Pievienotā vērtība

Latvijas iedzīvotājiem ir daudz radošu biznesa ideju: noslēdzies konkurss jaunuzņēmējiem

Pievienotā vērtība

Eiropas Zaļais kurss: kā to ievieš uzņēmumi Latvijā un cik tas izmaksās patērētājiem

Pandēmijas laikā pieaug mēģinājumi apkrāpt citus internetā

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Igaunijas «Hepsor»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Arī Latvijas tirgū strādājošais Igaunijas nekustamā īpašuma attīstītājs "Hepsor" pavisam nesen spēra pirmos soļus biržā. Tā  sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO) piesaistīja 10 miljonus eiro, līdz ar to interese par akcijām daudzkārt pārsniedza uzņēmuma cerības. Kādēļ šī uzņēmuma akciju sākotnējais piedāvājums izraisīja tik lielu ažiotāžu un vai sparīgs starts var garantēt arī veiksmi nākotnē?

Nekustamā īpašuma attīstītājs "Hepsor" veiksmīgi darbojas tā mājas tirgū - Igaunijā, kur ir viens no spēcīgākiem šīs nozares pārstāvjiem. Tāpat uzņēmums sevi ir pieteicis Latvijā.

"Uzņēmums ir zīmīgs ar to, ka izmanto inovatīvus risinājumus, lai uzbūvētās ēkas padarītu energoefektīvākas, videi draudzīgākas," stāstīja "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs. Viņš teica, ka šāds ilgtspējīgs biznesa modelis piesaista investoru uzmanību.

Uzņēmums pavisam nesen veica sākotnējo publisko akciju piedāvājumu, kurā piesaistīja gandrīz 10 miljonus eiro.

"Kas ir zīmīgi un interesanti – pieprasījums no investoru puses gandrīz deviņas reizes pārsniedza to apjomu ko uzņēmums vēlējās piesaistīt, un kopumā uzrunāja 19 tūkstošus investorus. Nekustamo īpašumu attīstītāju nozare ir pievilcīga, jo, kā mēs redzam, nekustamo īpašumu cenas aug un arī pieprasījums pēc kvalitatīvi uzbūvētiem, energoefektīviem projektiem arī pieaug," sacīja Martinovs.

Igaunijā "Hepsor" ir guvis panākumus un kļuvis par tirgus līderi. Martinovs ir pārliecināts, ka uzņēmums redz potenciālu arī Latvijā, tāpēc arī palielina savu darbību šeit. 

"Ņemot vērā arī to, ka pēdējā laikā IPO ir diezgan ienesīgs notikums vai pasākums vietējiem investoriem, tad principā arī šis gadījums rāda to, ka nozare ir perspektīva, un to, ka biržas investoru noskaņojums ir ļoti pozitīvs attiecībā uz jaunienācējiem," sprieda "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs.

"Hepsor" sākotnējā publiskajā piedāvājumā piesaistīja kapitālu ar nolūku finansēt nākamos projektus. "Investoru kluba" izpilddirektors Kaspars Peisenieks uzsvēra, ka investoru interese par šī uzņēmuma akcijām patiesi bija iespaidīga.

"Ja IPO sākotnējā cena jeb par kādu investori parakstījās uz akcijām bija 11,7 eiro, tad pirmajā akciju tirgošanas dienā akcijas cena īsu brīdi pārsniedza pat 17 eiro par akciju," atzīmēja Peisenieks.

Bet, vai akcijas sākotnējā publiskajā piedāvājumā bija lētas vai dārgas un vai to cena vēl aizvien ir pievilcīga?

"Jau uz IPO brīdi tās šķita salīdzinoši dārgas, jo izaugsme plānota nākotnē, un tad vienmēr esoši rādītāji izskatās augsti. Jautājums ir par to, cik kompānijai izdosies realizēt savus plānus un peļņas mērķus.

Vai, no otras puses, necietīs no pieaugošajām būvniecības izmaksām. Tad jāliek diezgan lielas likmes uz nākotni. Ja jau IPO laikā akcijas nešķita no lētā gala, tad jau pēc tirdzniecības uzsākšanas, kad jau akcijas cena ir krietni augstāka, būtu jāvērtē kā mazāk pievilcīgas vai arī ir jābūt ļoti lielai pārliecībai, ka uzņēmums spēs ne vien izpildīt mērķus, bet sasniegs vēl labākus rezultātus nekā domāts," klāstīja Peisenieks.

Vai sparīgs starts biržā IPO laikā var garantēt arī veiksmi nākotnē, un vai šī pozitīvā pieredze paver ceļu uz investoru makiem arī nākamajiem uzņēmumiem, kas startēs biržā?

Martinovs sacīja: "Tāds straujš kāpums pirmajā dienā "Hepsor" akciju cenai, protams, piesaistīs papildu uzmanību šim uzņēmumam. It īpaši apstākļos, kad biržā šodien ir "sarkanā" diena un nedaudz cenas krītas. Skaidrs, ka kāpums būs vēl spilgtāks. Tāpat tas piesaistīs uzmanību vispār IPO. Respektīvi katrs nākamais IPO piedāvājums būs vēl labāks, izdevīgāks. Tas piesaista vēl papildus un nodrošina nākamajiem uzņēmumiem ceļu uz investoru naudu."

Peisenieks atzina: "Vienmēr ir patīkami, ka jau sākumā ir kaut kāds cenas lēciens. Tas apliecina to, ka visi savu darbu ir labi izdarījuši. Ja lēciens ir ļoti milzīgs, tas nozīmē to, ka bija iespēja paņemt vēl vairāk kapitāla. Varbūt šajā gadījumā tā ir mazliet neizmantota iespēja. Tomēr tas diez vai atstās būtisku ietekmi uz uzņēmuma paša darbību."

Viņš ir pārliecināts, ka katra ceturkšņa finanšu atskaites vai citi būtiski notikumi, par kuriem uzņēmums ziņos biržā, noteikti atstās ietekmi uz akciju cenu. Līdz ar to sparīgais starts sākotnējā publiskā piedāvājuma laikā ir jāspēj noturēt ar ražīgu uzņēmuma izaugsmes tempu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti