Dienas ziņas

Sākas ārpolitikas forums "Rīgas konference"

Dienas ziņas

Rīgas pils restaurāciju līdz 2018.gadam, visticamāk, nepabeigs

Pierīgu mudina aizņemties naudu attīstībai

Pierīgas novadiem pašvaldību izlīdzināšanas fonda dēļ naudas jaunām investīcijām neatliek

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pierīgas bagātajos novados ik gadu pieaug gan iedzīvotāju skaits, gan ieņēmumi. Tomēr naudas attīstībai nepietiek, jo katrai pašvaldībai vairāki miljoni eiro jāpārskaita pašvaldību izlīdzināšanas fondā. Finanšu ministrijā gan uzskata, ka jaunais pašvaldību izlīdzināšanas likums darbojas labi, bet naudu attīstībai pašvaldības ar labiem nosacījumiem varot aizņemties.

Iedzīvotāju skaits Rīgas plānošanas reģionā šogad sasniedzis jau 50,9%  no visiem Latvijas iedzīvotājiem. Lielākoties tās ir ģimenes ar bērniem, kam nepieciešamas skolas un bērnudārzi, bet vairāk nekā 111 miljoni eiro  2017.gadā  nonāks pašvaldību izlīdzināšanas fondā. 

Ķekevas novads fondā maksās 3,9 miljonus eiro, un šo summu pašvaldība labprāt būtu investējusi skolu un ceļu sakārtošanā, atzina Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Andis Damlics (Reģionu apvienība).

Turklāt nereti sanākot gluži vai absurda situācija, ka naudas saņēmējiem iespēju ir vairāk nekā naudas devējiem, tāpēc Pierīgas pašvaldību apvienības sanāksmē izskanēja priekšlikums dotējamos novadus uzraudzīt stingrāk.

Finanšu ministrija gan uzskata, ka  izlīdzināšanas likums izdevies ļoti labs, bet pašvaldības naudu var aizņemties. Šogad  pašvaldībām piešķirtas atļaujas aizdevuma saņemšanai 114, 76 miljonu eiro vērtībā, no tiem vairāk nekā 71 miljonu eiro aizņemsies Rīgas reģiona pašvaldības.

„Protams tas ir jāizvērtē. Bezgalīgi aizņemties nevar. Vienreiz tas var apstāties, un ko mēs tad darīsim?” iebilda Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus (Vidzemes partija).

Ministrijas valsts sekretāra vietniece Jolanta Plūme gan mierina, ka prognozes rādot, ka izaugsme Pierīgā  turpināsies, bet izskanējusī cerība, ka Pierīga skolu būvniecībai varēs saņemt arī valsts līdzfinansējumu, gan praktiski izplēnējusi.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 8,066 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi 8,367 miljardi eiro.

Jau ziņots, ka pēc Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likuma ieviešanas dažas pašvaldības ir neapmierinātas ar lielajām summām, kas tām šogad ir jāiemaksā fondā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti