Pievienotā vērtība

Pensiju fondu pārvaldīšana: Vai Latvijai noderētu Igaunijas pieredze

Pievienotā vērtība

Digitalizācijas ēnas puses – drošības riski

Tiešā piegāde: ko iegūst tirgotājs, ko - pircējs un kādi ir mīnusi

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīga investoriem ir Lietuvas «Šauļu banka»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirms 30 gadiem dibinātā "Šauļu banka" ir lielākā Lietuvas kapitāla banka. Tās prioritārā joma ir mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) finansēšana. "Šauļu bankas" aktīvi piedalās arī daudzdzīvokļu māju renovācijas projektos un finansē enerģijas taupīšanas programmu ieviešanu valstī. Tāpat bankas grupā ietilpst meitas uzņēmumi, kas darbojas līzinga, dzīvības apdrošināšanas un nekustamā īpašuma jomā. Kā bankai veicas biržā?

"Šauļu bankas" akcijas biržā tiek tirgotas kopš 1994. gada, un 2006. gada beigās bankas akcijas tika kotētas "Nasdaq Vilnius" galvenajā sarakstā.

"Kopumā banku sektors pilda ekonomikas asinsvadu funkciju pārnestā nozīmē, un neviens notikums, kas ir saistīts ar biznesu, ekonomiskām aktivitātēm, nevar notikt mūsdienās bez bankas pakalpojuma," sacīja ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs, uzsverot, ka šis aspekts nodrošina to, ka banku bizness ir pieprasīts un tam vienmēr ir vieta mūsu dzīvē un ekonomikā.

"Bet skaidrs, ka konkurence ir liela. Lietuvā varbūt ne tik liela kā Latvijā un tas ir pluss, to vajadzētu vērtēt pozitīvi. Bet jāņem vērā, ka "Šauļu banka" darbojas tajā pašā segmentā kurā darbojas arī Skandināvu bankas. Faktiski tirgus ir ļoti līdzīgs, kā pie mums Latvijā. Tur darbojas gan "Luminor", gan "Swedbank", gan "SEB banka", kas sniedz pakalpojumus arī Lietuvā. "Šauļu banka" ir labs tirgus spēlētājs.

Tā ir universāla banka. Es pat nedaudz salīdzinātu to ar "Citadeles" banku. Tā varbūt nav tik tehnoloģiski attīstīta, bet tā ir kā vietējā banka, vietējais spēlētājs, kas neietilpst kādā no Skandināvijas banku grupām," skaidroja Martinovs.

"Šauļu bankas" pakalpojumu klāsts ir plašs un tās galvenais ieņēmumu avots ir noguldījumu piesaiste un aizdevumu izsniegšana. Tās prioritārā joma ir MVU finansēšana. "Šauļu bankas" aktīvi piedalās arī daudzdzīvokļu māju renovācijas projektos un finansē enerģijas taupīšanas programmu ieviešanu valstī. Tāpat bankas grupā ietilpst meitas uzņēmumi, kas darbojas līzinga, dzīvības apdrošināšanas un nekustamā īpašuma jomā.

"Viņiem diezgan attīstīta arī akciju tirdzniecība. Ir iespēja tirgoties ar akcijām. Viņiem speciāla platforma tam ir izveidota. Jā, kredītkartes, parastas norēķinu kartes, pārvedumi. Viss, kas piemīt parastai, universālai bankai," klāstīja ieguldījumu eksperts.

Bet, kā uzņēmumam pašam veicas ar savu akciju tirdzniecību? 

"Kopumā banka labi attītās. Tās pieaugumu temps ir ap 20% gadā. Bet tajā pašā laikā, ja mēs skatāmies uz akcijas cenu, tad tā aug, bet mērenāk nekā, ja mēs salīdzinām ar igauņu bankām," atzīmēja Martinovs.

Eksperts pauda viedokli, ka tam iemesls varētu būt tas, ka Lietuvas un Baltijas investori nav tika aktīvi tieši Lietuvā, līdz ar to naudas plūsma ir mazāka. 

"Tāpat jāņem vērā fakts, ka šobrīd un kādu laiku jau viens salīdzinoši liels ieguldījumu fonds, kurš samazina savu darbību un pozīciju "Šauļu bankā", un tāpēc tirgū ir liels pārdevējs, kurš, protams, nes cenu uz leju, bet arī savā ziņā neļauj tai cenai attīstīties tik strauji, kā tas ir Igaunijā,"vērtēja eksperts.

Bet kopumā banku sektoru Martinovs vērtēja kā perspektīvu nozari, kurā ieguldīt. Bet jāņem vērā, ka banku sektora izaugsme iet roku rokā ar ekonomikas attīstību. Kad ekonomika aug, tad arī banku sektors ir ienesīgs. Viņaprāt, "Šauļu banku" ir vērts potenciāliem ieguldītājiem izvērtēt un tās akcijas iegādāties savam portfelim. "Šauļu banka" arī labprāt izmaksā dividendes. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti