Pievienotā vērtība

Inflācija: patērētājiem netīk, ekonomikai reizēm nepieciešama

Pievienotā vērtība

Govis sūta īsziņas un ekleri pienāk pa pastu jeb Latvijas uzņēmumu digitalizācija

Kas ir IPO jeb sākotnējais publiskais akciju piedāvājums?

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Igaunijas «Enefit Green»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Igaunijas valstij piederošās kompānijas "Eesti Energia" meitas uzņēmums "Enefit Green", kas darbojas atjaunojaunīgās enerģijas ražošanā, pirms nedēļas izziņojis savu akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO). Tā turpināsies līdz šī nedēļas piektdienai. Sagaidāms, ka "Enefit Green" akciju tirdzniecība "Nasdaq Tallinn" Baltijas Oficiālajā sarakstā sāksies aptuveni 21. oktobrī. Cik iekārojamas investoriem ir "Enefit Green" akcijas?

"Enefit Green" pieder "Eesti Energia" enerģētikas grupai. "Enefit Green" izveidots 2016. gadā, apvienojot visas atjaunīgās enerģijas ražošanas vienības vienā uzņēmumā. Šobrīd "Enefit Green" paspārnē darbojas 165 vēja elektrostacijas, kas uzstādītas 20 vēja parkos Lietuvā un Igaunijā.

Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Toms Nāburgs uzsvēra, ka "Enefit Green" ir lielākais tirgus dalībnieks atjaunīgo energoresursu jomā Baltijā. 

"Elektroenerģijas ražošanas bizness ir ļoti augstu ieguldījumu prasošs bizness. Viens mūsdienīgs vēja parks, lai tas būtu konkurētspējīgs, investīciju ziņā tie ir apmēram 50–100 miljoni eiro. Līdz ar to uzņēmumiem, kuriem ir vairāki vēja parki vai pat desmitiem vēja parku, kā tas ir "Enefit Green" gadījumā vai potenciāli nākotnē varētu būt arī citu uzņēmumu gadījumā, tad, lai varētu nofinansēt šādas lielas investīcijas, uzņēmumiem ir jāvērtē arī iespēja kotēt savus vērtspapīrus biržā. Tas ir efektīvs veids, kā uzņēmums var piesaistīt ļoti lielu apjomu līdzekļus, lai uzņēmumus varētu augt un būvēt jaunus vēja un saules enerģijas aktīvus," sprieda Nāburgs.

Viņš teica, ka atjaunīgo energoresursu biznesā ir sagaidāms liels kapitāla pieplūdums, līdz ar to viņš prognozē, ka pieprasījums pēc "Enefit Green" akcijām būs augsts. Par to ir pārliecināts arī uzkrājumu un ieguldījumu eksperts Kaspars Peisenieks.

Pēc viņa teiktā, nozare šobrīd ir karsta un pieprasījums pēc "Enefit Green" akcijām būs ne tikai no Baltijas, bet visas Eiropas investoriem.

"Ja raugāmies uz finanšu rādītājiem, tad pozitīvi var vērtēt "Enefit Green" spēju audzēt peļņu. Tā pieaug ne tikai EBIDTA, bet arī neto peļņas līmenī, un tās apmērs ir pieaudzis 9,6 miljoniem eiro 2018. gadā līdz 67 miljoniem eiro 2020. gadā. Kā ar visiem IPO, ir jābūt kādam pamatojumam, kāpēc uzņēmums iet biržā. Un šajā gadījumā pamatojums ir skaidri izteikts. IPO rezultātā "Enefit Green" piesaistīs 92–94 miljonus eiro, un šie līdzekļi tiks izmantoti uzņēmuma attīstībai jeb jaunu atjaunīgās enerģijas projektu īstenošanai," sacīja eksperts.

Uzņēmums nākotnē iecerējis vairāk nekā divas reizes kāpināt enerģijas ražošanas apmēru. Tuvāko divu gadu investīciju kopējais apjoms pārsniegs miljardu eiro, un daļa no šim investīcijām tiks finansēta no IPO piesaistītiem līdzekļiem. Pārējais gan no uzņēmuma peļņas, gan piesaistītiem kredītlīdzekļiem.

"Labā ziņa arī dividenžu ieguldītājiem, jo "Enefit Green" plāno izmaksāt arī dividendes. Mērķis ir ik gadus izmaksāt 50% no iepriekšējā gada neto peļņas. Ja šogad uzņēmums atlikušo pusgadu strādās tikpat labi kā pirmajā pusgadā, tad 2022. gadā dividenžu ienesīgums pret pašreizējo IPO cenu varētu būt apmēram 3% gadā. Tas, protams, nav liels, bet, varētu teikt, diezgan solīds dividenžu ienesīgums. Kopumā man "Enefit Green" akcijas šķiet pievilcīgas, un es arī pats piedalīšos IPO procesā, jo uzņēmums darbojas šobrīd vienā no pieprasītākajām nozarēm, līdz ar to ir pievilcīgs plašam ieguldītāju klāstam. Uzņēmumam ir arī skaidri attīstības un ražošanas jaudas mērķi," norādīja Peisenieks.

Pēc eksperta paustā, pozitīvs ir arī faktors, ka uzņēmums iepriekš ir parādījis, ka spēj strādāt ar peļņu un daļu no tās jau ir izmaksājis un plāno izmaksāt dividendēs. "Enefit Green" akciju sākotnējais publiskais piedāvājums turpināsies līdz 14. oktobra plkst.14.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti