Labrīt

Ko tu tagad lasi? Klausītāji stāsta par grāmatām uz naktsgaldiņa. 4. stāsts

Labrīt

Skolēnus aicina piedalīties Skaļās lasīšanas sacensībās

VID vadītāja: Ienākumu deklarācijas šogad var iesniegt tikai elektroniski

Pirmajās stundās iesniedz 62 400 ienākumu deklarācijas. Kā to iesniegt elektroniski?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No pirmdienas, 1. marta, iedzīvotājiem ir iespējams Valsts ieņēmumu dienestam iesniegt gada ienākumu deklarācijas. Covid-19 noteikto ierobežojumu dēļ pagaidām deklarācijas var iesniegt tikai elektroniski vai sūtot tās pa pastu. 1. marta pirmajās stundās iesniegtas jau 62 400 deklarācijas, Latvijas Radio informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Jaunzeme pastāstīja, ka elektroniskā deklarēšanās sistēma strādā raiti un deklarāciju var iesniegt pāris minūšu laikā.  

Jaunzeme gan brīdināja, ka EDS darbībā varētu būt pauzes, jo VID šogad izmaksā arī dīkstāves pabalstu, kas nozīmē, ka “vienā gaitenī ir divas plūsmas” un nepieciešamas pauzes, lai varētu apkalpot arī dīkstāves pabalstu pieteikumu plūsmu un izmaksāt šos pabalstus.

Šīs pauzes nebūšot ilgas, un, ja lietotājs redzēs paziņojumu, ka EDS nestrādā, tas nozīmē, ka ir palaista sistēma, lai izmaksātu pabalstus, skaidroja Jaunzeme.

Savukārt pirmdien līdz pulksten 16 deklarācijas bija iesniegusi jau 190 tūkstoši cilvēku. Pērn pirmajā dienā kopumā iesniedza 180 000 deklarāciju, bet 2019. gadā – 110 000.

Kā elektroniski iesniegt deklarāciju?

Daļai cilvēku tas ir obligāts pienākums, bet daļai iedzīvotāju tas ir brīvprātīgs pasākums, jo, iesniedzot deklarāciju, var atgūt pārmaksātos nodokļus.  

Visvienkāršāk un ērtāk iedzīvotāji savas gada ienākumu deklarācijas var iesniegt elektroniski, stāstīja Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu inspektore Linda Lazdiņa.

“Ieejot VID mājaslapā, ir speciāla sadaļa “Gada ienākumu deklarācija” un pamācība, kā iesniegt deklarāciju elektroniski,” norādīja Linda Lazdiņa.

Lai iesniegtu deklarāciju, jāpieslēdzas Elektroniskās deklarēšanas sistēmai jeb EDS. Visērtāk to būs paveikt ar savas interneta bankas palīdzību.

“Pieslēdzoties EDS sistēmai, ir galvenā lapa, kurā parādās atsevišķā sadaļa “Gada ienākumu deklarācija”. Ja vēlamies pievienot attaisnotos dokumentus par medicīnu, mācībām, tad tos varam pievienot atsevišķā sadaļā. Ja ne, tad atveram uzreiz sadaļu ''Gada ienākumu deklarācija,” sacīja Lazdiņa.

Čekus var iesniegt vairākos veidos – gan ar telefona palīdzību, izmantojot mobilo lietotni “Attaisnotie izdevumi”, gan pievienojot ieskenētus vai nofotografētus čeku attēlus manuāli.

Reizēm rodas jautājums, kas ir kompensētā summa. Šī aile saistīta ar veselības apdrošināšanas polisēm.

“Ja čeks ir par 35 eiro un apdrošinātājs ir sedzis 35 eiro, tad deklarācijā būs nulle. Ja apdrošinātājs ir sedzis, piemēram, 10 eiro, tad deklarācijā būs 25 eiro jeb atlikusī daļa,” skaidroja Linda Lazdiņa.

Ja jāievada čeki par radiniekiem, tad būs precīzi jānorāda, kurš čeks ir par kuru radinieku. Kad čeki ievadīti, varam aplūkot savu deklarāciju. Tajā automātiski jāparādās visām naudas summām, ko esat saņēmuši kā atalgojumu.

“Ir iespējams iesniegt divu veidu deklarācijas. Vienkāršotā  versija paredzēta parastiem strādājošiem cilvēkiem. Detalizētā versija paredzēta tiem, kas guvuši ienākumus ārvalstīs, arī tiem, kas, piemēram, pārdevuši vai izīrējuši nekustamo īpašumu. Visas grupas, kam nepieciešams iesniegt detalizēto versiju, būs labi redzamas. Pēc tam deklarācijā jāspiež poga “pārbaudīt un saglabāt”. Ja parādās, ka ir kādas kļūdas, tad tās ir jāizlabo. Un tad jāspiež “Iesniegt”,” skaidroja Linda Lazdiņa.

“Šajā brīdī vēl var atgriezties pie “nē” un padomāt, vai vēl kāds čeks nav iesniegts. Ja nospiežam “jā”, tad dokuments tiek nosūtīts uz Valsts ieņēmumu dienestu. Parādās ziņojums, ka dokuments ir iesniegts,” skaidroja VID pārstāve.

Ja deklarācijā uzrādīsies, ka jūs esat pārmaksājis nodokļus, tad aptuveni trīs mēnešu laikā Valsts ieņēmumu dienests atmaksās pārmaksātos nodokļus.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti