Pievienotā vērtība

Sankcijas: kā tās korekti ievērot un kā izsekot līdzi biznesa partneru darbībām

Pievienotā vērtība

Analizējam 2022. gada pirmo pusgadu Baltijas un pasaules kapitāltirgos

Namu apsaimniekošana un renovācija: nākotnes cerības un bažas

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir videospēļu industrijas uzņēmums «Punktid Technologies»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Baltijas biržā kotētais Igaunijas uzņēmums "Punktid Technologies" ir jaunpienācējs regulētajā vērtspapīru tirgū. Ar ko uzņēmums nodarbojas un kā tam veicās sākotnējā publiskajā akciju piedāvājumā?

Igaunijas uzņēmums "Punktid Technologies" attīsta lielāko tiešsaistes pārdošanas vidi videospēļu digitālajiem kodiem –  "Nintendo", "PlayStation" un "Xbox" Igaunijā. "Punktid Technologies" ir holdings ar diviem meitas uzņēmumiem – "HVK Business" un "Gamekeys". 

"Tā ir videospēļu industrija. Uzņēmums attīsta iespēju iegādāties digitālos kodus un iespēju uzinstalēt šīs videospēles savās "Nintendo", "PlayStation" un "Xbox" ierīcēs. Un palīdz lietotājam jeb pircējam, vietējā valodā nodrošina atbalstu. Viņi strādā Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, kā arī Skandināvijā, Somijā un pat Ukrainā," stāstīja ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs.

Uzņēmuma galvenā misija ir, lai digitālās videospēles varētu iegādāties ikviens, veicot vien dažus klikšķus internetā.

"Un arī palīdzēt samazināt šo fizisko produktu piegādes negatīvo ietekmi uz vidi. Jo skaidrs: ja cilvēks norēķinās ar karti, nopērc internetā šo spēli, jo visām ierīcēm ir pieslēgums pie interneta, jo bez tā praktiski tās nav spējīgas darboties. Tad lejupielādē šo videospēli un ar vienu klikšķi internetā nopērc kodu, lai aktivizētu spēli," klāstīja Martinovs.

Otrs variants ir braukt uz veikalu, pirkt kasti ar instalācijas informāciju. Tam nepieciešama loģistika, kas galu galā ietekmē vidi. 

Igaunijas uzņēmums "Punktid Technologies" ir salīdzinoši jauns, dibināts pērn februārī. Uzņēmums ir attīstības fāzē. 

"Skaidrs, ka kovida laikā arī videospēļu nozare attīstījās straujāk nekā pirms tam, jo cilvēkiem bija ierobežotas izklaides iespējas, viņi sēdēja mājās, spēlēja videospēles un skatījās televizoru, patērēja saturu un pakalpojumus attālināti. Tas uzņēmumam ļoti palīdzēja attīstīties," vērtēja ieguldījumu eksperts.

"Punktid Technologies" biržas alternatīvajā sarakstā savas akcijas sāka kotēt šī gada maija izskaņā.

"Uzņēmumam caur IPO bija ambiciozi plāni piesaistīt vairāk nekā miljonu eiro. Piedāvājumā bija 300 tūkstoši akcijas ar iespēju vēl tās papildināt ar vēl 40 tūkstošiem akciju, par vienu akciju maksājot vairāk nekā četrus eiro. Bet kopumā izdevās piesaistīt gandrīz pusi no paredzētā. Ieņēmumi, kas ir gūti – 794 tūkstoši eiro –, tiks izmantoti, lai atjaunotu uzņēmuma mājaslapu, kā arī izstrādātu aplikāciju, lai to varētu lietot telefonos. Paplašinātu komandu ar jauniem darbiniekiem mārketinga un pārdošanas aktivitātēm," stāstīja Martinovs.

Uzņēmums cer, ka tas dod papildu impulsu tā attīstībai. Martinovs, vērtējot uzņēmumu, teica, ka tas kopumā nav liels, gadā apgroza nedaudz vairāk kā divus miljonus eiro. Uzņēmumā strādā tikai daži cilvēki. Darbības pieaugums gadā ir ap 10%. Tiesa, videospēļu tirgus ir piesātināts un konkurence ir liela. 

"Kopumā, ņemot vērā faktu, ka šis IPO bija neveiksmīgs, jo tikai nedaudz vairāk par pusi, ap 60% izdevās piesaistīt. Un arī akcijas cena ir nokritusies un šobrīd ir ar lielu atlaidi pret IPO. Tie spekulanti, kas mēģināja vai vēlējās uz īstermiņa IPO efektu nopelnīt, tas diemžēl nav izdevies. Ja viņi šobrīd realizē vai pārdod šīs akcijas ar 30-40% atlaidi," sacīja ieguldījumu eksperts.

Martinovs sprieda, ka tie akcionāri, kas nepiedalījās "Punktid Technologies" IPO, ir vinnētāji, jo cena par akciju bija 4,50 eiro, bet tagad ir 2,50 eiro, un eksperts vērtēja, ka akcijas cena ir sasniegusi teju zemāko līmeni.

Viņš teica, ka "Punktid Technologies" akcijas var iekļaut savā portfelī tie investori, kuri tic, ka šādi nelieli uzņēmumi var salīdzinoši ātri izaugt.

Un tam ir arī pamats, jo, lai arī uzņēmums darbojas specifiskā nišā, industrija kopumā strauji attīstās un tai ir nākotne. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti