Panorāma

Karš Ukrainā latviešu acīm

Panorāma

Čekus reģistrē www.cekuloterija.lv

Apstiprinās ēnu ekonomikas apmērs

Pirmajā čeku loterijas dienā gandrīz 20% iesniegto čeku – bez samaksātiem nodokļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jau pirmajā čeku loterijas dienā Valsts ieņēmumu dienests (VID) ieraudzīja, ka ne no visiem čekiem valsts tiešām saņem nodokli. Gandrīz katrs piektais loterijai iesniegtais un pārbaudītais čeks ir bez pienesuma valstij. Šis skaitlis sakrīt ar ekspertu minēto ēnu ekonomikas īpatsvaru valstī.

Un tieši tas ir loterijas patiesais mērķis - atklāt nodokļu nemaksātājus un miljonus, kas aiziet garām valsts kasei.  

No 90 iesniegtajiem čekiem, kas jau ir izlaisti cauri īpašam filtram, redzams, ka no 20 čekiem valstij nav nomaksāti nekādi nodokļi.   

VID vadītāja Ieva Jaunzeme solīja, ka, saņemot nederīgos čekus, VID dosies pie čeka izsniedzēja un kontrolēs viņa darbību.

“Mēs uzreiz varam salīdzināt šīs lentes, ko izņemam no uzņēmēja, ar to čeku, kas ir izsniegts,” stāstīja VID vadītāja.

“Es ceru, ka uzņēmēji saprot – čeku loteriju sabiedriski aktīvie cilvēki izmantos gan laimestu iegūšanai, gan morāles celšanai.  Ja mēs runājam par trauksmes cēlājiem, ir divas lielās kategorijas. Tas, ka ir aplokšņu algas, un tas, ka neiedeva čeku,” atzina Jaunzeme.

Arī eksperti piekrīt, ka loterija izgaismo ēnu ekonomiku.

“Beidzot tas ir izdarīts! To varēja izdarīt pirms pieciem gadiem, un tas būtu vēl pozitīvāk,” atzina Rīgas Ekonomikas augstskolas pētnieks, ēnu ekonomikas pētnieks Arnis Sauka.

Sauka atzina, ka čeki, kas iet garām Valsts kasei, ir kontroles problēma, un ar tiem patērētāji tiek maldināti. 

“Daudz par to esam dzirdējuši ēdināšanas iestādēs. Izskatās, ka problēma ir plašāka. No deviņdesmit divdesmit... tā ir gandrīz piektā daļa, kas, pēc mūsu aprēķiniem, arī ir ēnu ekonomikas apjoms Latvijā,” norādīja Sauka.

Tautsaimniecība no čeku loterijas, vai precīzāk - no nomaksātiem, saskaņā ar Finanšu ministrijas aplēsēm iegūs iespaidīgu naudas summu.

“Līdz 3 miljoniem eiro ja tas mums ienestu, tas jau būtu ļoti labi. Bet tas vairāk ir par attieksmes maiņu. Ka mēs netolerējam slēpšanos vai ieņēmumu neparādīšanu. Un lai tas sākas jau bērnudārzā un skolā,” norādīja ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Salmiņa.

Tieši tādēļ loterijā čekus var reģistrēt arī bērni.

 KONTEKSTS:

Godīgas konkurences veicināšanai 1. jūlijā Latvijā sāk darboties pirkuma čeku loterija. Visa informācija par loteriju atrodama mājas lapā cekuloterija.lv un tieši tur iespējams iesniegt arī savus čekus, kvītis vai biļetes.  

Lai piedalītos loterijā, vietnē cekuloterija.lv jāreģistrē čeks, kvīts vai biļete, aizpildot dažus vienkāršus informācijas laukus. Personas datus norādīt nav nepieciešams - jāievada tikai savs mobilā tālruņa numurs, lai VID varētu sazināties laimesta gadījumā. Lai saņemtu laimestu, būs jāierodas VID un jāraksta iesniegums. Tikai tobrīd laimējusī persona tiks identificēta.

Izložu rezultātus varēs izzināt VID un "Latvijas Loto" mājaslapā vai Superbingo ēterā, kā arī ar īsziņu mobilajā tālrunī, ja kritīs laimests. Pirmā izloze plānota 15.augustā. 

Plānots izlozēt 30 tūkstošus eiro ik mēnesi un 70 tūkstošus eiro reizi gadā

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti