Dienas ziņas

Starptautisks projekts "Dari, ko mīli"

Dienas ziņas

Viļānos veido dabas pētniecības centru

Valsts prezidents Ludzā tiekas ar uzņēmējiem

Pierobežas uzņēmēji norūpējušies par darbaroku trūkumu un sadarbību ar valsts iestādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Darbaspēka trūkums, sadarbība ar dažādām valsts iestādēm un ievērojamais attālums līdz galvaspilsētai, kas ir pamata noieta tirgus, - tās ir dažas no problēmām, ko minējuši pierobežas pašvaldību uzņēmēji tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, kurš piektdien, 11. augustā, reģionālā vizītē apmeklēja Ludzu, godinot Latvijas seno pilsētu tās 840. gadskārtā.

Reģionālās vizītes laikā Ludzā Valsts prezidents iepazinās ar pilsētas kultūrvēsturisko mantojumu, kā arī tikās ar pašvaldības un kaimiņu novadu - Kārsavas, Ciblas un Zilupes - administrācijas pārstāvjiem un uzņēmējiem. Aiz slēgtām durvīm tika pārrunāti uzņēmējdarbības jautājumi, iezīmējot galvenās reģiona problēmas.

"Ir nepieciešama lielāka kopēja savstarpējā sadarbība. To ir ļoti būtiski izprast arī valsts institūcijām, kontrolējošām institūcijām, kā tā uzņēmējdarbība ir īstenojama, cik lieli līdzekļi ir jāiegulda un ar izpratni attiekties pret to," teica SIA “Latgales dārzeņu loģistika” valdes loceklis Edgars Romanovskis.

"Lielākais izaicinājums būs darbaspēks, jo ar laiku mums vajadzēs aizvien vairāk cilvēku un vajadzēs domāt, kā to darīt.

Tagad mēs skatāmies uz vietējiem cilvēkiem. (..) Bet ar laiku, jā, tas būs tāds liels izaicinājums. Gan kvalificēti cilvēki, gan arī cilvēki, kas veic vienkāršāku darbiņu," atzina SIA “Rāmkalni Nordeco” īpašnieks Viktors Grūtups.

Kā valsts izstrādāts uzņēmējdarbības atbalsta mehānisms 1. janvārī darbību uzsāka Latgales Speciālā ekonomiskā zona (SEZ). Šajā laikā jau seši uzņēmumi ieguvuši juridisku statusu, piesaistot investīcijas miljona apmērā, radot pāri 30 jaunām darbavietām. Valstī pieņemtā jaunā nodokļu reforma veiktu izmaiņas arī Latgales SEZ piedāvājumā.

"Ir skaidrs, ka uzņēmējdarbība negrib iet tālāk par Rīgu vai Pierīgu, un ir jāmeklē instrumenti, kā piesaistīt uzņēmējus, investorus teritorijām, kas atrodas krietni tālāk no Rīgas. (..) Tā ir iespēja piesaistīt cilvēkus šeit," teica Latvijas Valsts prezidents.

Veicinot uzņēmējdarbības vides attīstību, Ludzas novadā jau līdz šim īstenoti vairāki projekti infrastruktūras uzlabošanai. Turklāt pašvaldībā kā atbalsta mehānismi ir pieejamas gan nodokļu atlaides, gan arī finansiāls atbalsts saimnieciskās darbības uzsākšanai.

"Jāturpina sakārtot infrastruktūra. Tas ir ļoti svarīgi. Mēs bieži runājam, kas pie mums ienāks vai neienāks. Bet svarīgi, lai šie uzņēmēji, kas mums ir, justos šeit ērti un te apstākļi būtu nodrošināti.

Jāstrādā katru dienu ar tiem, kas jau darbojas," sacīja Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs.

Uzņēmēji, kā arī vietējie iedzīvotāji grib strādāt un attīstīt savu dzimto novadu. Tomēr bez valsts līmeņa atbalsta būtu grūti attīstīt Latgales pierobežas pašvaldības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti