Pievienotā vērtība

Tehnoloģijas un viedās ierīces ienāk arī darba drošības jomā

Pievienotā vērtība

Atbildīga tirgošanās: arī tiešsaistē ne viss zaļi nokrāsotais ir videi draudzīgs

Arī pārtikas nozare izjūt problēmas Krievijas sāktā kara dēļ

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Lietuvas «Vilkiškui piens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Baltijas biržā kotētais Lietuvas piena pārstrādes uzņēmums "Vilkiškui piens" ir kompānija, kas teju 90% no saražotā eksportē. Līdz ar to augstās piena iepirkuma cenas nes nevis zaudējumus, bet peļņu. Kā uzņēmumam veicas biržā, un cik pievilcīgas ir tā akcijas?

Lietuvas uzņēmums "Vilkiškui piens" ("Vilkyškių pieninė") nodarbojas ar piena pārstādi. Uzņēmuma savā mājāslapā norādījis, ka tas ir viens no lielākajiem piena produktu ražotājiem Baltijas valstīs – ik dienu "Vilkiškui piens", kas ir "Vilvi grupas" sastāvā, pārstrādā vairāk nekā 670 tonnas piena, ražojot dažādus produktus. Piena produktu ražošana "Vilvi grupā" sākās pirms 88 gadiem. Kopumā "Vilvi grupu" veido seši uzņēmumi un grupā darbojas piecas pārtikas pārstrādes rūpnīcas. Saražoto produktu klāsts ir plašs – sākot no dažādiem sieriem un svaiga piena produktiem līdz rūpnieciskam krēmam, piena sastāvdaļām pulvera veida un gatavu olbaltumvielu pulverim sporta uzturam. 

Ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs teica, ka kopumā piena nozarē šobrīd nav vienkārša situācija, jo piena iepirkuma cenas ir pieaugušas, un mūsu reģiona uzņēmumi konkurē par izejvielu Baltijas un pat Austrumeiropas līmenī.

"Arī piena trūkums ir ilgstoša problēma, un piena pārstrādātāji Baltijā konkurē par piena iepirkumu. Tas arī vēl papildus uztur cenas augstā līmenī.

Ja mēs par industriju runājam, tad tie, kuri eksportē, ir zirgā, bet tie, kas strādā vietējā tirgū, daudz izplata, tiem iet sliktāk. Bet tirgi ir efektīvi un paies laiks, un mēs tiešām redzēsim, ka pienam ievērojami pieaugs cena, līdz 1,5 eiro par litru lielveikalos. Ja ne vasarā, tad rudenī noteikti. Līdz ar to dārgāka kļūs arī visa cita piena produkcija. To redzam jau tagad, bet būs vēl augstāk," vērtēja Martinovs.

"Vilkiškui piens" atrodas labā situācijā, jo apmēram 90% no saražotā eksportē. Vēl viens spēcinošs faktors, ka pēdējā laikā uzņēmums investējis "bio" produkcijas ražošanā un šos produktus eksportē.  

"Viņi šobrīd ražo daudz piena proteīnu un arī tādu produktu jeb piedevu, kas tiek izmantota zīdaiņu pārtikā, piena aizvietotājā. Līdz ar to uzņēmuma rezultāti ir uzlabojušies šajos grūtajos apstākļos. Tas redzams arī biržas cenā. Neskatoties uz to, ka marta sākuma kara dēļ bija kritums, jo daudzi investori mazināja savu risku, akciju cena ir atguvusies un pieaugusi, un turpina augt," atzīmēja ieguldījumu eksperts.

Akciju cenas kāpums nodrošina "Vilkiškui pienam" papildu peļņu. Arī uzņēmuma biznesa rezultāti uzlabojas, un pagājušā gada finanšu rādītāji pat bija labāki, nekā prognozēts iepriekš. 

"Un izskatās, ka šī tendence varētu vēl turpināties pie šī cikla, jo piena pārstrāde ir cikliska, kur ir labi un slikti gadi. Tas atkal jāskatās individuāli, jo tiem piena pārstrādātājiem, kuri koncentrējas uz vietējo tirgu, neiet labi šobrīd. Viņiem ir grūti laiki, jo dārgi pērk un lēti pārdod. Savukārt uzņēmumi, kas trāpa ciklā, kad dārgi pērk un superdārgi pārdod, tad ir īpaši labi rezultāti. Tā kā apgrozījums katru gadu aug un investīcijas "bio" tehnoloģiskajā pārstrādē trāpa pozitīvajā ciklā un nes virspeļņu," sprieda Martinovs.

Uzņēmums ir arī labs dividendēm, jo uzņēmumam ir apstiprināta dividenžu politika, kas paredz 25% no peļņas "Vilkiškui piens" vienmēr novirzīt dividendēm. 

"Vidējais ienesīgums ir ap 5%. Tas nav maz. Nav, protams, pārāk daudz, bet tas ir labs līmenis biržas emitentam.

Ja mēs skatāmies nākotnē, tad vismaz līdz brīdim, kamēr cikls nenomainīsies, jo skaidrs, ka kādā brīdī patērētāji vienkārši nespēs augstās cenas vairs samaksāt, tad patērētāji sāks mazināt piena produktu patēriņu. Tad varētu mainīties gan iepirkuma cenas, gan arī pārējās. Šobrīd galvenais faktors, kas dzen cenas uz augšu, ir nevis ārkārtīgais pieprasījums, bet citi faktori," teica ieguldījumu eksperts, "ja mēs skatāmies uz portfeļa stabilizāciju ar kādiem uzņēmumiem vai akcijām, kas varētu reaģēt labāk uz to spiedienu, kas šobrīd vērojams akciju tirgū, jo likmes tiks pārskatītas un vienmēr īsā termiņā pirms likmju izmaiņām vai likmju izmaiņu brīžos vērojams spiediens uz akciju cenām," teica Martinovs.

Tad "Vilkiškui piens" varētu būt tāds uzņēmums, kas daļēji līdzsvaros šo spiedienu uz akciju cenām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti