Pievienotā vērtība

Drošībai un neatkarībai vajag tādu enerģijas avotu uz ko var paļauties

Pievienotā vērtība

Sankcijas: kā tās korekti ievērot un kā izsekot līdzi biznesa partneru darbībām

Dārgāka enerģija nesusi arī kādus ieguvumus, ne tikai zaudējumus

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Igaunijas «Trigon Property Development»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Baltijas biržā kotētais Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājs "Trigon Property Development" pēdējos gados pievērsies viena lielāka īpašuma attīstīšanai. Kā uzņēmumam ar to veicas, un, vai ir vērts lūkoties uz "Trigon Property Development" akcijām.

Igaunijas uzņēmums "Trigon Property Development" ir regulētā biržas tirgus emitents, un tā akcijas tiek kotētas otrajā sarakstā. Uzņēmums šobrīd attīsta vairāk nekā 22 hektāru lielu zemes platību Pērnavā, Igaunijā.

"Laba vieta, kur ir augsta satiksmes intensitāte un laba piekļuve. Tas ir samērā liels zemes gabals, kur uzņēmums plāno attīstīt industriālu parku vai pat parkus," teica ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs. Proti, attīstīt biznesa īpašumu loģistikai, noliktavām un vieglajai rūpniecībai.

"Uzņēmuma mērķis ir atrast uzņēmējus vai biznesus, kuri vēlētos savu uzņēmējdarbību izvietot šajā "Trigon Property Development" piederošajā zemesgabalā. Viņi nodrošina šī industriālā parka infrastruktūras izveidi, piemēram, ceļus, projektēšanas darbus. Un tiem uzņēmumiem, kas vēlas šajā teritorijā izveidot savu noliktavu vai ražošanu, piedāvā to darīt, iegādājoties daļu no zemes gabala," stāstīja Martinovs.

Vēl viens papildu veids, kā "Trigon Property Development" gūst ieņēmumus, ir nomas tiesības, proti, piedāvājot ilgtermiņā iznomāt šos zemes gabalus.

"No vienas puses, tāds konkrēts biznesa veids. Ir īpašums, to pārdod vai iznomā. Bet viņi ļoti pielāgojas pieprasījumam un iespējām. Viņi arī paši ziņo, ka var pārdot, var uzbūvēt, var iznomāt, bet var arī kaut ko citādāk pamainīt. Bet tas galvenais mērķis ir sasniegt maksimālu ienākumu no zemes gabala. Protams, arī ieguldot pēc iespējas mazāk naudas. Jā, tur, protams, kaut kas jau notiek. Nav tā, ka zemes gabals stāv tukšs. Bet zemes gabals ir samērā liels un attīstība notiek vairākos posmos," stāstīja eksperts.

Bet kā "Trigon Property Development" veicas biržā?

"Uzņēmumam ir jau izveidojusies dividenžu vēsture, jo viņi nereinvistē līdzekļus, kurus iegūst, bet to, ko iegūst no zemes gabala, izmaksā dividendēs. 

Uzņēmuma profils ir ļoti atkarīgs no nekustamā īpašuma tirgus tendencēm. Turklāt ļoti koncentrēti Pērnavas un tās tuvumā esošo teritoriju biznesa attīstību. Un tieši no tā, kas vērsts uz loģistiku. Ja šis segments attīstīsies veiksmīgi un uzņēmumam izdosies pārdot savu zemes gabalu par augstāku cenu (šobrīd viņi tirgo ap 40 eiro par kvadrātmetru), tad ieņēmumi būs lielāki un uzņēmums izmaksās dividendes," stāstīja Martinovs.

Nauda, kuru "Trigon Property Development" iegūst no nomas, var nodrošināt ienākumu ilgākā termiņā. 

"Es domāju, ka pie izdevības notirgot visu uzņēmums to izdarīs un izmaksās labas dividendes. Apgrozījums un akciju skaits nav pārāk liels. Ļoti aktīva tirdzniecība ar "Trigon Property Development" akcijām diemžēl nenotiek, bet, es teiktu, ka var kaut kādu daļu naudas ieguldīt, ja ir sajūta, ka loģistika Baltijas reģionā, it sevišķi Igaunijā, attīstīsies un nekustamā īpašuma cenas kāps. Situācija ar Krieviju un Ukrainu nelielu spiedienu uz loģistiku dod. Skaidrs, ka ekonomiskās attiecības ar astrumu kaimiņu tiek mazinātas, un līdz ar to nepieciešamība pēc tranzīta no Eiropas, piemēram, no Skandināvijas uz Krieviju samazinās," vērtēja Martinovs.

Bet, no otras puses, inflācija liek investoriem skatīties nekustamo īpašumu virzienā.

"Trigon Property Development" arī plāno būtiski paplašināt savu nekustamo īpašumu investīciju portfeli Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionā, un šobrīd uzņēmums risina aktīvas sarunas par jaunu projektu iegādi, tā liecina uzņēmuma sniegtā informācija biržas "Nasdaq" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti