Pievienotā vērtība

Digitalizācijas ēnas puses – drošības riski

Pievienotā vērtība

Kapitāla tirgus attīstība palīdz straujākai ekonomikas attīstībai un uzņēmumu izaugsmei

Strauji mainīgā situācija investīciju tirgos: pērn pieaugums, šogad - kritums

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Lietuvas «Amber Grid»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lietuvas uzņēmums "Amber Grid" darbojas dabasgāzes pārvades un tirdzniecības sistēmā, un tam ir būtiska loma gan Lietuvas, gan Baltijas energoresursu nodrošināšanā. Cik nozīmīgs spēlētājs dabasgāzes tirgū Lietuvā un Baltijā kopumā ir šis uzņēmums, un cik iekārojamas ir tā akcijas?

"Tā šobrīd ir tāda karsta nozare, jo mēs visi zinām, redzam un savos makos jūtam, ka dabasgāzes cenas pēdējā laikā ir kāpušas un tirgū ir jūtams dabasgāzes deficīts, ja mēs skatāmies Eiropas līmeni. Tāpēc arī cenas kāpj," sacīja ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs.

Viņš teica, ka kādu laiku šīs nozares aktualitāte nemazināsies, jo energokrīze Eiropā, visticamāk, turpināsies līdz vasarai un, iespējams, atkārtosies nākamajā apkures sezonā. No vienas puses, dabasgāzei ir svarīga loma energoresursu piedāvājumā. "Bet, ja mēs skatāmies ilgtermiņā un, ņemot vērā tendences, kas notiek arī Latvijā, tad, visticamāk, tie apjomi samazināsies," vērtēja Martinovs.

"Amber Grid" nodarbojas ar maģistrālo gāzes piegādi. Tāpat kā vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā AS "Conexus Baltic Grid", Lietuvas "Amber Grid" dabasgāze piegādā lieliem patērētajiem.

Martinovs teica, ka, no vienas puses, dabasgāzes cenas pieauguma dēļ uzņēmums varētu kāpināt apgrozījumu, bet, no otras puses, klienti sāk taupīt un patēriņš sarūk, līdz ar to augsta cena nenāk par labu tirgotājam.  "Jo labāk pārdot vairāk par zemu cenu un nopelnīt savu procentu vai savu maržu, nekā tirgot dārgu preci patēriņa krītošā tirgū," sacīja ieguldījumu eksperts.

Kopumā "Amber Grid" biržā veicas labi un no ieguldītāju puses tas ir stabils dividenžu maksātājs, jo uzņēmuma kontrolpakete pieder valstij, un likums, ka peļņa ir jāizmaksā dividendēs, attiecas arī uz šo uzņēmumu.  

"Tur ir papildu nosacījums: ja uzņēmums veic lielas investīcijas savā attīstībā, tad peļņu var paturēt investīciju mērķiem. Pēdējos dažos gados bija periods, kad uzņēmums tā arī darīja, bet šobrīd investīcijas ir paveikuši un ir paredzēts, ka viņi atgriezīsies pie salīdzoši dāsnām dividendēm. Līdz ar to šis ir labs variants tiem, kuri ilgtermiņā vēlas gūt pelņu no dividendēm," skaidroja Martinovs.

Bet jāņem vērā tas aspekts, ka ilgtermiņā dabasgāzes tirgus samazinās un turpinās kristies. Līdz ar to garajā distancē, piemēram, 20 gadu perspektīvā ieņēmumu apjoms varētu samazināties.

Enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš teica, ka dabasgāze ir vispusīgs produkts, jo tas ir svarīgs enerģijas un siltuma ražošanas produkts, kā arī liela daļa dabasgāze tiek izmantota industriālā sektorā. 

"Bet tai pašā laikā apgādes sistēma pašlaik ir ārkārtīgi satraukta attiecību ar Krieviju dēļ, jo šī valsts ir liels dabasgāzes piegādātājs Eiropas tirgum. Notikumi norisinās neiedomājamā ātrumā.

Trešdienas vakarā Kaļiņingradas apgabalā piestāja pirmā "Gazprom" peldošā sašķidrinātās gāzes sadales stacija. Grūti pateikt, vai tas tagad tikai uz saspīlējuma laiku, vai arī tas paliks tālāk un tas ļoti izmainīs visu politiku un tirdzniecības plūsmas, tostarp Baltijas valstīs," teica Ozoliņš.

Ozoliņš uzsvēra, ka "Amber Grid" no Lietuvas valdības puses tiek rūpīgi sargāts un mazākuma akcionāriem nav lielas iespējas ko ietekmēt uzņēmuma darbībā, jo viss regulējums pakļauts valsts drošības interesēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti