Pievienotā vērtība

Latvijā drīz varētu parādīties jauns investīcīju un finansējuma piesaistes veids

Pievienotā vērtība

Tiešā piegāde: ko iegūst tirgotājs, ko - pircējs un kādi ir mīnusi

Pensiju fondu pārvaldīšana: Vai Latvijai noderētu Igaunijas pieredze

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Lietuvas mēbeļu ražotājs «Vilniaus Baldai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Baltijas valstu mērogā Lietuvā mēbeļu ražošanas nozare attīstīta visspēcīgāk un tajā viens no senākajiem tirgus dalībniekiem ir biržā kotētais "Vilniaus Baldai". Uzņēmumam pēdējais gads finansiālā ziņā nav bijis spožs, un tas atspoguļojas arī akcijas cenas kritumā, tomēr nākotne šim mēbeļu ražotājam solās būt ar plusa zīmi. 

No neliela ceha, kas savu darbību sāka 1883. gadā, "Vilniaus Baldai" ir izaudzis par vienu no lielākajiem rūpniecības uzņēmumiem Lietuvā un Baltijas valstīs. Uzņēmums projektē, ražo un tirgo biroja, guļamistabas, viesistabas un priekštelpu mēbeles. "Vilniaus Baldai" gandrīz visu saražoto produkciju eksportē uz Eiropu un citām pasaules valstīm. Mēbeļu ražotāju asociācijas Latvijā izpilddirektore Ieva Erele teica, ka Baltijas valstu mērogā Lietuvā mēbeļu ražošanas nozare attīstīta visspēcīgāk.

"Un, jā, Lietuva Baltijas valstu vidū ir priekšgalā. Tirgus ir lielāks, apgrozījumi ir lielāki. Lietuva jau vēsturiski ir bijusi tieši lielāks IKEA ražošanas partneris.

Latvijā mums arī ir uzņēmumi, kas to piedāvā. Bet, ja raugāmies uz biržas tirgu, tad, jā, Lietuvai šis uzņēmums "Vilniaus Baldai" ir biržas tirgū. Acīmredzot viņiem tas bija stratēģisks lēmums, kā piesaistīt investīcijas. Latvijā mēbeļu ražotājiem pagaidām neredzam šādu virzību. Mūsu uzņēmēji paši tiek galā ar finanšu piesaisti, lai attīstītos un izaugtu," stāstīja Erele.

Viņa uzsvēra, ka "Vilniaus Baldai" ir vērā ņemams tirgus dalībnieks. Uzņēmums ir ar senu vēsturi, kas spējis pārdzīvot krīzes.

"Bet, protams, ka šī brīža pandēmija daudzus skar. Un ne tikai pandēmija, bet vispār šī brīža situācija, kad elektrība kļūst dārgāka, izejmateriāliem cenas kāpj. Un tas, protams, daudziem liek pievilkt jostas. Konkurence, protams, pastāv, bet tas, ko mēs novērojam, ka ilgtermiņa attiecības saglabā spēcīgu lomu šī brīža situācijā," atzina Mēbeļu ražotāju asociācijas Latvijā izpilddirektore.

Ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs uzsvēra, ka "Vilniaus Baldai" pēdējā laikā daudz investējis ražošanas tehnoloģijās, lai kāpinātu ražošanas kapacitāti. Turklāt pavisam nesen pārcēlās uz jaunām ražošanas telpām. 

"Galvenais noieta tirgus ir Eiropas Savienība un tieši IKEA. Tie, kas pērk mēbeles IKEA, droši vien nopērk arī  "Vilniaus Baldai" ražotas mēbeles. Protams, uz tām parādās IKEA logo un nav paskaidrots, ka mēbeles ražojis "Vilniaus Baldai", bet šis uzņēmums piegādā daudz produkcijas. Šobrīd ir tāda situācija, ka, no vienas puses, uzņēmumam pieder ļoti modernas iekārtas, moderna ražošana, kas ir efektīva, zaļa, tajā pašā laikā ir skaidrs, ka IKEA ir tas, kas tirgo mēbeles par salīdzinoši zemu cenu. Uzņēmumam tas, protams, nodrošina lielu noietu, bet ar ļoti fiksētām cenām," stāstīja Martinovs.

Eksperts teica, ka pēdējais gads uzņēmumam finansiālā ziņā nav bijis viegls. Savu negatīvo artavu sniedza gan pandēmija, kad samazinājās pieprasījums, gan arī straujais ražošanas resursu, proti, koka cenas pieaugums. Nākamais sitiens ir energoresursu cenu kāpums, kas būtiski ietekmē ražošanas izmaksas. Tā kā "Vilniaus Baldai" ir stingri fiksēti līgumi gan ar IKEA, gan arī citiem mēbeļu tirgotājiem, tad tam ir mazas iespējas palielināt ieņēmumus. 

"Principā uzņēmumam apgrozījums pieaug, bet arī izdevumi strauji pieaug. Neproporcionāli. Un rezultātā uzņēmums gadu noslēdza faktiski pa nullēm.

 Ar tādu pozitīvu nulli – tā es to novērtētu. Bet pēdējais ceturksnis nesa pamatīgus zaudējumus. Nesen arī IKEA ir paziņojis, ka cels preču cenas. Tas ir viens no pozitīviem momentiem "Vilniaus Baldai", jo tad tas secīgi varētu nozīmēt, ka viņiem līguma cenas tiks pārskatītas," vērtēja eksperts.

Šie visi faktori atspoguļojas arī tajā, kā "Vilniaus Baldai" veicas biržā. Pēdējā laikā tā akcijas cena krītas. Bet Martinovs uzsvēra, ka akcijas iegādei tas nebūt nav slikts brīdis.

"Skaidrs, ka tās svārstības vai anomālijas, kas ir izveidojušās sakarā ar resursu pieaugumu, patēriņa kritumu, kuru veicināja pandēmija, tiks dabiskā veidā izlabotas. Un tad atkal uzņēmums atgriezīsies pie savas ražošanas normālos apstākļos. Pie savām normālām cenām, maržām. Es domāju, ka viņiem ļoti labi ies bizness, jo viņi ir daudz investējuši un tagad ir ražas vākšanas laiks no investīcijām, bet tas tiek atlikts dēļ šiem apstākļiem, par kuriem es minēju. Ja mēs runājam par spekulatīvu interesi nopirkt akcijas un pēc kāda laiciņa pārdot, tad šobrīd tam nav labākais brīdis, jo tas efekts no tā, ka IKEA cels cenas, vēl nebūs tik ātri jūtams," teica Martinovs.

Eksperts vērsa uzmanību uz to, ka "Vilniaus Baldai" tiek kotēts biržas Otrajā sarakstā un tas nozīmē, ka tajā akcijas nav ļoti likvīdas un aktīvas tirdzniecība ar tām nenotiek. Bet, ja uzņēmums gūst peļņu, tad labprāt izmaksā dividendes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti