Dienas ziņas

Zupas virtuvē Balvos samazina porciju skaitu

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Depozīta sistēmas pirmais gads

Pirmajā gadā depozīta sistēmā nodoti 68% no tirgū laistā iepakojuma; 12 uzņēmumi taru arvien nepieņem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirmajā gadā, kopš Latvijā ieviesta depozīta sistēma dzērienu iepakojumam, depozīta pieņemšanas vietās kopumā līdz šim savākti ap 250 miljoni dažādu iepakojumu, kas ir 68% no gada laikā kopumā tirgū laistā depozīta iepakojuma apjoma. Patlaban Latvijā ir 1400 depozīta iepakojuma nodošanas vietas. 12 uzņēmumi ar 47 tirdzniecības vietām likumu joprojām nepilda, proti, šajos veikalos iepakojumu arvien nepieņem nedz taromātos, nedz manuāli. 

Pirmajā gadā depozīta sistēmā nodoti 68% no tirgu laistā iepakojuma
00:00 / 03:03
Lejuplādēt

Sistēmas operators secina – tukšās taras nodošana iedzīvotājiem kļuvusi par normālu ikdienas sastāvdaļu

Dzērienu iepakojuma depozīta sistēmā gada laikā nodots ap ceturtdaļmiljardu tukšo iepakojumu jeb vidēji 130 iepakojumu uz vienu iedzīvotāju.

Tas savukārt kopumā ir 68% no tirgū laistā depozīta iepakojuma apjoma gada laikā. Tieši pēdējā ceturksnī atgriezti 83% no iepakojumiem. 

Ja pirmajos sešos 2022. gada mēnešos lietotāji depozīta sistēma atgrieza aptuveni 83 miljonus depozīta vienību, tad no 31. augusta līdz 31. janvārim divtik lielu apjomu – 166 miljonus.

SIA "Depozīta iepakojuma operators" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis norādīja, ka šim gadam mērķis ir savākt jau 88% no tirgotā iepakojuma apjoma.

"Var pārliecinoši redzēt, ka alus produktu patērētāji ir līderi iepakojuma atgriešanas ziņā, arī ūdens turpat vien ir, bet visgrūtāk iet ar bezalkoholiskā vīna iepakojuma nodošanu. Ja mēs skatāmies pēc iepakojumu veidiem, tad 65% nodots krāsainais PET, un labi rādītāji ir arī atkārtoti lietojamām pudelēm, kur tiek pildīts alus," stāstīja Stūrītis.

Depozīta iepakojuma operators secinājis – tukšās taras nodošana iedzīvotājiem kļuvusi par normālu ikdienas sastāvdaļu. Stūrītis sacīja: "93% Latvijas mājsaimniecību ir lietojuši depozīta sistēmu. 71% iedzīvotāju lieto sistēmu vismaz reizi mēnesī vai pat biežāk – tas rāda, ka sistēmu, ko ieviesām pirms gada un nezinājām, kā mums Latvijā ies, mums ir izdevies kopā ieviest."

Daļa komersantu aizvien izvairās pildīt likuma prasību

Latvijā darbojas 1400 taromāti, kas izvietoti tirdzniecības vietās. Līdz šim sistēmas ieviešanā vislielākā pretestība bijusi no tirgotājiem. Mazāki veikali saskārušies ar problēmu, nezinot, kur šos depozīta aparātus izvietot, cik bieži un kas tos var veikalā uzkopt un iztukšot. 

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs Latvijas Radio intervijā vērtēja, ka depozīta sistēma "aizvien ir necaurspīdīga". 

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents par depozīta sistēmas pirmo gadu
00:00 / 02:52
Lejuplādēt

"Neesam redzējuši ne izdevumus, ne ieņēmumus. (..) Neesam sapratuši, kāpēc sistēmas operators nevar uzstādīt sistēmu arī mazajiem un vidējiem tirgotājiem," pauda Danusevičs. 

Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga norādījusi, ka

šobrīd kopumā veikali veiksmīgi tikuši galā ar izaicinājumiem, tomēr ir atsevišķi uzņēmēji, kas ignorē Latvijas likumdošanas prasību pieņemt izlietoto iepakojumu.

Baklāne-Ansberga norādīja: "Uz šo brīdi tie vēl joprojām ir 12 tirgotāji ar 47 tirdzniecības vietām. VVD sākotnēji sūtīja brīdinājumus, un pēc tam esam arī 22 izpildrīkojumus izdevuši par piespiedu naudas sodiem. Kopumā lēmumi pieņemti par 22 000 eiro tiem tirgotājiem, kas neslēdz līgumus vai nepilda tos, un tad operators lauž šos līgumus. (..) Mēs esam centušies būt pretimnākoši un sankcijas nepiemērot tiem, kas meklē risinājumus. Šobrīd mēs redzam, ka šie uzņēmēji vairs pat nemeklē."

Par depozīta sistēmas apkalpošanu gada laikā tirgotājiem paredzēts samaksāt 10 miljonus eiro. Vienlaikus no ražotājiem par dalību depozīta sistēmā plānots iekasēt aptuveni 12 miljonus eiro. Stūrītis norādīja: "Apsaimniekošanas maksa Latvijā un Baltijā ir pati lielākā Eiropas Savienībā, apsteidzot tādas valstis kā Norvēģija, Zviedrija, Vācija. Mēs kopā plānojam apsaimniekošanas maksās samaksāt gandrīz 10 miljonus eiro."

Pārtikas ražotāju federācijas vadītāja Ināra Šure vērtēja, ka sistēmai vēl nepieciešams laiks, lai tā kļūtu pieejamāka un to varētu papildināt ar vēl plašāku iepakojumu klāstu. "Pēc Eiropas pieredzes, tad tas varētu būt arī stiprais alkohols," piebilda Šure.

Visaktīvāk depozīta sistēmu izmantojuši iedzīvotāji Vidzemē, un iedzīvotāju aptaujās secināts, ka kopumā ap 70% iedzīvotāju Latvijā lieto depozīta sistēmu vismaz reizi mēnesī, bet 11% to nelieto vispār. Sistēmā savāktās PET pudeles pārstrādā uzņēmums "PET Baltija" Jelgavā, stikls tiek pārstrādāts Lietuvā, bet alumīnijs – Vācijā.

Nākamajā gadā operators iecerējis paplašināt taromātu tīklu, kā arī ieviest pirmos lielapjoma taromātus, kur varēs nodot iepakojumus, jau uzreiz ieberot maisu ar tukšo taru. 

KONTEKSTS:

2020. gada oktobrī valdība apstiprināja dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas noteikumus, un tā sāka darboties 2022. gada februārī. Konkursā nolēma sistēmu septiņu gadu periodā uzticēt SIA "Depozīta iepakojuma operators". Depozīta sistēmā var nodot tikai pudeles, kuras iegādātas ar Latvijas depozīta sistēmas marķējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti