Pilsētnieku ērtībai lauksaimnieki Daugavpilī lauku labumus tirgos vakaros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Veselīga, pašmāju ražota lauku produkcija jau otro gadu uz letēm Daugavpilī nonāks vakara stundās, kad pilsētnieki beidz darbu un vēlas iegādāties pārtiku ģimenei. Šī tirgus ideja sākta pērn, un tās īstenošanas pirmsākumā izrādījās dzīvotspējīga, jo zemnieku atvestā produkcija tika iztirgota dažu stundu laikā.  Pieprasījums ir, un produkcijas klāsts plašs, sākot no agrajiem kartupeļiem, kāpostiem, brokoļiem, tomātiem, gurķiem, medu, beidzot ar zemenēm un augu stādiem. Pilsētnieki novērtē Latvijas laukos audzēto, bet  zemniekiem tā ir iespēja produkcijas noietam un jaunu klientu piesaistei.

Kartupeļi, burkāni, bietes, zaļumi, blakus paviljonos piens un gaļa - tas viss pieejams Daugavpils centrāltirgus Zaļajā tirgū. Taču tas darbojas tikai līdz  četriem pēcpusdienā, bet lielai daļai pilsētnieku izdevīgāks cits pirkšanas laiks, saka vakara Zaļā tirgus iniciators Daugavpilī, Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils biroja vadītājs Guntars Melnis.

Dubnas pagasta zemnieks Pēteris Pudāns jau 15 gadus lielākoties visu dārzā izaudzēto gada laikā realizē Rēzeknes tirgū. Taču, kad zem plēvēm, kas saimniecībā plešas pushektāra platībā, nobriest tomāti un gurķi, Daugavpils vakara Zaļais tirgus ir atspaids. Pērn, pirmajā darbības gadā, tas jau devis ģimenei stabilu atbalstu.

Pilsētnieku interese ir liela, saka Daugavpils novada domes Attīstības nodaļas projektu koordinators Jāzeps Krukovskis, stāstot, ka zvanu par tirdziņa darba laikiem netrūkst. Galvenais ir piedāvājuma dažādība, ko lauksaimnieki iemanījušies palielināt, uzsver Guntars Melnis.

Pērn radās doma par šāda vakara tirgus laukuma izveidi Daugavpilī. Otro gadu to ar nepacietību gaida Naujenes pagasta zemniece Irēna Zemļicka, kuras piemājas saimniecība „Mežmaļi” pilsētniekus nodrošina ar pašu audzētām vairāku šķirņu zemeņu ogām un stādiem.

Lielpilsētas tuvums ir finansiāls izdevīgums zemniekam, bet pilsētniekam izdevīgums slēpjas iespējā iegādāties tepat laukos audzētu un svaigu produktu. Par savu pieredzi jau pērn tirgojoties vakara Zaļajā tirgū un pēc tam uzņemot pircējus pašas saimniecībā, stāsta zemniece Irēna Zemļicka: „Cik atved, dažās minūtēs, nepilnā stundā ir izlikts un pārdots, un ar mierīgu sirdi var braukt mājās.”

Pirmās zemenes šogad  zemniece sola jūnija sākumā, viss atkarīgs no laika apstākļiem un arī palīgiem, kuru kuplajā ģimenē neesot maz.

Vakara Zaļais tirgus Daugavpilī darbu plāno sākt jau maija sākumā.  Nav izslēgts, ka vakara tirgū parādīsies arī piena un gaļas izstājumi, ja izdosies ar tirgus administrāciju vienoties par telpām un pieslēgt ledusskapjus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti