Pievienotā vērtība

Iespēja ar valsts atbalstu iegādāties jaunu vai lietotu elektroauto

Pievienotā vērtība

Līdz ar ģeopolitisko saspīlējumu ģeometriskā progresijā auguši drošības riski kibertelpā

Mēģinājumi apiet pret Krieviju noteiktās sankcijas var beigties ar kriminālatbildību

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Lietuvas lauksaimniecības tehnikas tirgotājs «East West Agro»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Baltijas biržā esošais Lietuvas lauksaimniecības tehnikas tirgotājs "East West Agro" piedāvā jaunu un lietotu lauksaimniecības tehniku un graudu uzglabāšanas telpas, kā arī sniedz tehniskā atbalsta un apkopes pakalpojumus. Kā uzņēmumam veicas biržā, un cik iekārojamas ir tā akcijas?

Lietuvas lauksaimniecības tehnikas tirgotāja "East West Agro" akcijas kopš 2017. gada ir iekļautas biržas "Nasdaq Vilnius" alternatīvajā tirgū. Tobrīd "East West Agro" bija tikai ceturtais uzņēmums alternatīvajā akciju sarakstā, bet patlaban tajā savas akcijas tirgo jau 15 Baltijas uzņēmumi.

"East West Agro" apkalpo vairāk nekā 6000 zemnieku visā Lietuvā. "Šis uzņēmums darbojas kopš 2006. gada Lietuvā un piedāvā jaunu un lietotu lauksaimniecības tehniku un graudu uzglabāšanas telpas," ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs stāstīja, ka "East West Agro" sniedz arī tehniskā atbalsta un apkopes pakalpojumus. 

"Uzņēmums ir ar pozitīvu tēlu. Vietējā tirgū tam ir laba reputācija kā lauksaimniecības tehnikas piegādātājam.

Viņi arī strādā un pakļaujas finansiālam ES atbalsta mehānismam lauksaimniecības jomā. It īpaši tehnikas iegādei. Līdzīgi kā Latvijā notiek dažādas atbalsta programmas, kurās lauksaimnieki var atjaunot savu tehnisko bāzi – iegādāties jaunus traktorus, kombainus," stāstīja eksperts.

Periodos, kad lauksaimniekiem ir pieejams finansējums tehnikas iegādei no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem, tad arī "East West Agro" ir pļaujas laiks, kad kāpināt apgrozījumu, un tad arī atdeves rādītāji ir pozitīvi. Bet brīdī, kad Eiropas nauda Lietuvas ekonomikā neieplūst, tad arī "East West Agro" apgrozījums samazinās. Izaugsme ir cikliska.  

"No vienas puses, tas ir tāpēc, ka brīdī, kad visi ir sapirkušies, tad kādam laikam tehnikas pietiek un tad galvenie ieņēmumi nāk no apkalpošanas un no graudu telpām. Protams, kaut ko kāds vēl nopērk, bet, ja visi ir pieradināti pie tā, ka ik pa laikam var tehniku iegādāties ar atvieglotiem nosacījumiem, ar valsts atbalstu, tad par pilnu maksu lauksaimniekiem ir diezgan grūti kaut ko iegādāties," sprieda Martinovs.

Periodos, kad "East West Agro" apgrozījums kāpj un uzņēmums strādā ar peļņu, tad tas labprāt akcionāriem līdz 25% no peļņas izmaksā dividendēs.

Pozitīvi, ka uzņēmumam praktiski nav parādu sloga un tas nozīmē, ka brīžos, kad tā darbībā ir kritums, tad uzņēmums grūtos brīžus var pārdzīvot un strādāt ar nelieliem zaudējumiem.

Kopumā "East West Agro" apgrozījuma apmērs iet roku rokā ar Eiropas atbalsta pieejamību. Piemēram, 2018. gadā, kad bija pieejami atbalsta mehānismi, "East West Agro" strādāja ar 27 miljonu eiro apgrozījumu, savukārt 2019. gadā atbalsta nebija un apgrozījums kritās par gandrīz 18 miljoniem eiro. Gadu vēlāk atbalsts atkal bija pieejams un "East West Agro" apgrozījums sasniedza 29 miljonus eiro. 

"Šogad uzņēmums strādā labvēlīgos apstākļos un plāno sasniegt 32 miljonu eiro [apgrozījumu]. Viņi labprāt izmaksā dividendes un par 2020. gada rezultātiem ir izmaksājuši 0,35 centus par vienu akciju. Paredzēts, ka līdzīga summa vai nedaudz vairāk tiks maksāta arī par pagājušā gada rezultātiem," sacīja ieguldījumu eksperts.

Martinovs teica, ka pašreizējā ģeopolitiskā situācija, no vienas puses, lauksaimniecības jomu ietekmē pozitīvi, jo Krievijas un Ukrainas tirgus lauksaimniecības ziņā nevarēs pilnvērtīgi darboties. Tas atspoguļojas arī pārtikas produktu cenās, kas palielinās. Negatīvais faktors – dārgāka kļūst arī degviela un minerālmēslu tirgus piedzīvo lielu satricinājumu. 

"Ja ir pozitīvas domas par lauksaimniecību un ir sajūta, ka valsts atbalsts šai nozarei pieaugs un neizsīks, tad noteikti var skatīties uz šo uzņēmumu. Bet jāsaprot, ka apjomi un likviditāte ir salīdzinoši zema," norādīja Martinovs.

Proti, "East West Agro" akciju apjoms biržā ir ierobežots, jo vairāk nekā 70% kontrolpakete pieder diviem Lietuvas uzņēmējiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti