Panorāma

Jāremontē meteoroloģiskais radars

Panorāma

Britu izvēle referendumā

Kā top īstais "Jāņu siers"?

Pieteikties uz īstā «Jāņu siera» ražošanu var jebkurš mājražotājs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētku galds nav iedomājams bez siera - bez Jāņu siera! Un, lai sieru ar tādu nosaukumu varētu ražot un pārdot, jāievēro stingra ražošanas recepte. Un šobrīd Latvijā šādu nosaukumu sieram tiesīgi dot tikai pieci uzņēmumi. Bet pieteikties var arī jebkurš mājražotājs.

Pēc sentēvu receptes gatavotais Jāņu siers nu ir iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā – tur jau ir arī, piemēram,  Carnikavas nēģi, sklandrauši un pelēkie zirņi. Pārtikas kvalitātes uzraugi gan mierina, ka Jāņu sieru pārdošanai var gatavot arī citi – galvenais, jāievēro tehnoloģija.  

Piensaimnieku kooperatīvs “Dundaga” ir viens no vecākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā, kas dibināts 1927.gadā. Šī ražotne līdz ar vēl četriem uzņēmumiem savam izgatavotajam sieram ir tiesīga lietot “Jāņu siera” nosaukumu.

“Pamatā ir vājpiens, biezpiens, ķimenes, sāls, olas. Šī masa tiek sakarsēta un maisīta, līdz iegūst jāņu siera izskatu un konsistenci,” stāsta PKS “Dundaga” valdes priekšsēdētājs Guntis Pirvits.

Kad visas “Jāņu siera” sastāvdaļas ir uzkarsētas, tās siera meistari samaisa ar rokām, izmantojot īpašu lāpstu. Gatavā masa tiek pildīta  formiņās un ievietota ledusskapī atdzesēties. Pēcāk tas tiek ievakuumēts  un vests uz tirdzniecības vietām. Uz oriģinālā “Jāņu siera” iepakojumu  ir īpaša preču zīme –  ''Aizsargātais Eiropas Savienības produkts'', kas ļauj būt drošiem, ka šis produkts nav viltots vai kā citādi pakaļdarināts.

“Jāņu sieru, protams, nevienam neaizliedz ražot, un tradicionāli katrā mājā siers ir siets. Vienīgā atšķirība ir tā, ka ražojot un laižot tirdzniecībā šo sieru, ir jāiekļaujas šo ražotāju grupā un jāgarantē, ka tu to sieru ražosi pēc šīs tehnoloģijas, ka nebūs novirzes – tu tur liksi vairāk olas, mazāk biezpiena, vai tikai pienu,” skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta vecākā eksperte Una Rubīna

 Pieteikties uz īpašā “Jāņu siera” ražošanu var arī jebkurš mājražotājs. Vienīgā prasība – ievērot īpaši aizsargāto tehnoloģiju. Ja siera izgatavošanas recepte atšķiras, ražot un pārdot to neviens neaizliegs, tomēr tirdzniecībā tam jābūt ar citu nosaukumu. Šo noteikumu neievērošanā  biedrības “Siera klubs” pārstāvji šonedēļ pieķēruši atsevišķus tirgotājus Rīgā notikušajā Zāļu tirgū. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti