Dienas ziņas

VRS darbs starptautiskajās operācijās ir ierobežots

Dienas ziņas

Tukuma Mākslas muzejam – 80

Ērģemes pagastā attīsta kokapstrādes ražotni

Pirms četriem gadiem ražotne pļavas vidū, bet nu darba devējs 40 cilvēkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirms četriem gadiem pirmo ražotni uzņēmējs uzbūvēja pļavas vidū, bet nu jau atklāta paplašināta ražotne, kurā ar investīcijām un bankas kredītu ieguldīts gandrīz miljons eiro. Lauku teritorijās bezdarba radītāji nav zemi, taču trūkst kvalificēta darbaspēka. Valkas novada Ērģemes pagastā kokapstrādes uzņēmums nākotnē cer ražot divās maiņās un izveidot ap 40 darbavietu.

Lai arī pastāv uzskats, ka lauku reģionos ir grūti uzsākt uzņēmējdarbību, trūkst darbaspēka un attīstību traucē nesakārtotā infrastruktūra, atrodas uzņēmēji, kuru ambīcijas ir lielākas par problēmām. Valkas novada Ērģemes pagasta Turnā atklāta modernizēta kokapstrādes ražotne, kas līdz šim nodarbojās ar kamīnmalkas eksportu, bet tagad papildus ražos taras brusas un dēļus, kā arī realizēs skaidas un šķeldu.

„Jāražo daudz un efektīvi, un tam jābūt kvalitatīvam un eksportspējīgam [uzņēmumam]. Tā kā faktiski visu, ko var izdarīt jebkurā citā biznesā, var izdarīt arī kokapstrādē. Pie tam šeit ir tas faktors, ka ir pietiekami vietējo izejvielu. Diemžēl vienīgā problēma, varētu teikt, ka tas ir kvalificēts darbaspēks,” stāsta ražošanas kompleksa “Enrial Timber” saimnieks Māris Simanovičs.

Uzņēmums nodarbina aptuveni 30 cilvēku, bet līdz gada beigām kopumā plānots radīt 40 darbavietu. Kā norāda uzņēmuma direktors Ģirts Jerfans, strādāt gribētāju pietiek, bet trūkst tieši speciālistu, kas spētu apkalpot modernās iekārtas: „Cilvēki ir, kas grib strādāt, bet darbs nav viegls. Fizisks, un kurš katrs to nevar padarīt, un iekārtas ir modernas ar datoriem un tur vairāk vajag galvu. Kā saka, vairāk vajag jauniešu, kam ir kur tiekties un kas grib pēc kaut kā tiekties.”

Darbinieki uz Turnu brauc no tuvējiem ciemiem un pilsētām, jo trūkst vietējo, kas vēlētos strādāt. „Laukos ir ar cilvēkiem diezgan problemātiski, jo - kas vēlās strādāt, tie ir atraduši darbus un ir nodarbināti jau pastāvīgi,” apliecina Valkas novada Ērģemes pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Krams.

Uzņēmuma vadītājs speciālistu trūkumu skaidro ar jauniešu izvēli strādāt Pierīgā, jo tur vieglāk atrast darbu. Bet kā risinājums varētu būt darbinieku apmācība uz vietas uzņēmumā. „Mēs esam savā ziņā spiesti strādāt ar to darbaspēku, kas ir šeit uz vietas, kas ir iemācījušies šo arodu caur pieredzi,” saka Simanovičs.

Uzņēmuma vadītājs norāda, ka ražotnes attīstība vien ar kvalificētu darbaspēku nebeidzas un arī valstij ir jāiesaistās infrastruktūras sakārtošanā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti