Pievienotā vērtība

Speciālizlaidums: Atskats uz aizvadīto gadu Baltijas biržā

Pievienotā vērtība

Pensiju fondu pārvaldīšana: Vai Latvijai noderētu Igaunijas pieredze

Latvijā drīz varētu parādīties jauns investīcīju un finansējuma piesaistes veids

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Lietuvas «Utenos trikotažas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Utenos trikotažas" ir lielākais un viens no ilgtspējīgākajiem trikotāžas ražotājiem Centrālajā un Austrumeiropā. Uzņēmumam ir divas galvenās darbības jomas: tas ražo gatavu apģērbu pēc pasūtījuma, kā arī ražo un izstrādā džersijas audumu. Kā trikotāžas ražotājam veicies pandēmijas laikā, kā uzņēmumam veicas biržā, un vai ir īstais brīdis iegādāties tā akcijas?

Vairāk nekā 20 gadus biržā kotētais uzņēmums "Utenos trikotažas" aptver visus ražošanas procesus – no dzijas līdz gatavam apģērbam. Tas ir lielākais un viens no ilgtspējīgākajiem trikotāžas ražotājiem Centrālajā un Austrumeiropā. 

"Tās galvenās darbības jomas ir kreklu un trikotāžas apģērbu ražošana. Uzņēmums attīstās divos virzienos. Pēc pasūtījuma ražo darba apģērbus, kā arī trikotāžas izstrādājumus pēc pasūtījuma klientiem, kas pēc tam tos ar saviem zīmoliem tirgo, un arī ražo saviem privātiem zīmoliem – "Utenos" un "About"," uzņēmuma darbības lauku iezīmēja ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs, kurš Lietuvas uzņēmumu "Utenos trikotažas" savā ziņā salīdzina ar savulaik Latvijas trikotāžas lielražotāju "Ogres trikotāža".

"Tas ir līdzīgs uzņēmums, tikai mūsu gadījumā apjomi kritušies un uzņēmums tika pārstrukturēts. Savukārt "Utenos" ietilpst daudznozaru uzņēmumu grupā "SBA Group", un tas spilgtākais, ar ko viņi šobrīd nodarbojas –, viņiem ir arī nekustamo īpašumu attīstība. Šobrīd Rīga attīsta biroju kompleksu "Verde". Tie ir tie paši akcionāri."

Lielāko daļu no saražotās produkcijas "Utenos trikotažas" eksportē. Uzņēmums piekopj ilgtspējīgo ražošanu.

2020. gadā "Utenos trikotažas" kļuva par pirmo uzņēmumu pasaulē, kas atbilst "Greenpeace" tekstilizstrādājumu iepirkuma standartiem, jo savā ražošanā izmanto videi atbildīgu pieeju. Proti, atbildība pret vidi aptver visas "Utenos trikotažas" ražošanas un darbības jomas – no bioloģiski audzētām dabīgajām šķiedrām, netoksisku ķīmisko vielu izmantošanu ražošanā, produkcijas kvalitātes īpašībām līdz godīgam atalgojumam darbiniekiem un absolūtai ražošanas procesu caurspīdīgumam, tā teikts uzņēmuma aprakstā biržā.

"Diemžēl šis ir viens no uzņēmumiem, kas ir cietis no pandēmijas, jo tajā virzienā, kas attiecas uz darba apģērba ražošanu, ir kritums, un tas ir diezgan pamatīgs. Pat 30%, bet, ja mēs skatāmies pēc  apjoma, tad tas uzņēmumam nebija galvenais darbības virziens. Savukārt arī ikdienas apģērba ražošanā ir kritums, un tas sakrīt ar visiem pandēmijas dēļ ieviestiem ierobežojumiem, kad cilvēki neiepirkās un tirdzniecības centri stāvēja tukši. Šajā segmentā šobrīd ir neliels pieaugums, bet tas tomēr nevar kompensēt tos zaudējumus, kurus izraisīja ražošanas apjoma kritums," vērtēja eksperts.

Pagaidām uzņēmums strādā ar zaudējumiem – gan 2020. gadu, gan 2021. gadu pabeigs ar zaudējumiem.

Eksperts prognozēja, ka uzņēmums atkal spēs nostāties uz kājām un nākotne tam var būt pozitīva. 

"Protams, ja mēs skatāmies uz resursu sadārdzinājumu un tādām lietām, un, ja tas notiks tikai Eiropas Savienības līmenī, jo mēs redzam, ka tas sadārdzinājums nav vienmērīgs visā pasaulē. Tad konkurētspēja ar citiem pasaules ražotājiem, it īpaši Ķīnu, varētu samazināties. Tas arī parādās un atspoguļojas ne tikai finanšu rādītājos, bet arī akciju cenu biržā. Diemžēl uzņēmums nevar lepoties ar pozitīvu dinamiku pēdējos divos gados," atzina Martinovs.

Vai, ņemot vērā faktu, ka uzņēmums pēdējos divus gadus strādājis ar zaudējumiem, ir vērts iegādāties "Utenos trikotažas" akcijas?

"Ja pērk, tad kaut kad tagad, jo īstais brīdis, ja vēlamies noņemt risku, ka uzņēmums atkopsies un darbība vietējā un eksporta tirgos būs pozitīva. Respektīvi, ja mēs vēlamies noķert kovida atkopšanās efektu, tad tas ir jādara šobrīd," uzskata eksperts.

Tomēr tikpat labi var arī būt tāds scenārijs, ka uzņēmumam neizdosies atkopties vai pandēmija ieilgs. Bet kopumā, pēc eksperta domām, šis ir viens no tiem uzņēmumiem, kura akcijas ir vērts iegādāties lejupslīdes laikā, lai pēc tam nopelnītu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti