Panorāma

Jāpārrauj vīrusa izplatīšanās ķēde

Panorāma

Centrāltirgū problēmas ar distances ievērošanu

Meklē veidus, kā atbalstīt uzņēmumus

Pirmos dīkstāves pabalstus saņēmuši 26 uzņēmumu 119 darbinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Piektdien, 27. martā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) sācis dīkstāves pabalstu izmaksas 119 darba ņēmējiem, kurus šim pabalstam pieteica Covid-19 dēļ grūtībās nonākušie uzņēmumi, žurnālistus svētdien, 29. martā, finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība").

Finanšu institūcijā “Altum” trijās dienās saņemti 67 pieteikumi aizdevumiem un garantijām par vairāk nekā 20 miljoniem eiro. Pieprasītās aizdevuma summas svārstās no 6 000 eiro līdz pat vienam miljonam eiro. Piektdien, 27. martā, apstiprināti pirmie divi pieteikumi, bet līdz svētdienas, 29. marta, pēcpusdienai apstrādāti vēl 35 pieteikumi.

Pieteikumi saņemti no dažādām nozarēm, tostarp apstrādes rūpniecības, arī vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, transporta un uzglabāšanas jomā, kā arī izmitināšanas un ēdināšanas sektorā strādājošajiem uzņēmumiem.

“Diemžēl ir arī gadījumi, kad uzņēmumi mēģina pārfinansēties, ņemot vērā iepriekšējās finanšu problēmas, nevis Covid-19 radītās problēmas,” pastāstīja Reirs.

Par garantiju sniegšanu interesi izrādīja trīs komercbankas, un notiek darbs ar astoņām lielām garantijām par kopumā 11 miljoniem eiro. “Tā kā mēs negarantējam visu darījumu, bet dalām uz pusēm – “Altum” garantē līdz 50%, tad kopējā summa tautsaimniecībā šo garantiju apjomā varētu būt 24 miljoni eiro,” piebilda ministrs.

Garantijas ir pieteiktas no pakalpojumu sniedzējiem, no viesnīcām, no ēdinātājiem. Pirmie lēmumi gaidāmi pirmdien, 30. martā.

Ministrs arī pastāstīja par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegto atbalstu uzņēmumiem. Līdz piektdienas darbadienas beigām bija saņemti 635 uzņēmumu pieteikumi par termiņu pagarināšanu nodokļu nomaksai. Kopumā tas ir vairāk nekā par 16 miljoniem eiro. Līdz šim lēmumi pieņemti par 289 uzņēmumiem.

Attiecībā uz dīkstāves pabalstiem līdz piektdienas vakaram saņemti 539 uzņēmumu pieteikumi par 3059 darbiniekiem. Tāpat piektdien sākts dīkstāves pabalstu izmaksas – līdz šim to saņēmuši 26 uzņēmumu 119 darba ņēmēji, kuri kopumā saņēmuši 31 000 eiro.

Reirs arī piebilda, ka informācija par uzņēmumiem, kuru darbinieki saņem dīkstāves pabalstus, atrodama VID mājaslapā.

KONTEKSTS:

Covid-19 izplatības ierobežošana

LSM.lv apkopojis noderīgus ieteikumus, lai izvairītos no Covid-19 izplatības, kā arī par to, ko darīt atbraucējiem no ārzemēm. Apkopoti telefona numuri, uz kuriem zvanīt ar jautājumiem par Covid-19, analīzes nodošanas vietas, skaidrojums, kam veic valsts apmaksātās analīzes.
Bezmaksas informatīvais diennakts tālrunis 8345.
Vienotā mājaslapa saistībā ar Covid-19 - covid19.gov.lv.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti un atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un lidojumi. Tāpat noteikts, ka brīvdienās daļēji slēgti tirdzniecības centri.

25. martā pirmo reizi ir konstatēti pieci inficēšanas gadījumi cilvēkiem, kuri nav bijuši ārzemēs un nav bijuši kontaktā ar Covid-19 slimniekiem, kas nozīmē, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Pēc epidemiologu teiktā, Latvija nonākusi epidēmijas otrajā fāzē, tāpēc jābūt īpaši uzmanīgiem.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tāpat valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā. Valdības darbs turpināts attālināti. 

Marta beigās valdība lēma piešķirt 8 miljonus eiro piemaksām mediķiem Covid-19 krīzes laikā. Piemaksas mediķiem būs dažādas, un maksimālais apmērs sasniegs 50% no algas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti