Pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukts audzis par 2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

2015. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada 4. ceturksni iekšzemes kopprodukts (IKP) salīdzināmajās cenās pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem palielinājies par 0,3%. Salīdzinājumā ar 2014. gada 1. ceturksni, IKP pieaudzis par 2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati.

2015. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada 1. ceturksni, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem IKP ir palielinājies par 1,9%.

Iekšzemes kopprodukts 2015. gada 1. ceturksnī faktiskajās cenās ir 5,5 miljardi eiro.

IKP apjoma izmaiņas (salīdzināmajās cenās, %)

Datu avots: Centrālā statistikas pārvalde

2015. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada 1. ceturksni, apstrādes rūpniecības nozares temps ir pieaudzis par 4,4%, tajā skaitā koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 9%, gatavo metālizstrādājumu ražošanā – par 2%. Negatīva ietekme uz apstrādes rūpniecības tempu bija ražošanas apjoma kritumam nemetālisko minerālu ražošanā – par 6% un pārtikas produktu ražošanā - par 5%.

Būvniecības produkcijas apjoms samazinājās par 0,1%. Kritums vērojams abos lielākajos segmentos: nedzīvojamo ēku un inženierbūvju celtniecībā (kopā struktūrā 82%) attiecīgi par 2% un 3%. Pieaugums bija dzīvojamo ēku būvniecības sektorā – par 7%, šoseju, ielu, ceļu un dzelzceļu līniju būvniecībā – par 27%, rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībā – par 20%

Mazumtirdzniecība palielinājās par 8%, tai skaitā auto degvielas mazumtirdzniecības apjomi – par 18%. Par 4% pieauga pārtikas un 10% nepārtikas preču tirdzniecība.

Vairumtirdzniecība ir kritusies par 6%.

Transporta nozarē samazinājumu uzrādīja pasažieru pārvadājumi par 2% un kravu apgrozība autotransportā – par 5% un ostās – par 5%. Pieaugums par 2% uzglabāšanas un transporta palīgdarbībās.

Izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi sniegti attiecīgi par 7% un 5% vairāk.

Izklaides un atpūtas pakalpojumu apjoms palielinājies par 18%, savukārt azartspēļu nozarē vērojams pieaugums par 19%.

Faktiskajās cenās 2015. gada 1. ceturksnī salīdzinājumā ar 2014. gada 1. ceturksni privātais galapatēriņš pieauga par 3%. Privātajā galapatēriņā mājsaimniecību izdevumi pārtikai pieauguši par 2%, izdevumi transportam (izdevumi sabiedriskajam transportam, transporta līdzekļu iegāde un ekspluatācija) – par 0,4%, izdevumi atpūtai un kultūrai – par 5%, bet mājokļa uzturēšanas izdevumi pieauguši par 2%.  Salīdzināmajās cenās attiecīgi: pārtikai +4%, transportam +1%, atpūtai un kultūrai +5%, mājokļa uzturēšanai -1%.

Valdības galapatēriņš faktiskajās cenās palielinājies par 9%, bet salīdzināmajās cenās – par 3%.

Iepriekšējā gada līmeni faktiskajās cenās saglabājusi bruto pamatkapitāla veidošana, bet importa cenu pieauguma ietekmes rezultātā, salīdzināmajās cenās uzrāda kritumu 1% apmērā. 

Preču eksports faktiskajās cenās palielinājies par 1%, pakalpojumu eksports – par 2%. Salīdzināmajās cenās preču eksports pieauga par 2% un pakalpojumu eksports uzrāda 4% pieaugumu.

Preču importa apjomi faktiskajās cenās samazinājušies par 1%, bet pakalpojumu imports audzis par 3%. Salīdzināmajās cenās preču importa apjomi samazinājās par 1%, bet pakalpojumu imports saruka par 5%.

Iekšzemes kopprodukta izmaiņas Baltijas valstīs
(salīdzināmajās cenās sezonāli neizlīdzināts, % pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu)

Datu avots: Centrālā statistikas pārvalde

Jau vēstīts, ka Finanšu ministrija prognozēja, ka šogad iekšzemes kopprodukts pieaugs par 2,1%, savukārt nākamajā gadā par 3%. Pērn Latvijas IKP prognoze pakāpeniski samazināta, un tam galvenais cēlonis ir karš Austrumukrainā un tam sekojošās sankcijas, kuras Rietumu valstis un Japāna izvirzīja pret Krieviju un kuras Krievijas ieviesa kā atbildi pret Rietumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti