Pievienotā vērtība

Degvielas mazumtirgotājs AS "Virši-A" iesoļo Baltijas biržā

Pievienotā vērtība

Sudraba ekonomika - jēdziens, kas ikdienā ienāks aizvien biežāk

Ergonomiska darba vide mājstrādes laikā. Latvijas uzņēmumu labie piemēri

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Igaunijas «Coop Pank»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Banka un mazumtirdzniecības tīkls vienuviet. Tā var raksturot biržas uzņēmumu "Coop Pank", kas ir viena no piecām universālajām bankām, kas darbojas Igaunijā. Tā izmanto sinerģiju, kas rodas starp mazumtirdzniecību un banku pakalpojumiem. Bankas stratēģiskais akcionārs ir vietējā mazumtirdzniecības ķēde "Coop Estonia" ar 330 veikaliem un aptuveni 600 tūkstošiem lojālu klientu. Vai šis uzņēmums ir pievilcīgs ieguldīšanai?

Igaunijas uzņēmums "Coop Pank" ir banka, kas ieņem specifisku nišu un ir īpaša ar to, ka lielākais igauņu mazumtirdzniecības tīkls "Coop Estonia" to iegādājās pirms uzņēmumu iekļāva biržā 2019. gada decembrī.

"INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs stāstīja, ka mazumtirdzniecības tīkla klientiem tiek piedāvāts noformēt patēriņa kredītu "Coop Pank" un šis biznesa modelis piesaista uzmanību. Eksperts uzsvēra, ka vienmēr biržā ir kāda modes tendence, kas piesaista biržas investoru uzmanību. 

"Var teikt, ka pēdējā laikā šī ir viena no tām akcijām, kas piesaistīja netipiski lielu uzmanību. Ja paskatāmies uzņēmuma novērtējumu, tas ir diezgan augsts. (..) Tas dārgums tiek stimulēts un attaisnots ar tiem rādītājiem, ka bankas ieņēmumi aug par 20-30% gadā, peļņas ziņā gandrīz par 300%," teica Martinovs.

Biržas investori mazāk novērtē šī brīža situāciju, bet vairāk skatās uz perspektīvu nākotnē. Un šobrīd šķiet, ka bankas biznesa modelis ir sevi attaisnojis un uzrāda panākumus.

"Investori, kas iegulda naudu šajā akcijā, saskata, ka tas temps turpinās uzturēties tādā pašā līmenī un varbūt pieaugs un ka tās perspektīvas ir ļoti pozitīvas. Arī tā apkārtējā vide šobrīd un tas patēriņa pieaugums, ko redzam visā pasaulē, arī Baltijā un Igaunijā, tas ir tas vējš, kas pūš vēl papildu mugurā šai akcijai un uzņēmumam, tā kā virza to uz priekšu," sacīja eksperts.

Šobrīd uzņēmums vēl nav izmaksājis dividendes, bet Martinovs, vērtējot citu biržā esošo banku dividenžu ienesīgumu, secināja, ka tas nav ļoti pievilcīgs -  zem viena procenta. 

"Šobrīd tas lielākais peļņas vai vērtības pieaugums ir tieši no akciju cenas kāpumiem. Teiktu tā - ja domā par ieguldījumiem tieši šajā emitentā, nav jādomā par dividendēm, jo tādā ziņā ir labāki varianti gan Baltijā, gan varbūt arī Latvijā, bet jāskatās tieši no [akcijas] vērtības pieauguma, tur būs tā potenciālā peļņa, uz ko var cerēt," skaidroja Martinovs.

Uzkrājumu un ieguldījumu eksperts Kaspars Peisenieks akcentēja, ka "Coop Pank" akcijas cena iepriekšējā gadā pieaugusi par 197% jeb gandrīz trīs reizes, kas ir ļoti iespaidīgs pieaugumus.

Tāpat turpina uzlaboties bankas darbībai raksturojošie rādītāji - gan kapitāla atdeve, gan arī atdeve uz bankas aktīviem. Peisenieks prognozēja, ka nākotnē bankas attīstība vēl turpināsies. 

"Ja šobrīd "Coop Pank" tirgus daļa ir apmēram 4% aizņēmumu daļā un 3,5% depozītu daļā, mēs saprotam, ka vēl ir vieta, kur augt. Ne vien augot kopā ar ekonomikas ātrumu, bet vēl turpinot pārņemt tirgus daļas no citiem spēlētājiem. Kopumā man "Coop Pank"  akcijas izskatās pievilcīgs ieguldījums tādam ieguldītājam, kurš ir gatavs arī riskēt ar savu kapitālu, jo visticamāk, pašreizējā cenā jau ir iecenota diezgan strauja izaugsme vēl uz priekšu. Savukārt, lai šī cena būtu vēl augstāka, uzņēmumam būtu jāaug vēl straujāk nekā šobrīd," teica Peisenieks.

Vienlaikus Peisenieks vērsa uzmanību uz to, ka ieguldītājam ir jārēķinās, ka "Coop Pank" izaugsme būs lēnāka vai izaugsmes temps sāks bremzēties, tad ir iespējama diezgan strauja akcijas cenas kustība uz leju pat par vairākiem desmitiem procentu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti