Pierīgas pašvaldības asi protestē pret jaunu regulējumu pašvaldības finanšu izlīdzināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimas Pašvaldību apakškomisija sāka skatīt Finanšu ministrijas izstrādāto jauno regulējumu pašvaldību izlīdzināšanas fonda mehānisma uzlabošanai, kura mērķis ir pašvaldību dotēšanas lietas padarīt taisnīgākas. Taču taisnīgumu tajā nesaredz un pret izmaiņām asi iebilst Pierīgas pašvaldības, kam no saviem budžetiem nabadzīgās vietvaras būs jāatbalsta vēl dāsnāk. 

Pašlaik no 119 pašvaldībām vairāk nekā simts nespēj savus maciņus piepildīt pašu spēkiem, turklāt palīdzības saņēmējas ir arī četras republikas pilsētas – Liepāja, Rēzekne, Daugavpils un Jēkabpils.

Tādēļ valsts, Rīga, četras lielās pilsētas un vairāki Pierīgas novadi ik gadu no saviem budžetiem «ziedo» vairāk nekā 130 miljonus eiro, lai pabalstītu nabadzīgākās pašvaldības. Līdzšinējā kārtība sevi nav pierādījusi, Saeimas apakškomisijā otrdien secināja Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Jolanta Plūme.

Viņa skaidroja, ka līdzšinējais modelis nenodrošina reģionāli sabalansētu finansējuma pārdali, un ir redzams, ka daudzas pašvaldības šis modelis nemaz nemotivē  attīstīt saimniecisko darbību savā teritorijā. 

Turklāt vērojams, ka būtiski palielinās plaisa starp bagātajām Pierīgas pašvaldībām un pārējām, jo ap Rīgu pašvaldību ieņēmumi ik gadu aug par 15 procentiem, kamēr citur – tikai par trim līdz pieciem.

Tādēļ Finanšu ministrija piedāvā jaunu izlīdzināšanas sistēmu, kas ļaušot sabalansēt reģionu attīstību un pašvaldības ieinteresēt veicināt uzņēmējdarbību, jo daļa līdz šim tikai samierinājusies ar palīdzību.

Tāpēc dotāciju sadalei piemēros jaunu formulu. Tāpēc jau pašlaik zināms, ka panīkumā slīgušajām pašvaldībām vairs tādas dotācijas nepiešķirs. Savukārt turīgākajām ap Rīgu nost ņems vēl vairāk.

Tas nepatīk, piemēram, Jūrmalas mēram, «zaļzemniekam» Gatim Truksnim.

“Ja stātos spēkā šāds regulējums, Jūrmala zaudētu 1,6 miljonus eiro jeb  3,7% no ieņēmumiem, un tas ir sāpīgi; pie 8,9 miljoniem eiro, ko Jūrmala jau maksā izlīdzināšanas fondā. Sanāk, ka tuvu pie 20% no ieņēmumiem atdodam, mēs esam ar mieru dalīties, bet mehānisms nemotivē citas pašvaldības vairāk pelnīt,” Truksnis.    

Rīga ar solījumu par lētām sabiedriskā transporta biļetēm, Jūrmala ar būtiskām nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm, bet citas pašvaldības ap Rīgu vienkārši izdevīgā ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ pievilinājušas tūkstošiem no jauna deklarētu iedzīvotāju. Tādējādi aug to nodokļu ieņēmumi, kamēr citos reģionos tie krītas.

Tāpēc jaunu finanšu izlīdzināšanas regulējumu slavē bijušais Tukuma mērs deputāts Juris Šulcs («Vienotība»).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti