Dienas ziņas

Izpētīta mazākumtautību jauniešu piederības izjūta

Dienas ziņas

LZP par Valsts prezidenta kandidātu izvirza Raimondu Vējoni

Jaunieši nesteidz izmantot NVA programmu

Pierobežā jaunieši nesteidz izmantot NVA atbalstu darba meklējumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kopš pagājušā gada Nodarbinātības valsts aģentūra (NVO) īsteno Jauniešu garantijas programmu, ar kuras palīdzību mēģina iekļaut darba tirgū jauniešus, kas nestrādā un nemācās. Pašlaik šādu jaunu cilvēku no 15 līdz 29 gadiem valstī ir 50 tūkstoši. Iespēja tiek dota, bet Latgales pierobežas reģionu jaunieši nesteidzas ar pārmaiņām dzīvē. Piemēram, Ludzas filiālē šajā laikā mobilitātes programmu izmantoja vien divi jaunieši, savukārt citās aktivitātēs iesaistījās mazāk nekā puse no visiem filiālē reģistrētajiem gados jaunajiem darba meklētājiem.

Par iespēju iziet apmācības traktorista specialitātē Rinalds uzzināja no draugiem; tāpēc,  lai pieteiktos kursos, jaunietis reģistrējās NVA Ludzas filiālē.  Rinalda ģimenei pieder neliela saimniecība, tāpēc iespēja iegūt zināšana bez maksas  nav laista garām: „Lai darbs būtu un pēc tam lai tētim palīdzētu ar traktoru braukt lauksaimniecībā.”

Arī Alvis uzreiz pēc skolas beigšanas iestājās bezdarbniekos. Par galveno iemeslu apmācību uzsākšanai viņš min iespēju atrast darbu: „Daudzi saimnieki uzzināja, ka es lieku tiesības, jau arī piedāvāja darbu, tā kā arī būs uzreiz iespēja strādāt, kad nolišu tiesības.”

Abi jaunieši ir programmas “Jauniešu garantija” dalībnieki, kas Ludzas filiālē tiek īstenota kopš pagājušā gada. Ludzas filiāles vadītājs Edgars Tereško uzsver, ka vispieprasītākie programmas virzieni ir neformālā profesionālā apmācība, kā arī subsidētās darba vietas, kuras lielākoties piedāvā vietējie uzņēmumi, ka arī lauksaimnieki. „Mēs atbalstījām piecas darba vietas nodibināšanu bezdarbniekiem ar invaliditāti, jauniešiem bezdarbniekiem ar invaliditāti un četriem nelabvēlīgākajā situācijā esošiem jauniešiem. Tagad mēs strādājam pie šo darba vietu izveidošanas,” skaidro Tereško.

Runājot par rādītājiem, par augstiem tos nosaukt grūti, piemēram,  mobilitātes programmu šajā laikā ir izmantojuši vien divi jaunieši, arī no darba dēvēju puses atsauksme varētu būt lielāka.

Pašlaik Valsts nodarbinātības aģentūras Ludzas filiālē ir reģistrēti 500 jauniešu, lielākā to daļa ir vecumā no 25 līdz 29 gadiem. Gada laikā  programmas “Jauniešu garantija” aktivitātēs iesaistījās vien 200 jauno bezdarbnieku. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti