Pievienotā vērtība

Pandēmija maina pircēju paradumus: retāk izvēlas Latvijas preces un ekoloģiskos produktus

Pievienotā vērtība

Inflācija: patērētājiem netīk, ekonomikai reizēm nepieciešama

Ilgtspēja un Eiropas zaļais kurss - jēdzieni, ar kuriem būs jārēķinās arvien vairāk

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Igaunijas «Pro Kapital Grupp»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Igaunijas nekustamo īpašumu attīstīšanas uzņēmums "Pro Kapital Grupp" koncentrējas uz mūsdienīgiem liela mēroga komerciālo un dzīvojamo nekustamo īpašumu projektiem Igaunijas, Latvijas un Lietuvas galvaspilsētās. Vai "Pro Kapital Grupp" ir pievilcīgs investēšanai?

Kas ir "Pro Kapital Grupp"?

Pats uzņēmums biržas mājaslapā par sevi vēsta: tā investīciju paredzamā vērtība pašreizējā nekustamo īpašumu portfelī ir 180 miljoni eiro: lauvas tiesu jeb 64% veido dzīvojamo ēku attīstība, 24% komerctelpas un 12% viesnīcas.

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags teica, ka  "Pro Kapital Grupp" attīsta dažādus nekustamā īpašuma segmentus visā Baltijā.

"Mēs varam minēt gan dzīvojamās mājas, gan viesnīcas, gan tirdzniecības centrus. Rīgas kontekstā "Pro Kapital Grupp" visvairāk ir pazīstams ar Klīversalas attīstību un tur esošajām dzīvojamām mājām pie ūdens. Daudzi zinās arī viņu viesnīcu projektu Pulkveža Brieža ielā un to, ka viņi savulaik attīstīja "Dominas" tirdzniecības centru.

"Pro Kapital Grupp" kopumā ir nopietns spēlētājs nekustamo īpašumu spēlētājiem Baltijā un Rīgā ir labi pazīstams," vērtēja Vanags.

Vanags pauda, ka par konkurences trūkumu nekustamo īpašumu jomā ir grūti sūdzēties. Tomēr katrā no Baltijas valstīm šajā jomā ir savas iezīmes, raksturojošās tendences.

"Piemēram, Lietuvā ir ļoti spēcīga vietējā nekustamā īpašuma industrija, kas attīsta birojus. Centrālā Viļņas iela, kur gluži kā izstādē ir izvietoti šie jaunie biroja centri, arī iezīmē Viļņas pakalpojuma ekonomikas pilsētas pieteikumu. Mums Rīgā vēl daudz kas būtu darāms šajā kontekstā. Savukārt Tallinā ir virkne vietējo attīstītāju, kas, piemēram, fokusējas mājokļu jomā uz ūdens malu apbūvi. Tā ir viena no Tallinas pēdējās desmit gadu veiksmes stāstiem. "Pro Kapital Grupp" arī ir projekti pie ūdens malām. Tāda ir viņu iezīme. Arī Rīgā, Klīversalā viņiem ir dzīvojamie projekti pie ūdens," stāstīja Vanags.

Vai vērts investēt akcijās?

Uzkrājumu un ieguldījumu eksperts Kaspars Peisenieks nenoliedza, ka "Pro Kapital Grupp" ir spēcīgs nekustamā īpašuma tirgus dalībnieks Baltijā, tomēr potenciālajam ieguldītājam šī uzņēmuma izpētei būtu jāvelta samērā daudz laika.

"Viņiem ir lieli un interesanti projekti, un tas viss ir skaisti un labi. Jautājums ir, kā mēs kā ieguldītāji varam kaut kādā veidā novērtēt šo kompāniju vai nē.

Un ieraudzīt, ka ir šis potenciāls akciju cenu izaugumam," sacīja Peisenieks.

Savukārt, vērtējot uzņēmuma vēsturiskos rādītājus biržā, Peisenieks teica, ka iepriekšējos piecos gados "Pro Kapital Grupp" akcijas cena kritusies par 27%. Savukārt, ja skatās rādītāju kopš vispār akcijas tiek tirgotas biržā, tad kritums ir 33%.

"Ja paskatāmies viena gada vēsturi, tad pēdējā gada laikā ir liels pieaugums – 77%. Ilgtermiņa ieguldītājiem akcijas nav sagādājušas pozitīvas emocijas. Taču pēdējā gada laikā pirkušajiem droši vien ir pavisam citādākas sajūtas, redzot 77% pieaugumu cenā. Ja skatāmies uz finanšu rādītājiem, tad varam spilgti redzēt nekustamo īpašumu attīstītāju finanšu pārskatu specifiku, jo radītāji ir ļoti svārstīgi," atzīmēja eksperts.

Gan apgrozījums, gan arī peļņas rādītāji ir ļoti lielā amplitūdā, jo no projekta būvniecības brīža līdz tā pārdošanai paiet ilgs laiks un tikai pārdošanas brīdī tiek fiksēti ieņēmumi. Piemēram, pērn uzņēmumam bijuši zaudējumi 56 miljonu eiro apmērā, kas galvenokārt ir saistīts ar uzņēmumu aktīvu pārvērtēšanu. Bet, vai potenciāliem investoriem ir vērts aplūkot šī uzņēmuma akcijas?

"Man "Pro Kapital Grupp" akcijas nešķiet pievilcīgas ieguldīšanai. Uzņēmums darbojas nekustamo īpašumu attīstīšanas jomā, kas paredz ļoti lielas svārstības finanšu rādītājos gadu no gada. Lai varētu objektīvi vērtēt uzņēmumu, tad būtu jāspēj iekļaut un aprēķināt valuācijas dažādos moduļos. Ir daudz dažādi mainīgie lielumi. Būtu jāpārzina nekustamo īpašumu nozare, īpašumu cenas, jāsaprot konkrētie attīstības projekti un jāmēģina saprast, vai ir vērtība vai nē," stāstīja Peisenieks.

Pēc eksperta domām, ja nav plāns veikt ļoti lielus ieguldījumus šādā kompānijā, piemēram, iegādāties būtisku līdzdalību šādā uzņēmumā, tad laikietilpīga izpēte un analīze var arī nebūt lietderīgi iztērēts laiks. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti