Pievienotā vērtība

Kas ir IPO jeb sākotnējais publiskais akciju piedāvājums?

Pievienotā vērtība

Degvielas mazumtirgotājs AS "Virši-A" iesoļo Baltijas biržā

Govis sūta īsziņas un ekleri pienāk pa pastu jeb Latvijas uzņēmumu digitalizācija

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Igaunijas «Merko Ehitus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Igaunijas holdings "Merko Ehitus" izmetis enkuru vairākās valstīs un tas specializējas plašā būvniecības spektrā – sākot no ēku būvniecības, inženierbūvēm, piemēram, viaduktiem, ostām un spēkstacijām un beidzot ar ceļa būvi. Vai šis uzņēmums ir pievilcīgs ieguldīšanai?

Būvniecības uzņēmums "Merko Ehitus" strādā visās trīs Baltijas valstīs, kā arī Norvēģijā. Katrā no valstīm holdingam ir meitas uzņēmums, kuros nodarbināti gandrīz 800 darbinieku. Latvijā "Merko Ehitus" meitas uzņēmums ir SIA "Merks".

Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs Gints Miķelsons uzsvēra, ka "Merko Ehitus" Baltijas mērogā ierindojas spēcīgāko būvniecības tirgus dalībnieku desmitniekā. Līdztekus būvniecībai uzņēmums darbojas arī nekustamā īpašumu jomā. Šobrīd Latvijā "Merks" būvē arī daudzdzīvokļu namus un ir aktīvs arī publiskā iepirkuma jomā.

"Dažāda veida publisku, lielu jaunbūvju rekonstrukcijas, pārbūves. Protams, arī infrastruktūras projekti. "Merks" ir labs piemērs lielam būvniecības uzņēmumam, kas kotējas fondu biržā. Tas, protams, pievieno vērtību pašam uzņēmumam. Tam, kā tas tirgū strādā, kā komunicē ar pasūtītājiem, piegādātājiem, partneriem. Mēs kā būvuzņēmēju partnerība, protams, vidējā termiņā vēlētos, lai vairāki Latvijas būvniecības uzņēmumi kotētos fondu biržā. Tas iedod spēju būt nākamajā līmenī, būt daudz atvērtākam, caurspīdīgam. Tas ir tas, ko sabiedrība šobrīd sagaida," sacīja Miķelsons.

Vērtējot "Merko Ehitus" akciju pievilcību, uzkrājumu un ieguldījumu eksperts Kaspars Peisenieks sacīja, ka akcijas cena pēdējos piecos gados pieaugusi par 75%, kas vērtējams pozitīvi. 

"Taču īstenībā lielākā daļa no šī pieauguma ir notikusi tikai pēdējā gadā. Pirms tam četros gados bija gan uz augšu, gan uz leju. Bez būtiskām izmaiņām.

Ja salīdzina ar pirms laika apskatīto "Pro Kapital Grupp", tad "Merko Ehitus" akcionāriem ir bijis nodrošināts būtiski augstāks ienesīgums. Un kopš IPO "Merko Ehitus" akciju cena ir pieaugusi par 120%. Pretstatā "Pro Kapital Grupp" 33% kritumam," skaidroja Peisenieks.

Eksperts uzsvēra, ka, vērtējot "Merko Ehitus" finanšu rādītājus, jāatceras, ka uzņēmums darbojas būvniecības jomā un arī pats attīsta nekustamos īpašumus. 

"Ja vēl būvniecības jomā varētu lūkoties pēc plus mīnuss stabila apgrozījuma un peļņas rādītājiem gadu no gada, tad nekustamo īpašumu attīstīšanā ir jāsaprot, ka apgrozījums un peļņa tiek fiksēta pārdošanas brīdī. Ja skatāmies ilgākā laika periodā, tad "Merko Ehitus" spēj uzrādīt augšupejošu tendenci apgrozījumā. Lai arī iepriekšējos gadus apgrozījums bija augstāks nekā 2020. gadā, tomēr kopumā vēl ilgākā laika periodā uzņēmums spēj augt. Un būtiski ir tas, ka neto peļņa pēdējos deviņos gados ir būtiski augusi. Un, ja skatāmies uz šī gada pirmo pusgadu, tad arī apgrozījums, salīdzinot ar pērno gadu, pieaudzis par 12%, bet neto peļņa par 19%," sacīja Peisenieks.

"Merko Ehitus" mājaslapā publicētā informācija liecina, ka uzņēmums izmaksā dividendes 50–70% no iepriekšējā gada peļņas. Pie pašreizējās cenas dividenžu ienesīgums ir 6,78%, kas vērtējams kā pievilcīgs.

"Protams, no vienas puses, mēs, visticamāk, katrs esam dzirdējuši par īpaši lielo aktivitāti mājokļu tirgū pēdējā gada laikā,

un tas varētu vedināt domāt par iespējām nopelnīt vairāk. Tomēr, no otras puses, ir būtiski pieaugušas izejvielu cenas un tas rada spiedienu uz peļņas maržām. Kopumā man "Merko Ehitus" akcijas potenciāli šķiet pievilcīgas tādiem ieguldītājiem, kuriem ir svarīgs salīdzinoši augsts dividenžu ienesīgums, taču arī spēja pārvarēt samērā augstas akciju cenas svārstības," vērtēja uzkrājumu un ieguldījumu eksperts.

Viņš teica, ka tuvākajos gados nesagaida, ka uzņēmums ievērojami kāpinās peļņu, tomēr augstais pieprasījums būvniecības jomā pēc mājokļiem ļaus uzņēmumam audzēt gan apgrozījumu, gan peļņu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti