Pievienotā vērtība

Eiropas Zaļais kurss: kā to ievieš uzņēmumi Latvijā un cik tas izmaksās patērētājiem

Pievienotā vērtība

Tūrisma nozare: grūtais pandēmijas laiks, nākotne - grūti prognozējama, bet ar iespējām

Grāmatvežiem laiks licencēties; nekustamā īpašuma tirgus attīstības tendences

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīga investoriem ir Igaunijas «LHV Group»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Igaunijas finanšu grupa un kapitāla nodrošinātāja "LHV Group" šogad sasniegusi vērā ņemamus peļņas rezultātus un arī nākotnes izaugsmes ambīcijas ir vērienīgas. Kā "LHV Group" veicas biržā un vai tās akciju īpašniekiem ir izdevīgi šo uzņēmumu iekļaut savā portfelī?

"LHV Group" ir holdinga kompānija, kas darbojas Igaunijā. Būtībā tā ir bankas grupa, kuras holdingā ietilpst universāla banka, brokeru līzinga sabiedrība, kā arī apdrošināšanas sabiedrība. "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs teica, ka tā ir klasiska – liela banka, kas sniedz visus iespējamos finanšu pakalpojumus.

"Papildus, kas varbūt nedaudz atšķir šo tirgus spēlētāju, ir fakts, ka tā pieder Igaunijas akcionāriem. Ir galvenie akcionāri un vēl kādi 20 tūkstoš parasti ieguldītāji, tādi paši cilvēki kā mēs tepat Latvijā, tikai privātpersonas un juridiskas personas Igaunijā. Vēl interesanti, ka banka diezgan aktīvi sniedz pakalpojumus arī "FinTech" uzņēmumiem. Tieši tiem, kuri darbojas finanšu nozarē, finanšu tehnoloģijas uzņēmumiem. Un diezgan bieži, saņemot modernos "FinTech" pakalpojumus, arī pats no savas pieredzes konstatēju, ka bankas pakalpojumu sniedz "LHV banka". Proti, saņem kādu interesantu finanšu pakalpojumu un saproti, ka tas notiek caur šo banku," skaidroja Martinovs.

Viņš teica, ka tā ir samērā ierasta prakse, ka bankas ir biržas emitenti, un principā cilvēks var būt ne tikai kā klients, bet arī akcionārs un viegli nopirkt ir šīs akcijas.

"Ja mēs skatāmies "LHV banku", tad tā tiešām ir populāra igauņu vidū – gan no ieguldīšanas, gan no pakalpojuma viedokļa. Šobrīd tā pēc aktīviem ir trešā lielākā. Uzreiz aiz "Swedbank" un "SEB bankas". Tajā pašā laikā "LHV bankas" un grupas kopējais stratēģiskais mērķis desmit gadu laikā ir kļūt par lielāko Igaunijas banku. Savukārt piecos gados viņi vēlas kļūt par otro [lielāko]. Šobrīd tā ir trešajā vietā pēc aktīvu lieluma.

Tā kā diezgan ambicioza grupa. Lokāla, igauņu un ar lielu tirgus daļu, un ar diezgan labu izaugsmes tempu," vērtēja eksperts.

To apliecina arī uzņēmuma finanšu rādītāji, jo šis gads "LHV Group" bijis ražīgs. Šī gada pirmajos deviņos mēnešos grupas konsolidētā tīrā peļņa bija 40,9 miljoni eiro, kas ir par 88% lielāka nekā 2020. gada attiecīgā periodā, tā liecina uzņēmuma mājaslapā investoriem pieejamā informācija. Ceturkšņa rezultātu ietekmēja augstā klientu aktivitāte un bankas biznesa apjomu pieaugums, kā arī pensiju reformas dēļ samazinājās līdzekļu apjoms. "LHV Group" investoriem savā mājaslapā norāda, ka grupas pašu kapitāla atdeve ir labāka nekā plānots un atbilst ilgtermiņa mērķim. Savukārt attiecībā uz tīro peļņu "LHV Group" par 1,7 miljoniem eiro pārspēj atjaunināto finanšu plānu. 

Faktu, ka lauvas tiesa "LHV Group" akciju īpašnieki ir vietējie, eksperts skaidroja gan ar pragmatisku lokālo patriotismu, gan praktiskiem apsvērumiem. Piemēram, sarežģījumus nerada valodas barjera un ir parocīgi ieguldīt vietējos uzņēmumos. Turklāt ārvalstu investori lasa sausus faktus, kas pieejami investoriem, bet vietējie ikdienas dzīvē var redzēt kā uzņēmums strādā. Bet kā "LHV Group" veicas biržā?

"Ļoti, ļoti labi veicas. Es pat nekļūdīšos, ja pateikšu, ka no novērtējuma viedokļa, no tā, cik gatavi maksāt par vienu akciju salīdzinoši ar citām bankām un citām grupām, kurā ietilpst banka, tad "LHV banka", iespējams, ir dārgākā banka Eiropā. Vismaz starp tām, kurām es sekoju līdzi. Ja mēs varam salīdzināt kaut vai ar "Coop Pank", kuru mēs esam skatījuši pirms kāda laika, tad "LHV banka" ir gandrīz divas reizes dārgāka. Nevis absolūtos ciparos, bet investoru novērtējumā. Savukārt, ja mēs salīdzinām ar "Šauļu banku", kura ir arī Baltijas biržā un kas nāk no Lietuvas, tad "LHV" ir gandrīz piecas reizes dārgāka.

Tā kā ļoti labi iet, un investori, kuri ir investējuši pirms gada, diviem vai pieciem, ir ļoti labi nopelnījuši," teica Martinovs.

Savukārt nākotnē "LHV bankas" akcijas, pēc eksperta domām, iegādāsies tie, kuri tic, ka Igaunijas ekonomika attīstīsies straujāk nekā citās Baltijas valstīs; tie, kas tic, ka "LHV Group" ies pat labāk nekā citām bankām; tie, kas tic, ka principā pasaulē nav gaidāmi satricinājumi ekonomikai.

Martinovs akcentēja, ka "LHV Group" akciju iegāde jāskata apmēram piecu gadu perspektīvā. Turklāt pozitīvi, ka kompānija ir progresīva un ambicioza. Kā piemēru var minēt, ka banka piedāvā veikt darījumus arī ar kriptovalūtu, kas citās bankās ir teju tabu tēma. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti