Pusdiena

Iepriekš plānoto ēkas siltināšanas projektu garākajai mājai Rīgā tomēr neīstenos

Pusdiena

Sausais un vējainais laiks rada zaudējumus augļkoku audzētājiem

Kvebeka gatavojas G7 samitam; prognozē domstarpības un ASV izolāciju

Pirms G7 samita izskan bažas par ASV nonākšanu izolācijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien, 8.jūnijā, Kanādas pilsētā Kvebekā sāksies pasaules ekonomiski ietekmīgāko valstu jeb G7 grupas līderu samits. Daži eksperti šo samitu jau nosaukuši par G6+1, jo ASV pret vairākām valstīm, tostarp Eiropas Savienību, ieviesto tarifu dēļ Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps varētu nonākt izolācijā.

Tāpat tiek prognozēts, ka samita dalībniekiem domstarpību dēļ diez vai izdosies vienoties par kopīgu gala paziņojumu, turklāt daudzas valstis satrauc arī citi politiskās dienaskārtības jautājumi.  

Jau pirms nedēļas, kad Kanādā tikās G7 valstu finanšu ministri un Centrālo banku vadītāji, Amerikas Savienotajām Valstīm tika nosūtīts nepārprotams signāls par to, ka Vašingtonas rīcība, vienpusēji ieviešot tarifus importētajam alumīnijam un tēraudam, nepaliks bez atbildes.

Vairākas valstis un arī Eiropas Komisija ir solījušas vērsties ar sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā. Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un Vācijas kanclere Angela Merkele jau izteikušies, ka pastāvošo domstarpību dēļ ir maz ticams, ka gaidāmās sanāksmes dalībniekiem vispār izdosies vienoties par kopīgu paziņojumu.

“Mums jācer, ka kaut kādā brīdi uzvarēs veselais saprāts, bet mēs neredzam nekādas zīmes par to no ASV administrācijas,” sacīja Trudo.

Kanāda cer, ka draudi ar tādiem pašiem tarifiem ASV tomēr varētu likt Trampam pārdomāt. “Mūsu mērķis ir pārliecināt ASV atkāpties no tarifiem, kuri, mūsuprāt, nepalīdzēs nevienai no abu valstu ekonomikām un kuri tikai negatīvi skars abu valstu pilsoņus,” norādīja Kanādas finanšu ministrs Bils Morno.

Baltā nama ekonomikas padomnieks Larijs Kadlovs pirms gaidāmā samita paziņojis, ka valstu starpā ir domstarpības, taču ASV prezidents no savām pozīcijām atkāpties negatavojas. Turklāt pēc viņa domām, tieši Trampa politika var nest globālajai tirdzniecībai nepieciešamās pārmaiņas.

“Manuprāt, prezidenta Trampa politika, samazinot nodokļus un atvieglojot regulējošo slogu, ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc ASV ekonomika piedzīvo tik strauju izaugsmi. Es arī uzskatu, ka viņš ir, iespējams, spēcīgākais tirdzniecības reformētājs pēdējo 20 gadu laikā. Ne tikai, lai aizsargātu amerikāņu intereses, bet arī lai atvērtu izaugsmes ceļus gan mūsu uzņēmējiem un strādājošajiem, gan arī visai pasaulei. Pasaules tirdzniecības sistēma ir īsts juceklis. Tā ir sabrukusi,” paziņoja Kadlovs.

Larijs Kadlovs iepriekš ir bijis Trampa piedāvāto tarifu pretinieks, taču tagad tos aizstāv, norādot, ka līdz brīdim, kamēr nebūs abpusēji izdevīgu spēles noteikumu, nekādas brīvās un godīgas tirdzniecības nebūs. Turklāt viņš paudis pārliecību, ka pārējā pasaule domā tāpat.

Taču pārējo G7 valstu līderu viedokļi šajā jautājumā ir visai atšķirīgi. Piemēram, Vācijas kanclere Angela Merkele, informējot parlamenta deputātus par gaidāmo tikšanos, norādīja, ka nepiekritīs nekādiem kompromisiem tikai tāpēc, ka tā būtu pareizi.

Kanādas tirdzniecības ministrs Filips Šampaņs paziņojis, ka pasaules ekonomiskā kārtība pašlaik ir pakļauta ievērojamam spiedienam, pat uzbrukumam.

Rietumu komentētāji norāda, ka papildu saspīlējumu šim samitam rada fakts, ka pēc dažām dienām Singapūrā notiks, pēc dažu domām, globāli daudz nozīmīgāks samits – Trampa tikšanās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu par Ziemeļkorejas kodolprogrammu.

Šis jautājums varētu nedaudz novērst uzmanību no diskusijām par iespējamiem tirdzniecības kariem. Turklāt tiek uzsvērts, ka, piemēram, Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja uz samitu ierodas laikā, kad nebeidzami turpinās “Brexit sarunas, Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte amatā ir stājies tikai trešdien, bet Francijas prezidentam Emanuelam Makronam par spīti sākotnēji izteikti draudzīgajām attiecībām ar Donaldu Trampu tā arī nav izdevies pārliecināt ASV vadību mainīt savu nostāju kaut vienā no satraucošajiem jautājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti