Panorāma

Baltijas ceļam 30

Panorāma

Svētceļnieki no Rīgas sāk ceļu uz Aglonu

Stiprais alkohols no šodienas lētāks

Pierobežas tirgotāji cenas stiprajam alkoholam jau samazinājuši

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No ceturtdienas, 1. augusta, akcīzes nodoklis stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem Latvijā samazināts par 15%. Tas gan nenozīmē, ka no ceturtdienas visos veikalos alkohols kļuvis lētāks, jo vēl jāpārdod iepriekš sagādātais alkohols. Pie Igaunijas robežas cenas sarukušas jau ceturtdien – jo to gaida igauņu un somu grādīgo dzērienu pircēji, kuru dēļ akcīze arī tika mazināta.

Pusdienas laiks pie viena no lielajiem alkohola veikaliem Valkā. Stāvvietā automašīnu numurzīmes gandrīz tikai no Igaunijas, pa kādai automašīnai arī no Somijas. Tieši lai saglābtu šo pierobežas biznesu, valdība lēma samazināt akcīzes nodokli alkoholam.

Igaunijā akcīzes nodoklis alum, sidram un stiprajiem dzērieniem samazinājās par 25% pirms mēneša, taču Latvija lēma nodokli samazināt tikai stiprajam alkoholam par 15%. Finanšu ministrijas aprēķini liecina, ka puslitram degvīna vajadzētu kļūt par aptuveni 67 centiem lētākam.

Kaut gan alkohols ar samazināto akcīzi veikaliem vēl jāpiegādā, pierobežā tirgotāji stāsta, ka cenas stiprajam alkoholam samazinājuši jau tagad.

"Protams, mēs pielāgojamies situācijai un apzināmies, ka ir jānotur klienti, un uz tā rēķina paši samazinām cenu. [..] Jau nedēļu iepriekš zvanīja klienti no Igaunijas un Somijas un prasīja, vai cenas tiks samazinātas. Mēs atbildējām, jā, protams, samazināsim cenas, un automātiski arī pasūtījumus, kurus viņi vēlējās iegādāties, viņi pārcēla nedēļu vēlāk, lai iegādātos par zemāku cenu," teica “Superalko” veikala vadītājs Matīss Kristians Beks.

Viņš stāsta, ka 95% “Superalko” pircēju esot ārzemnieki. Pēc tam, kad nodokļus samazināja igauņi, pircēju skaits uz brīdi krities, taču ne būtiski. "Pēc nedēļas jau bija jūtams, ka klienti turpina braukt uz šejieni, jo pierobežas veikalos otrā pusē Igaunijā vēl nebija cenas samainītas plauktos. [..] Noteikti, es domāju, ka tā ir degviela, kas ir lētāka šajā pusē attiecībā pret Igauniju, un jebkurā gadījumā tas ir arī alkohols kā galvenais iemesls, kāpēc viņi brauc uz šejieni," norādīja Beks.

Nodokļa samazināšana stiprajam alkoholam ir viens no visvairāk kritizētajiem valdības lēmumiem. Saeimā pieņemtais kompromisa variants paredz, ka nākamgad 1. martā nodoklis atkal jāceļ, turklāt strauji. Valkas mērs cer, ka tas nenotiks.

"Tā būtu ļoti liela kļūda, jo pašlaik ir stabili augoša pircēju plūsma. Tas ir sava veida eksports, kas Latvijas ekonomikai ir ļoti svarīgs. Saprotam, ka vispār kopumā ekonomika Eiropā stagnē, arī Latvijā. Tādā brīdī vēl vairāk radīt stagnāciju, tas būtu absolūti neapdomīgi," pauda Valkas mērs Vents Armands Krauklis (Latvijas Reģionu apvienība).

Krauklis arī uzskata – ja Latvija noturēs zemus nodokļus alkoholam, ar laiku Ziemeļvidzemē varēs attīsties citi piedāvājumi tūristiem no ziemeļu valstīm, piemēram, viesu nami un citas atpūtas iespējas. Ko ar akcīzes nodokļiem darīt tālāk, politiķi spriedīs, kad vētīs nākamā gada valsts budžetu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti