Pievienotā vērtība

Arī pārtikas nozare izjūt problēmas Krievijas sāktā kara dēļ

Pievienotā vērtība

Drošībai un neatkarībai vajag tādu enerģijas avotu uz ko var paļauties

Atbildīga tirgošanās: arī tiešsaistē ne viss zaļi nokrāsotais ir videi draudzīgs

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Lietuvas finanšu tehnoloģiju uzņēmums «NEO Finance»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Biržā kotētais Lietuvas finanšu tehnoloģiju uzņēmums "NEO Finance" administrē savstarpējo aizdevumu platformu, kur cilvēki var aizdot viens otram. "NEO Finance" piedāvā Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstu pilsoņiem ieguldīt Lietuvas patēriņa kredītos. Šī patlaban ir lielākā šāda veida platforma Lietuvā. Kā uzņēmumam veicas biržā, un cik pievilcīgas ir tā akcijas?

"NEO Finance" nodrošina arī e-norēķinu jeb maksājumu iniciēšanas pakalpojumu (PIS) e-veikaliem ar nosaukumu "Neopay". Pašlaik šī ir visstraujāk augošā uzņēmuma darbība. Ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs stāstīja, ka  "NEO Finance" ir finanšu tehnoloģiju nozares pārstāvis, kas konkurē ar klasiskiem finanšu pakalpojuma sniedzējiem, proti, ar bankām. 

"No vienas puses, šī nozare ir jau pierādījusi, ka var eksistēt un pat labi konkurēt, piedāvāt vai dažādot finanšu pakalpojumus, un apkalpot tos klientus un tādos veidos, kā to nevar nodrošināt bankas. No otras puses, šajā nozarē ir diezgan liela konkurence. Varbūt tie, kas sāka šajā nozarē darboties pirms desmit gadiem, sasniedza labus rezultātus un strauju attīstību. Tagad tirgus ir piesātināts un arī konkurence ir liela. Arī attīstības tempi ir samazinājušies," atzina ieguldījumu eksperts.

"NEO Finance" ir pioniere Lietuvas savstarpējo jeb P2P (peer to peer) aizdevumu tirgū un ir viens no lielākajiem šīs nišas uzņēmumiem savā mītnes valstī. Uzņēmumu "NEO Finance" uzrauga Lietuvas Banka, un tas nozīmē, ka uzņēmumam ir pienākums veikt ārējo auditu vismaz reizi gadā, kā arī periodiski iesniegt nepieciešamo pārskatu.

"Ieņēmumi, ko "NEO Finance" gūst, ir komisija par norēķinu funkciju, ko uzņēmums veic. Tāpat uzņēmums saņem komisiju par izsniegtiem kredītiem no tām personām, kas vēršas "NEO Finance", lai aizņemtos naudu, un procentu maksājumiem, ko veic šie aizņēmēji. Kopumā uzņēmumam ir vairāk nekā 14 tūkstoši klienti jeb investori, kas ir ieguldījuši. Protams, ne visi ir aktīvi un daļa to dara periodiski, vienu reizi utt. Bet jebkurā gadījumā tas ir labs apjoms, un

"NEO Finance" izsniedzis aizdevumus vairāk nekā 100 miljonu eiro vērtībā, un kopā tie ir 15–16 tūkstoši aizdevuma gadījumi jeb līgumi," klāstīja Martinovs.

Viņš sprieda, ka apstākļos, kad procentu likmes pieaug, tad arī pieprasījums pēc procentu ienākumiem no investoru puses sāk pieaugt, ņemot vērā, ka alternatīvā aizdevumu izsniegšana daudzās valstīs ir regulēta un ienākumu procents, ko var gūt, ir ierobežoti.

"Tad, no vienas puses, apstākļos, kad ekonomika sabremzējas un varbūt daudziem cilvēkiem nepieciešams papildu finansējums, tas uzlabo šī biznesa potenciālu. Bet, no otras puses, apstākļos, kad ekonomika neattīstās, procentu likmes kāpj un arī nesamaksāto jeb neatgriezto aizdevumu skaits palielinās, līdz ar to šādos apstākļos šīs nišas uzņēmumam nav viegli laiki," teica eksperts.

Bet kā "NEO Finance" veicas biržā un vai ir vērts lūkoties uz šī uzņēmuma akcijām? 

"Svārstības ar akcijām notiek, apgrozījums nav liels. No vienas puses, uz svārstībām var mēģināt kaut ko spekulēt, bet šis gadījums nav tas īstais, jo aktivitāte un apgrozījums ir salīdzinoši zems. Uzņēmums nav spējis uzrādīt labus rezultātus. Ja ir peļņa, tad tā ir ļoti niecīga. Uzņēmumam strauja izaugsme nenotiek, ja mēs runājam, ka uzņēmums ir attīstības stadijā un varbūt nenes peļņu, bet biznesa apjoms pieaug un no tā akciju vērtība pieaug," teica Martinovs.

Līdz ar to pagaidām akcionāri nevar gaidīt arī dividenžu izmaksu, jo "NEO Finance" vēl nav sasniedzis tādu biznesa izaugsmes līmeni. 

"No vienas puses, investori var ieguldīt caur P2P platformu un gūt tur fiksētu, bet tai pat laikā ar zināmu risku ienesīgumu. Tie ir vairāk nekā 10% gadā," piebilda eksperts.

Savukārt, ja ir vēlme kļūt par akcionāru, tad jārēķinās, ka pagaidām "NEO Finance" knapi sedz izdevumus, kas saistīti ar attīstību. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti