Pievienotā vērtība

Pandēmijas laikā pieaug mēģinājumi apkrāpt citus internetā

Pievienotā vērtība

Grāmatvežiem laiks licencēties; nekustamā īpašuma tirgus attīstības tendences

Eiropas Zaļais kurss: kā to ievieš uzņēmumi Latvijā un cik tas izmaksās patērētājiem

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Lietuvas «Auga Group»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Bioloģiskās pārtikas ražošana ir perspektīva nozare, un to pierāda arī biržas dalībnieks "Auga Group". Uzņēmums atrodas Lietuvā un ir lielākais vertikāli integrētais bioloģiskās pārtikas ražotājs Eiropā. Kā "Auga Group" līdz šim veicies biržā, un vai šī nozare investoru acīs ir ar augstu pievienoto vērtību?

Lietuvas pārtikas ražotājs "Auga Group" apsaimnieko apmēram 39 000 hektārus (ha) bioloģiski sertificētas aramzemes un attīsta ilgtspējīgu, uz jaunām tehnoloģijām balstītu lauksaimniecības modeli, kas specializējas kultūraugu, slaucamo govju, vistu un sēņu audzēšanā. Uzņēmumu grupā strādā vairāk nekā 1200 cilvēku.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis uzsvēra, ka bioloģiskā pārtikas ražošana ieņem aizvien nozīmīgāku lomu tautsaimniecībā Eiropā un pasaulē kopumā.

"Ja skatās tā vēsturiski, tad gadu no gada apgrozījums ir pieaudzis. Eiropā 2020. gadā tas sasniedzis jau 45 miljardus eiro, un kopumā pasaulē ir vairāk nekā 100 miljardi eiro apgrozījums bioloģiskai pārtikai. Tā kā šis ražošanas modelis ir sevi pierādījis. Pēdējos gados tirdzniecībā ir ļoti plaši pieejami bioloģiskās pārtikas produkti un katram patērētājam tos ir iespēja iegādāties. Latvijā ļoti plašā izvēlē ir bioloģiski ražoti produkti," klāstīja Norkārklis.

To vidū veikalu plauktos atrodami arī Lietuvas pārtikas ražotājs "Auga Group" ražotie produkti – sākot no piena produktiem plašā klāstā un beidzot ar dārzeņiem, pupiņām, zupām, sēnēm un citiem pārtikas produktiem.

"Jā, uzņēmums "Auga Group", es neteiktu, ka ir viens uzņēmums vai kā tipiski viena pārstrādes rūpnīca vai lauku saimniecība, bet tas ir liels daudznozaru uzņēmums, kas ietver gan lauksaimniecību un primāro produktu ražošanu, gan arī pārstrādi un citas inovatīvas tehnoloģijas attīsta. Viņu mērķis ir ilgtspējīga pārtikas ražošana globālā mērogā," sacīja Norkārklis.

"INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs atzina, ka šis uzņēmums pavisam noteikti piesaista investoru uzmanību, jo darbojas daudzsološā un "zaļā" biznesā. Turklāt uzņēmums plāno līdz 2030. gadam kļūt par klimatneitrālu tirgus dalībnieku, proti, tā radītos izmešus samazināt līdz nullei.

"Skaidrs, ka zināma popularitāte ir. It sevišķi tiem investoriem, kuri ir izvirzījuši priekšnoteikumu investēt tikai ilgtspējīgos biznesos, bet, uzņēmumam strādājot lauksaimniecībā, jo lielākā daļa no ieņēmumiem tiek gūta no augkopības, ir ne vienmēr labi. Tas ir diezgan svārstīgs bizness," atzina Martinovs.

To tieši un pamatīgi ietekmē klimats un laika apstākļi. Lauksaimnieki saņem arī subsīdijas un palīdzību no valsts puses, jo ne vienmēr laika apstākļi ir labvēlīgi. Īpaši skaudri to izjūt bioloģiskās saimniecības, kuriem labu ražu sasniegt ir grūtāk.

"Attiecīgi, ja ir gadi vai brīži, kad ar ķīmiju vai tradicionālo lauksaimniecību var vēl izvilkt, jo negatīvās ietekmes var segt ar ekoloģiski netīrām tehnoloģijām, tad šeit tādas iespējas nav.

Jāsaka – pēdējos gados nevar teikt, ka uzņēmums ir ļoti pelnošs. Bet, no otras puses, – viņi daudz dara, lai kļūtu par tādiem.

Viņi ir iegādājušies hibrīda traktorus, kas darbojas ar biogāzi, kuru viņi paši ražo. Tas faktiski padara šo biznesu vēl klimatneitrālāku. Bet pagaidām viņi ar visu šo vēl nav iemācījušies pelnīt naudu saviem investoriem," atzina eksperts.

Martinovs prognozēja, ka tas ir laika jautājums, kad "Auga Group" to iemācīsies, jo zināmam "know how" ir jābūt, jo ir maz tādu uzņēmumu, kas ar bioloģiskās pārtikas ražošanu tādos apjomos nodarbojas. 

"Bet noteikti, ja skatāmies nākotnē un lemjam, ka portfelī vēlamies ilgtspējīgus un klimata neitrālus uzņēmumus, tad šis varētu būt viens no šādiem izteiktiem ieguldījumiem," piebilda eksperts.

Martinovs teica, ka sliktie ražas gadi nevar būt mūžīgi un noteikti būs periodi, kad "Auga Group" labi nopelnīs un atnesīs ražu arī investoriem. Turklāt pieprasījums pēc bioloģiskiem produktiem pieaug, uzņēmuma pieredze palielinās un ilgtermiņā kompānijas akcijas būs vērtīgs ieguldījums. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti