Pievienotā vērtība

Rīgas pievilcība investoru acīs

Pievienotā vērtība

Pandēmija maina pircēju paradumus: retāk izvēlas Latvijas preces un ekoloģiskos produktus

Eksports ir Latvijas ekonomikas mugurkauls: arvien jādomā par konkurētspējas uzlabošanu

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Lietuvas «Litgrid»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lietuvas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora "Litgrid" akcijas biržā tiek kotētas jau desmit gadus. Tas pārvalda elektroenerģijas plūsmas Lietuvā un uztur stabilu valsts elektroenerģijas sistēmas darbību.  Vai šis uzņēmums ir pievilcīgs ieguldīšanai, un ko no šī uzņēmuma varētu gaidīt nākotnē?

"Faktiski tas simtprocentīgi ir monopola uzņēmums," uzsvēra Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis. "Būtībā tas ir uzņēmums, kas Lietuvā pārvalda elektroapgādes sistēmas mugurkaulu. Līdz ar to faktiski iedomāties Lietuvas kā valsts un Lietuvas elektrosistēmas darbību bez šī uzņēmuma nav vispār iespējams. Līdz ar to  var teikt, uzņēmums strādā ilgtermiņā stabilā nozarē. Jāpiebilst, ka lielākā daļa no pakalpojumiem, gandrīz visi pakalpojumi ir regulēti. To tarifus nosaka Lietuvas regulators. Attiecīgi šī uzņēmuma ilgtspēja tiek garantēta no valsts institucionālā viedokļa."

Tas nozīmē, ka potenciālais investors nevar rēķināties ar kādiem ļoti lieliem pārsteigumiem. Proti, tas nebūs lielu investīciju atdevi nesošs uzņēmums, bet ieguldījums "Litgrid" garantē stabilitāti. 

"Ja mēs skatāmies uz attīstības tendencēm, kas sagaidāmas jomā, kurā strādā "Litgrid", tad mēs varam diezgan droši prognozēt, ka "Litgrid" stratēģiskā un tehniskā nozīme, ar kuru var saistīt arī saimnieciskās darbības ieņēmumus, tā tuvākajos gados palielināsies. Tas saistīts ar elektroenerģijas apgādes attīstību nozarē. Proti, Latvija, Lietuva un Igaunija ir plānojusi saraut vēsturiskās saites ar bijušo Padomju Savienību. Bet tā vietā tiks attīstīta sinhronās darbības savienojamība ar tā saukto kontinentālo Eiropu, Eiropas Savienības valstīm," sacīja Valdmanis.

"Pievienotā vērtība" vērtē biržas uzņēmumus

Lai vairotu sapratni, kādi uzņēmumi ir Baltijas biržā, ar ko tie nodarbojas un vai vispār tajos ir vērts ieguldīt,  "Pievienotā vērtība" stāsta par šiem uzņēmumiem un novērtē tos ar profesionāļa viedokli. 

Tas nozīmē, ka tuvākajos gados pārvades sistēmas operatoru atbildība, pilnvaras un funkciju apjoms mainīsies un pieaugs. Tas, visticamāk, atspoguļosies arī saimnieciskās darbības rādītājos  – gan investīcijās, gan apgrozījumā pieaugumā. 

"Ja skatāmies uz akcijas cenu, tad tā pēdējos piecos gados ir pieaugusi par 18%. Tas pats par sevi nav ļoti liels pieaugums un nav iedvesmojošs šajos laikos.” Uzkrājumu un ieguldījumu eksperts Kaspars Peisenieks, analizējot uzņēmuma akciju pieaugumu, secina, ka tām pieaugums bijis tikai pēdējā gadā. Savukārt iepriekšējos četros gados ir bijusi vai nu stagnācija vai kritums.

"To droši vien var pamatot arī ar finanšu rādītājiem, jo ne visus gadus uzņēmumam bija izdevies audzēt apgrozījumu un arī peļņas līmeņus. Pozitīvi var vērtēt, ka kopumā pēdējos dažos gados ir pieaudzis apgrozījums no 143 miljoniem eiro 2017. gadā līdz 206 miljoniem eiro 2020. gadā," teica Peisenieks.

Arī šī gada pirmajos sešos mēnešos apgrozījums par aptuveni 10% ir pieaudzis, bet neto peļņas apmērs pieaudzis pat par 27%.

Eksperts uzsvēra, ka "Litgrid" noteikti patīk dividenžu  kārotājiem. Uzņēmuma izstrādātā dividenžu politika nosaka, ka līdz 85% no peļņas tiek maksāts dividendēs. 

"Par to, vai akcijas ir dārgas vai lētas, tad jāsaka, ka pašreizējā cenas un peļņas attiecība ir relatīvi zemā līmenī. Kopumā "Litgrid" akcijas es vērtēju kā salīdzinoši pievilcīgas stabilitāti mīlošiem ieguldītājiem un dividenžu ieguldītājiem. Pieaugošs apgrozījums un peļņas apmērs, visticamāk, nodrošinās augstāku dividenžu apmēru absolūtos skaitļos un arī augstāku dividenžu ienesīgumu," teica Peisenieks.

Gadījumā, ja uzņēmums turpinās uzrādīt tikpat strauju izaugsmi kā šogad, tad tas, visticamāk, atspoguļosies arī akcijas cenas pieaugumā. Tomēr, ņemot vērā nozari, kurā darbojas "Litgrid", kas ir stingri regulēta, ieguldījumu eksperts nesagaida aizraujošus notikumu attīstību un vētrainu ienesīgumu akciju cenā nākotnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti