Pievienotā vērtība

Akciju tirgus eksperimenta sezonas noslēgums: Kuram labāk veicies biržā

Pievienotā vērtība

Rīgas pievilcība investoru acīs

Pelnīt ar atkritumiem: pieprasījums pēc zaļiem uzņēmumiem aug

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Lietuvas «Linas Agro Group»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lietuvas lauksaimniecības kompānija AB "Linas Agro Group" pirms 30 gadiem savu darbību sāka ar Lietuvas rapšu eksportu uz Rietumeiropu. Uzņēmumu grupa darbojas lauksaimniecības un pārtikas rūpniecībā – sagatavo un pārdod lauksaimniecības un pārtikas produktus, piegādā preces un pakalpojumus lauksaimniekiem. 

"Pievienotā vērtība" vērtē biržas uzņēmumus

Lai vairotu sapratni, kādi uzņēmumi ir Baltijas biržā, ar ko tie nodarbojas un vai vispār tajos ir vērts ieguldīt,  "Pievienotā vērtība" stāsta par šiem uzņēmumiem un novērtē tos ar profesionāļa viedokli. 

Lietuvā bāzētā māteskompānija AB "Linas Agro Group" veic tikai vadības funkciju un konsolidē 39 uzņēmumus Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Ukrainā. Grupa ir viena no lielākajām Lietuvas graudu eksportētājām. Tajā pašā laikā tas ir viens no līderiem lauksaimniecības resursu, piemēram, sertificētu sēklu, mēslošanas līdzekļu un lauksaimniecības tehnikas piegādē Lietuvā. Uzņēmuma paspārnē darbojas sēklu sagatavošanas rūpnīca.

Koncerns ir liels piena ražotājs Lietuvā un lielākais putnu gaļas ražotājs Latvijā. Grupā strādā vairāk nekā 2000 darbinieku.

Uzkrājumu un ieguldījumu eksperts Kaspars Peisenieks, vērtējot "Linas Agro Group" no ieguldītāja skata punkta, ir piesardzīgs, sakot, ka

kompānija ir liela, darbojas plašā laukā, tverot dažādas biznesa jomas, līdz ar to šī uzņēmuma izvērtēšanā potenciālajam investoram jāpieliek samērā lielas pūles, un, kas pats galvenais – tas ir darbietilpīgs process. 

"Ja skatāmies uz vēsturisko sniegumu akcijas cenā pēdējos piecos gados, tad  "Linas Agro Group" akcijas cena ir pieaugusi par 31% jeb 5,6% gadā. Tas pats par sevi nav daudz, bet labāk būt plusā, nekā mīnusā. Jāteic, ka akcijas cena visus gadus nav augusi vienlīdzīgi, straujais pieaugums noticis tikai viena gada laikā," stāstīja Peisenieks.

Vērtējot finanšu rādītājus, eksperts akcentēja pozitīvo, ka pēdējos gados apgrozījumam ir tendence pieaugt. Priecē arī pagājušā gada peļņa desmit miljonu eiro apmērā. Tomēr, atskatoties vēsturē, var secināt, ka iepriekš "Linas Agro Group" ir spējis pelnīt vēl vairāk pie mazāka apgrozījuma. 

"Maijā uzņēmums ziņoja par iepriekšējo deviņu mēnešu [finanšu] rezultātiem, un tur apgrozījums bija pieaudzis par 50%. Savukārt EBITDA* bija 17,1 miljons eiro. Lielākais pieaugums bija no graudu segmenta, bet vistas gaļas ražošanas segmenta ienākumi samazinājās.

Kopumā pēdējie finanšu rezultāti ir iepriecinoši, taču iepriekšējie finanšu rādītāji norāda uz to, cik neprognozējams ir lauksaimniecības bizness, – kā var mainīties apgrozījums un arī attiecīgi peļņa atkarībā no neietekmējamiem faktoriem," atzina eksperts.

Potenciāliem investoriem jāspēj orientēties plašā darbības laukā, jo uzņēmums darbojas ļoti daudzās un dažādās nozarēs. Jāizvērtē un jāspēj prognozēt katras nozares ietekmējošos rādītājus. 

"Kā piemēru var minēt vistas gaļas ražošanas segmentu, kurā līdz ar Covid-19 ierobežojumiem ir krities pieprasījums no "HoReCa" jeb no restorānu, kafejnīcu segmenta. Līdz ar to vistas gaļas cena ir pazeminājusies, bet tajā pašā laikā vistu barošanas izmaksas pieaugušas, līdz ar to šis segments ir zaudējis. Tas nozīmē, ka jāspēj orientēties dažādos segmentos," skaidroja Peisenieks.

Un tomēr, vai, ņemot vērā koncerna spēju 30 gados augt un attīstīties, tas šobrīd ir pievilcīgs, lai iegādātos tā akcijas?

"Kopumā es atturos izteikt savu viedokli par to, vai akcijas šobrīd ir pievilcīgas ieguldīšanai vai ne. Īsi, ātri novērtēt, vai tās ir pievilcīgas vai ne... Tas ir ilgs un laikietilpīgs process. Nav arī tā, ka to nevar izdarīt, tomēr vienmēr ir jāpatur prātā, cik daudz laika ir jāiegulda un cik mēs potenciāli no šīm akcijām varētu nopelnīt," sacīja Peisenieks.

Eksperts mudināja izvērtēt tādus uzņēmumus, kas ir vienkāršāk saprotami. Lai gan šis uzņēmums varētu būt pievilcīgs tiem, kas vēlas ieguldīt ilgtermiņā un pārzina "Linas Agro Group" plašo darbības lauku. 

* Ieņēmumi pirms procentiem, uzņēmumu ienākuma nodokļa, asociēto sabiedrību peļņas vai zaudējumu daļas, nolietojuma un amortizācijas, un nemateriālo ieguldījumu, un pamatlīdzekļu vērtības samazinājuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti