid-19 ierobežojumu skartajiem uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valdība plāno kompensēt Covid-19 ierobežojumu skartajiem uzņēmumiem apgrozījuma kritumu un subsidēt darba algas. Kopumā tas izmaksās ap 150 miljoniem eiro, taču vēlāk plānots ieviest arī citus atbalsta mehānismus. Patlaban paredzēts, ka algu subsīdijas varēs saņemt tikai par tiem darbiniekiem, kas būs vakcinējušies. 

Kādu atbalstu plāno?

Atbalstu "lokdauna" ietekmētajiem uzņēmumiem varētu sākt izmaksāt no decembra
00:00 / 02:38
Lejuplādēt

Ierobežojumu skartajiem uzņēmumiem plānoti divi galvenie atbalsta rīki – grants par apgrozāmo līdzekļu kritumu un algu subsīdijas. Kritērijus Ekonomikas ministrija vēl precizēs, taču plānots, ka atbalstu varēs saņemt tie uzņēmumi, kam oktobrī apgrozījums būs nokrities par 20% vai 30%.

Šos pasākumus raksturoja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība): "Šodien kolēģi atbalstīja subsidēto algu programmu, kurā būs integrēta šī dīkstāves atbalsta programma. Tā būs orientēta uz mūsu nozaru darbiniekiem, kuri šajos apstākļos nevarēs strādāt. Otra programma ir apgrozāmo līdzekļu programma, kas tūkstošiem uzņēmumu palīdzēja pārvarēt iepriekšējos Covid-19 viļņus. Es gribu šobrīd teikt, ka tām nozarēm, kas būs ierobežotas, būs pieejami šie atbalsta pasākumi."

Ekonomikas ministrija vēl precizēs atbalsta pasākumu kritērijus.

Plānots, ka grants apgrozāmajiem līdzekļiem būs 60% no uzņēmuma bruto darba algas. Ņems vērā darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksu kopsummu, par ko samaksāti darba algas nodokļi šā gada jūlijā, augustā un septembrī.

Savukārt atbalsts darba devējiem to darbinieku atlīdzības daļējai kompensēšanai plānots 50% no deklarētās mēneša vidējās bruto darba samaksas par laikposmu no jūlija līdz septembrim, bet ne vairāk kā 500 eiro mēnesī.

Atbalsts plānots to darbinieku atlīdzības daļējai kompensēšanai, kuri būs saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu pret Covid-19.

Atbalsta programma attieksies uz laiku tikai līdz stingrā "lokdauna" beigām, uzsvēra finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”): "Šī programma ir līdz 15. novembrim un punkts! Mēs netaisāmies to pagarināt. Mēs jau esam iztērējuši ļoti nozīmīgus līdzekļus, tagad turpinām to darīt. Turklāt tagad arī sākam iebraukt ne tikai mūsu bērnu naudā, bet arī apdraudam spējas nofinansēt nākotnes krīzes, kādas ik pa laikam rodas."

Ekonomikas ministrija plāno atbalstīt tikai dzīvotspējīgus uzņēmumus, kas nomaksājuši nodokļus. Būs norādītas nozares, kuras ierobežojumi būtiski neskar, tāpēc atbalstam pieteikties nevarēs.

Vienlaikus Kultūras ministrija vēl gatavo kompensācijas pasākumu rīkotājiem par nenotikušo pasākumu biļetēm. Plānots arī atbalsts tirdzniecības centriem, sportam un interešu izglītības jomai, izskanēja valdības ārkārtas sēdē.

Kā vērtē ekonomisti?

Šādai pieejai iebilst ekonomists Dainis Gašpuitis, kurš uzskata – vakcināciju ar valsts atbalstu nevajadzētu saistīt brīdī, kad valsts pilnībā aizliedz strādāt.

''Tās [jomas], kuras noslēdz, tām arī pienāktos atbalsts bez, teiksim, lielas izvērtēšanas un dalīšanas. Taču turpmāk, verot vaļā un mainot nosacījumus, būtu savlaicīgi jāieskicē, respektīvi, jāveicina šī vakcinācija, un arī turpmāk ar to jāsaista šie atbalsti," stāstīja Gašpuitis.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka 120 miljoni eiro būs vajadzīgi grantiem, savukārt subsīdijām – 32 miljoni.

Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Ina Šteinbuka norādīja, ka šādas summas būtisku slogu valstij neradīs. Tomēr kritērijiem jābūt pietiekami stingriem.

"Valstī jau ir uzņēmumu klāsts, kuri turas pie dzīvības, tikai pateicoties atbalstam. Tādus uzņēmumus gan neiesaku atbalstīt, līdz ar to valdībai ir uzmanīgi jāizvērtē, ko atbalstīt, ko ne," sacīja Šteinbuka.

Ekonomikas ministrija sola atbalstīt tikai dzīvotspējīgus uzņēmumus. Tāpat ir uzskaitītas nozares, kuras ierobežojumi būtiski neskar, un tās pieteikties atbalstam nevarēs.

Atbalsta rīki vēl būs jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, un pirmās izmaksas, visticamāk, notiks decembrī.

Valdības noteikumus par kritērijiem plānots pieņemt nākamnedēļ. Bet šonedēļ atbalsts tam panākts finanšu ministra vadītajā grupā. Iecerēts, ka atbalstam būs iespējams kvalificēties darba devējiem to darbinieku atlīdzības daļējai kompensēšanai, pašnodarbinātām personām, tai skaitā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, kā arī patentmaksātājiem. 

Darba grupā izskatīja arī priekšlikumus atbalsta mehānismiem kultūras nozarē. Grupas dalībnieki konceptuāli vienojās par biļešu cenas kompensēšanu kultūras pasākumu rīkotājiem. Arī šo jautājumu skatīt valdībā paredzēts otrdien, 26.oktobrī. Savukārt jautājumu par vienreizēju atbalstu uzņēmējiem un nevalstiskajām organizācijām, kam pieder kultūras pasākumu norises vietas, vienojās skatīt nākamajā grupas uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam sēdē.

Vadības grupā tika konceptuāli atbalstīts Labklājības ministrijas priekšlikums turpināt likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteiktā vecāku pabalsta izmaksu līdz 15. novembrim iepriekš pieņemtā apjomā, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī.

KONTEKSTS:

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Vēlāk valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. Nedēļu pēc ierobežojumu stāšanās spēkā Covid-19 saslimstības tendences ir negatīvākas nekā prognozēts. Tādēļ no ceturtdienas, 21. oktobra Latvijā ieviesti stingri ierobežojumi - saistīti ar pulcēšanos, sabiedriskām aktivitātēm, tirdzniecību, pakalpojumiem, mācībām un citām klātienes norisēm ar mērķi samazināt Covid-19 straujo izplatību. Tāpat vakaros un naktīs noteikta mājsēde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti