Pusdiena

Pusdiena 24.08.2018

Pusdiena

Pusdiena 25.08.2018

"Altum" mājokļu garantiju programmas iespējas vismazāk izmanto Latgalē

Pirmā mājokļa atbalsta saņēmēju kūtrumu Latgalē skaidro ar zemām algām un cenām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Visaktīvāk valsts finanšu institūcijas “Altum” mājokļa pirmās iemaksas garantijas programmas iespējas izmanto Rīgā un Pierīgā, bet mazākais darījumu skaits ir Latgalē.  To nozarē skaidro gan ar mazām algām reģionos, gan ar zemākām mājokļu cenām.

“Altum” atbalsta programmā garantijas paredzētas bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem, kuriem ir pastāvīgi ienākumi, bet nav pietiekamu uzkrājumu pirmajai iemaksai. Līdz šim valsts galvojumus saņēmušas 9100 ģimenes ar bērniem un 500 jaunie speciālisti. Kopējais līdz šim piešķirto garantiju apjoms ir 67,5 miljoni eiro.

“Altum” programmas ietvaros gan ģimenes ar bērniem, gan jaunie speciālisti lielākoties izvēlas iegādāties mājokļus Rīgā vai Pierīgas novados. Reģionos mazāk, tomēr viszemākā aktivitāte ir Latgalē – vien 3% no piešķirto garantiju kopskaita.

“Trīs ar pusi gadu laikā Latvijā kopā atbalstītas 9100 ģimenes ar bērniem, Latgalē tās ir tikai 243 ģimenes. Ja Latvijā vidējais garantijas apmērs ir septiņi tūkstoši, tad Latgalē ir 2,8 tūkstoši. Pieprasītā garantija Latvijā ir 60 tūkstoši eiro, un Latgalē – 23 tūkstoši eiro. Savukārt piecu mēnešu laikā mums Latgalē atbalstīti desmit jaunie speciālisti, bet Latvijā kopumā 500,” stāsta “Altum” Latgales reģiona vadītāja Vita Pučka.

Viens no iemesliem, kāpēc Latgalē tik kūtri izmanto mājokļa iegādes garantijas, varētu būt zemākas nekustamā īpašuma cenas. “Ja izmaksas ir mazākas, ir nepieciešamas arī mazākas garantijas summas. Tad varētu būt, ka izmanto savus vai savu tuvinieku līdzekļus kredīta pirmās iemaksas nosegšanai,” skaidro “Altum” pārstāve.

Nekustamā īpašuma tirgu par īpaši aktīvu nesauc arī nozarē strādājošie. Pieaugušas mājokļu cenas, piedāvājumu skaits arī nav plašs. Nekustamo īpašumu vērtēšanas speciāliste Rēzeknē skaidro, ka pēdējā laikā cenas ir augušas un tas saistīts ar labu piedāvājumu trūkumu. Labiem dzīvokļiem cenas esot virs tirgus vērtības.

Kā būtisks iemesls tam, kāpēc iedzīvotāji Latgalē kūtri izmanto kreditēšanas iespējas mājokļa iegādei,  tiek minētas arī zemās algas.

To apstiprina arī komercbanku sniegtā informācija. Latgalē ir samērā mazs hipotekāro darījumu skaits mājokļu iegādē, stāsta “SEB bankas” Kreditēšanas atbalsta pārvaldes vadītājs Māris Saulājs.

Centrālās statistikas pārvaldes dati par šī gada 1.ceturksni liecina – Latvijā vidējā darba alga “uz papīra” ir 961 eiro, Rīgā – 1 085 eiro, bet Latgalē – 671 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti