Panorāma

Siguldā bērni inficējušies ar pārtiku, trīs smagā stāvoklī

Panorāma

Starptautiskā forumā izvērtē drošības draudus

Kurus atlaidīs pirmos?

Pirmie «PNB bankā» darbu zaudēs klientu apkalpošanas un jaunu produktu izstrādes speciālisti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Klientu apkalpošana un jaunu produktu izstrāde – šo jomu speciālisti, visticamāk, būs pirmie maksātnespējīgās “PNB bankas” darbinieki, kuri darbu zaudēs. Kad pirmais atlaišanas vilnis sāksies un cik daudzus no aptuveni 500 bankas darbiniekiem tas varētu skart, bankas maksātnespējas administrators pagaidām neprognozē.

Jau nākamajā dienā pēc tiesas lēmuma atzīt “PNB banku” par maksātnespējīgu procesa administrators Vigo Krastiņš ieradās uz tikšanos ar bankas vadību. Sarunu Krastiņš vērtēja kā produktīvu, tomēr neko jaunu par gaidāmo maksātnespējas procesu nevarēja pateikt, tostarp – cik no 500 bankas darbiniekiem jārēķinās ar atlaišanu.

“Pirmie darbinieki, ar ko nāktos šķirties, loģiski ir darbinieki, kas ir strādājuši uz projektu, jaunu produktu ieviešanu, izplatīšanu, šobrīd banka šāda veida darbību vairāk neveiks. Tas pats arī ar slēgtajām filiālēm, kuras vairāk nedarbojas. Bet, cik liels ir īpatsvars uz kopējā fona, to es pašlaik nevarēšu atbildēt.

Bet noteikti būs ievērojams skaits darbinieku, kas viennozīmīgi paliks, jo bez viņu zināšanām un pieredzes šo procesu nemaz novadīt nevarēs,” norādīja maksātnespējas administrators.

Pēc Krastiņa teiktā, algu parāds bankā nav iekrājies. Un tiem darbiniekiem, kurus nāksies atlaist, aktuāla varētu būt vien neizņemtā atvaļinājuma vai atlaišanas pabalsta izmaksa. Vai tam naudas pietiks, pagaidām nav zināms, jo no atgūtajiem līdzekļiem prioritāri tiks segta Noguldījumu garantijas fonda “PNB bankas” klientiem izmaksātā summa. Darbinieku pieprasījumi ir tālāk rindā.

“Jebkurā gadījumā mums ir arī vēl papildu darbinieku garantijas fonds tieši šādiem apstākļiem maksātnespējas gadījumos, kas regulē darbiniekiem izmaksājamo naudas summu,” skaidroja Krastiņš.

No darbinieku prasījumu garantijas fonda gan atvaļinājuma naudu vai atlaišanas pabalstu nemaksā pilnā apmērā, bet minimālo algu ar koeficientu 1,5, tātad maksimāli 645 eiro.

“PNB bankas” vadība, kas pēc paziņojuma par bankas darbības apturēšanu nav vairījusies no sarunām ar medijiem, piektdien paziņoja, ka turpmāk nekādus komentārus vairāk nesniegs. Tagad tiesības runāt bankas vārdā esot tikai maksātnespējas administratoram.

KONTEKSTS:

Šā gada 15. augustā lemts apturēt "PNB bankas" (iepriekš "Norvik banka") darbību. Bankā kopš 2017. gada beigām konstatēti kapitāla pietiekamības prasību pārkāpumi. Bankai bija pilnībā jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. 

LTV raidījums "De facto" vēstīja, ka vēl 11. jūlijā ECB izvirzīja bankai atkārtotu prasību palielināt kapitālu. Prasības bija jāizpilda līdz 13. augustam. Jaunie bankas investori lūdza vēl laiku, tomēr viņiem to vairs nedeva. Ievērojami atšķīries ECB un "PNB bankas" viedoklis par bankas aktīvu vērtību. ECB aprēķini arī noveduši pie slēdziena, ka "PNB banka" nonākusi finanšu grūtībās. 

Savukārt 12.septembrī tiesa atzina "PNB banku" par maksātnespējīgu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti